★★★★★★★★★★★★

Aktualno-politična novica
Srečko Katanec
6. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Spoštovani, spoštovane. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Tudi v novi sezoni jutranjcev vam vsak petek ob desetih ponujamo novice iz Evropskega parlamenta. In prva edicija prihaja ravno ob pravem času, saj se je včeraj končalo plenarno zasedanje parlamenta v Strasbourgu. Kot ve vsak dobri poslanec, se delovni teden konča že v četrtek.

Pa začnimo s pregledom dela parlamenta. Ta je dal zeleno luč za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva, ki sicer ne bo delovalo kot sodišče EU, pač pa bo odgovorno le za preiskavo in pregon kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo proračuna EU, kar so do sedaj počela državna tožilstva. Urad tožilca naj bi začel z delom čez tri do štiri leta, sedež pa bo imel v Luksemburgu.

Kot veleva tradicija, so se poslanci seznanili tudi z novicami iz zunanje politike in sprejeli nekaj resolucij. V prvi so ostro obsodili domnevno povečan obseg napadov in nasilja nad albini v Malaviju, ki so tarče napadov zaradi prepričanj, da imajo določeni deli njihovih teles magične lastnosti. Evropski poslanci za nastalo stanje obtožujejo malavijske oblasti, ki naj ne bi storile dovolj pri pregonu zločinov nad deset tisoč albini, kolikor jih po nekaterih ocenah živi v vzhodnoafriški državi.

Poslanci so prav tako ponovili, vedno znova, še enkrat, da Krim ni Rusija in da mora slednja prenehati z zatiranjem svobode govora in kršenjem pravic tamkajšnjih Tatarov. Rusija predstavnike manjšine Ilmija Umerova in Aktema Čigoza obtožuje separatizma, novinarja Mikolo Semena pa so na podlagi tovrstnih obtožb že obsodili na dveletno pogojno kazen.

Kot bi evroposlanci vlekli naključne države iz klobuka za obsojanje, so nazadnje pozornost usmerili še v Maldive. Tamkajšnjega predsednika Abdulo Jamina so pozvali, naj iz zapora nemudoma izpusti vse politične nasprotnike in poskrbi za pravično in nepristransko sodstvo. Prav tako so vrhovno sodišče otoške države pozvali, naj prekliče suspenz 56 odvetnikom, vlada in parlament pa naj prekličeta ponovno uvedbo smrtne kazni. Ignazio Corrao iz stranke Evropa svobode in neposredne demokracije predlaga prepoved potovanj kot ukrep proti oblastem.

Izjava

Da ne bi Maldivi izginili pod vodno površino, še preden izpolnijo seznam želja Unije, pa so poslanci sprejeli resolucijo o predlogih za države in institucije EU, v kateri le-te naprošajo, naj do naslednjega leta sprejmejo zavezo, da bodo do leta 2050 brezogljični. Lepa beseda lepo mesto najde. Pred bližajočim se klimatskim vrhom v nemškem Bonnu so poslanci odstop ZDA od Pariškega podnebnega vrha označili kot korak nazaj, a jih je z upanjem navdal globalni odziv na to odločitev.

Poslanci razumljivo niso mogli niti mimo najbolj pereče teme doma, katalonskega referenduma o neodvisnosti oziroma policijskega nasilja, ki ga je zaznamovalo. O slednjem je bilo rečeno bore malo, kar ne preseneča glede na to, da je daleč največja stranka v parlamentu EPP, katere članica je tudi v Madridu vladajoča Ljudska stranka.

Izjava

Naj vas ne zavedejo Katalonci. Edina prava solidarnost je tista z Madridom.

 

0805

Špansko ustavno sodišče je začasno odložilo ponedeljkovo sejo katalonskega parlamenta, ki naj bi takrat uradno razglasil neodvisnost pokrajine od Španije. Zahtevo za prepoved so vložili katalonski socialisti PSC, ki nasprotujejo neodvisnosti. Ali bo parlament, ki je ignoriral mnenje istega sodišča o neustavnosti referenduma, kljub temu zasedal, je zaenkrat še nejasno.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je najavil začetek kampanje za izboljšanje plač in financiranja šolstva, v nasprotnem primeru napoveduje stavko. Razširjene seje glavnega odbora sindikata se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport ter nenazadnje predsedniška kandidatka Maja Makovec Brenčič, ki je izrazila podporo prizadevanjem učiteljev. Citiramo: “Imate moj glas, vedno”. Bomo videli, ali si je s tem zagotovila tudi njihov glas 22. oktobra.

Po porazu slovenske nogometne reprezentance na londonskem Wembleyju z ena proti nič je selektor Srečko Katanec napovedal svoj odstop s funkcije, ki jo opravlja od leta 2013 dalje. Kljub spodbudnemu izidu na drugi tekmi v slovenski kvalifikacijski skupini je bil zadetek Harryja Kanea v sodnikovem podaljšku dovolj, da je pokopal še zadnje upe Slovenije za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Rusiji naslednje leto.

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.