ŠE KATANCA BRITOFF

Aktualno-politična novica
6. 2. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Grška vlada nadaljuje s kriminalizacijo stavk in grožnjami s prisilno mobilizacijo na delo. Grške oblasti so tokrat preko ministra za trgovsko mornarico Kostisa Musurulisa k prekinitvi stavke pozvale mornarje, ki so štrajkajo že šesti dan zapored,  sicer jim grozi od treh mesecev do petih let zapora in prekinitev delovnega razmerja. Musurulis stroge ukrepe zagovarja s skrbjo za povezave med grškim kopnim in otoki, ki trpijo zaradi stavke. Mornarji, ki od vlade zahtevajo sklenitev kolektivnega dogovora o plačah in konec zaposlovanja na črno ter brez zavarovanj, so medtem sklenili podaljšati stavko še za 48 ur.

Britanski parlament je s 400 glasovi podpore potrdil zakon o istospolnih porokah. Ta bo istospolnim parom po novem omogočil sklenitev zakonske zveze, predvideva pa tudi možnost verskega obreda v verskih ustanovah, navedenih v zakonu. Zakona sta podprli opozicijska laburistična in koalicijska liberalno demokratska stranka, medtem ko je zakon poslance vladajočih konservativcev močno razdelil. Po nekaterih podatkih naj bi proti zakonu glasovalo kar 140 konservativcev. 

Tina Maze si je na prvi tekmi svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v disciplini superveleslalom prismučala zlato. V, zaradi slabih vremenskih razmer, večkrat prestavljeni in izredno zahtevni tekmi je Mazejeva premagala svetovno konkurenco za 38 stotink sekunde. Druga slovenska tekmovalka Ilka Štuhec je osvojila šesto mesto. 

Osma

Irski premier Enda Kenny se je opravičil za stigmatiziranje in slabe pogoje, v katerih so delale ženske v pralnicah, pod upravo katoliških samostanov v letih od 1922 do 1996. Kenny je v opravičilu, ki ni bilo uradno v imenu irske vlade, izrazil sočutje s preživelimi delavkam v pralnicah in družinami pokojnih. Premierovo opravičilo je sledilo poročilu preiskovalne komisije pod vodstvom senatorja Martina McAleeseja, ki je med drugim ugotovilo, da je v pralnicah brez plačila delalo več kot 10.000 žensk. Dokument bo še ta teden obravnaval tudi irski parlament. Usoda žensk izkoriščanih v katoliških pralnicah je bila navdih za film Sestre Magdalenke iz leta 2002.

V Bruslju se bosta v okviru mednarodnega dialoga o Kosovu med Beogradom in Prištino prvič srečala predsednika Srbije in Kosove, Tomislav Nikolić ter Atifeta Jahjaga, v Beogradu pa so dan pred prvim predsedniškim srečanjem na tej ravni potekali protesti. Skrajni nacionalisti, v glavnem nekdanji Nikolićevi strankarski kolegi iz Srbske radikalne stranke, so predsedniku Srbije očitali, da je izdal ideale stranke in države in da ravna v nasprotju s predvolilnimi napovedmi. Okrepljene policijske enote so protestnikom preprečevale, da bi se približali uradu predsednika Nikolića.

Poslanka SDS in še ena od članic parlamenta s spornimi kvalitetami Alenka Koren Gomboc se bo zaradi očitkov o ponaredbi spričevala o končani srednji trgovski šoli vendarle poslovila od poslanskega stolčka. Po poročanju nekaterih spletnih medijev naj bi mesto Koren Gombocove spet zasedel Ljubo Žnidar, ki naj bi ga vlada v ta namen že razrešila z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. V SDS se do ravnanja njihove poslanke v preteklosti niso opredelili in dejali, da bodo pri tem počakali na forenzično preiskavo domnevno ponarejenega spričevala.

Deveta

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki se kot prvi iranski voditelj po iranski islamski revoluciji leta 1979 mudi na 3-dnevnem obisku v Egiptu, je bil v Kairu deležen tudi svaril. Vrh sunitske veje egiptovskih muslimanov, z imamom Ahmed al Tajebom na čelu, je Ahamadinedžada opozoril, naj se ne vmešava v notranje zadeve Bahrajna in drugih zalivskih držav ter da naj spoštuje pravice sunitske manjšine v Iranu. Iranski premier se je pred tem srečal z egiptovskim kolegom Mohamedom Mursijem.

Univerza Heinrich Heine v Duesseldrofu je nemški ministrici za izobraževanje Annette Schavan odvzela doktorat. Pristojni svet fakultete je ugotovil, da je Schavanova v 33-let starem doktoratu napačno navajala vire in odločil, da ji zato leta 1980 pridobljeni doktorski naziv z področja filozofije odvzame. Ministrica očitke zanika in napoveduje pritožbo, medtem pa so se že začeli vrstiti pozivi po njenem odstopu.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Karl Erjavec in Vesna Pusić, ki sta v včerajšnjem telefonskem pogovoru ugotovila, da je do rešitve še daleč, bosta na Otočcu ponovno iskala dogovor glede vprašanja varčevalcev Ljubljanske banke. Zunanjima ministroma se bosta pridružila tudi finančna strokovnjaka obeh strani, slovenski France Arhar in hrvaški Zdravko Rogić, ki prav tako iščeta pravno rešitev dolgoletnega spora. Po besedah Erjavca si vsi prizadevajo za čimprejšnjo rešitev, ki bi odpravila tudi slovensko blokado ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z Evropsko unijo. 

Deseta

Salomonovo otočje v Tihem oceanu je ponoči stresel močan potres jakosti 8, kateremu je sledil manjši cunami.  Najhujše posledice sta povzročila na otokih Santa Cruz, kjer je umrlo najmanj 5 ljudi, s Salomonovega otočja pa poročajo o 4 mrtvih in več pogrešanih. Precejšnja je tudi gmotna škoda.

Zunanji minister Francije Laurent Fabius je v intervju za enega od časnikov napovedal mogoč začetek umika francoskih sil iz Malija za marec. Po napovedih Fabiusa bo Francija, v kolikor bo potekalo vse po planu, najprej zmanjšala število 4.000 vojakov nameščenih v tej afriški državi, nato pa jih bo, skupaj z mednarodnimi zavezniki, poskušala nadomestiti z mednarodno misijo. Francija je ob tem navedla, da je bilo med zadnjimi zračnimi napadi v goratem področju na severu Malija ubitih nekaj sto islamistov.

Selektor nogometne reprezentance Srečko Katanec začenja drugi mandat. Na prijateljski tekmi Slovenije z Bosno in Hercegovino na ljubljanskih Stožicah se bo Katanec, ki se je s Slovenijo kot prvi uvrstil na evropsko in svetovno prvenstvo, po skoraj 13 letih ponovno predstavil domačim ljubiteljem fuzbala, potem ko je leta 2002 po sporu z Zlatkom Zahovičem zapustil reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Koreji. Tekma, ki se bo začela ob 18. uri, je bila že včeraj razprodana. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness