Šešelj v Hrtkovcih

Aktualno-politična novica
9. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Vodja srbskih radikalov in četniški vojvoda Vojislav Šešelj je s šovinističnimi izpadi v zadnjem obdobju ponovno v središču pozornosti. Pritožbeni svet mehanizma za mednarodna kazenska sodišča v Haagu ga je zaradi zločinov proti človečnosti obsodil na 10-letno zaporno kazen. V srbski skupščini je teptal hrvaško zastavo, minuli vikend pa je razburil z napovedanim mitingom v Hrtkovcih. V tej vojvodinski vasi, kjer živi hrvaška manjšina, je imel Šešelj že 6. maja leta 1992 hujskaški govor, zaradi katerega je bil tudi obsojen, tokratni shod ob njegovi obletnici pa so srbske oblasti prepovedale in blokirale dostop do Hrtkovcev. Namen mitinga je bil po besedah predsednika srbskih radikalov predvsem provocirati srbske oblasti. Mi pa se v današnjem BritOFFu vračamo k Šešljevemu hujskaškem govoru izpred 26 let, v katerem je med drugim dejal:

“Bratje Srbi in Srbkinje! V Hrtkovcih ni mesta za Hrvate. Če ne bodo odšli sami, jih bomo odpeljali na meje srbske države, od tam naj nadaljujejo peš. Nimajo se kam vrniti. Verjamem, da boste Srbi iz Hrtkovcev in drugih okoliških vasi znali ohraniti medsebojno složnost in se hitro otresti preostalih Hrvatov v vaši vasi in okolici.”

Šešelj je ob tem prebral imena 17-ih nelojalnih Hrvatov, ki se morajo iz Hrtkovcev takoj izseliti. Govor vodje radikalov je pospremil glasen aplavz in sovražno skandiranje njegovih pristašev. Slovenska sredstva javnega obveščanja neposredno po shodu leta 1992 o dogodku niso poročala, bomo pa zato ob koncu današnjega BritOFFa prisluhnili kratkemu prispevku beograjske televizije B92, ki je nastal leta 2018  2010 ob 18. obletnici Šešljevega sovražnega govora.

 

 

OSMA

Ameriški predsednik Donald Trump je v skladu s predvolilno obljubo napovedal začetek umika iz iranskega jedrskega sporazuma. Umik naj bi bil nekajmesečni proces, postopoma pa naj bi Združene države Amerike ponovno uvedle tudi sankcije zoper režim v Teheranu. V prebranem govoru je Trump sporazum ponovno označil za slabega, enostranskega in osnovanega na laži. Iran je v odzivu sporočil, da bo vztrajal pri dogovoru. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da sopodpisnice sporazuma - Francija, Nemčija in Velika Britanija - potezo ameriškega predsednika obžalujejo.

Poslanci ruske dume, med katerimi imajo predstavniki vladajoče Enotne Rusije krepko večino, so opravili formalnost in Dmitrija Medvedjeva znova potrdili za predsednika ruske vlade. Na tem položaju je že od leta 2012, ko se je po kadrovski rošadi Vladimir Putin vrnil na položaj ruskega predsednika. Proti Medvedjevu so glasovali komunisti in poslanci stranke Pravična Rusija.

Bizarnostim v zvezi s kandidatnimi listami pred prihajajočimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami ni videti konca. Potem ko se je Združeni desnici ter skupni listi Združene levice in Sloge uspelo zmotiti pri štetju, je Stranka slovenskega naroda predlagala kandidata, ki je umrl že lani. SD ter Lista Andreja Čuša in Zelenih Slovenije pa sta v izvolitev predlagali isto osebo. Ker v tem primeru za veljavno kandidaturo šteje tista, ki je bila določena prva, bo Milena Babič kandidirala na listi Socialnih demokratov.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness