597 kilogramski BRITOFF

Aktualno-politična novica
27. 5. 2014 - 7.00
 / BritOFF

sedma

Iz Nigerije v povezavi z 267 dekleti, ki jih je ugrabila skupina Boko Haram, prihajata dve novici. Očaki nigerijske vojske so ob dveh različnih priložnostih namreč potrdili, da vojska ve, kje se nahajajo dekleta, da pa zaenkrat nima v načrtu, da bi jih reševala. V javnost je pravtako pricurljala novica, da je vlada Goodluck Jonathana bila v pogajanjih s skupino Boko Haram. Slednji naj bi v zameno za izpustitev 100 članov skupine iz ujetništva izpustili 50 deklet. Pogajanja so padla v vodo, razlogi niso znani.

Indijo čaka veličastna prihodnost. Tako vsaj trdi novi indijski premier Narendra Damodardas Modi. Ta je po včerajšnji zaprisegi začel novo, bolj desno usmerjeno politično obdobje v Indiji. Zavoljo boljših odnosov je, na presenečenje vMseh, na svojo inavguracijo povabil tudi pakistanskega premiera Nawaza Sharifa. Gre za prvo takšno gesto po terorističnih napadih v Mumbaju leta 2008, za katerimi naj bi stala pakistanska militantna skupina Lashkar-e-Taiba.

Nekaj ur po tem, ko je policija v Barceloni iz znanega skvota Can Vies prisilno izselila njegove prebivalce, je v protestnem shodu, ki se ga je udeležilo več sto ljudi, prišlo do spopadov med policijo in protestniki. Can Vies je bil prvič zaseden pred 17 leti, do prisilnih izselitev pa je prišlo po tem, ko je sodišče lokalnim avtoritetam za transport, ki imajo zgradbo v lasti, dala zeleno luč, da jo zavoljo razvoja območja podrejo.

osma

Teden dni po predsedniških volitvah v Malawiju še vedno ni jasno, kdo bo vodil državo. Trenutna predsednica Joyce Banda je volitve zaradi domnevnih nepravilnosti skušala razveljaviti, vendar je ustavno sodišče v državi njeno odločitev zavrnilo. Je pa svoj lonček h kaosu, ki trenutno vlada v državi, v duhu reševalskega sindroma belega človeka pristavila pop diva Madonna. Zvezdnica, ki je v Malawiju posvojila dva otroka, je predsednico obtožila korupcije in na svoji spletni strani zapisla, da ljudje v Malawiju potrebujejo novo vodstvo, da bo njihovo življenje boljše. Ker ni važno, kako volijo ljudje, Madonna ve najboljše.

V Mehiki je v starosti 49 let umrl nekoč najtežji človek na svetu. Manuel Uribe je to težko titulo dobil leta 2007, ko je tehtal rekordnih 597 kilogramov. Kljub temu, da je od takrat izgubil skoraj 200 kilogramov, mu je odpovedalo srce. Mehika sicer velja za državo, kjer se 71 odstokov odraslih in tretjina otrok bojuje s prekomerno težo.

Nekdanji član hekerske skupine LulzSec, Hector Xavier Monsegur, naj bi zavoljo tega, da bi si zmanjšal zaporno kazen, ameriškemu Zveznemu preiskovalnemu uradu od leta 2011, ko je bil aretiran, pomagal preprečiti vsaj 300 spletnih napadov. Novico o tem, koliko časa bo, kljub uslugam, ki jih je nudil moral preživeti v zaporu bo prejel danes.

deveta

Vietnamske oblasti so Kitajsko obtožile, da je ta v spornih vodah Južnokitajskega morja napadla in potopila vietnamsko ribiško ladjo. Do incidenta je prišlo 30 km stran od kitajske naftne vrtalne ploščadi, ki je začela delovati v začetku meseca. Kitajske oblasti vse obtožbe zavračajo.

Po tem, ko že nekaj časa nismo ničesar slišali o epidemiji ebole v Zahodni Afriki, iz Sierra Leoneja prihaja novica, da so zaradi nevarnega virusa v zadnjih dneh umrli vsaj 4 ljudje. Epicenter epidemije naj bi bile vasi na območju tromeje med Gvinejo, Liberijo in Sierra Leonejem. Od marca, ko so so v javnost začela kapljati prva poročila o virusu, naj bi za njegovimi posledicami umrlo vsaj 200 ljudi.

Nadaljujmo v Gvineji. Rudarski velikan Rio Tinto je razglasil, da je z gvinejsko vlado podpisal sporazum, ki mu dovoljuje, da napade enega izmed največjih nahajališč železove rude na svetu. Sporazum je vreden 20 milijard dolarjev. Koliko se razen dostopa do širokopasovnega interneta, 1000 kilometrov novih cest in razvoja novega pristanišča, ki so prav tako del sporazuma, življenje prebivalcev v Gvineji verjetno ne bo obrnilo na veliko bolje, bo znano v bljižnji prihodnosti.

deseta

Subkomandant Marcos ne obstaja več. Vodja mehiške Zapatistične vojske nacionalne osvoboditve se je odločil, da odstopi s svojega položaja in izgine. Marcos je postal znan, ko je leta 1994, po tem ko je Mehika odprla svoje meje za prostotrgovinski prehod, v zvezni državi Chiapas proti mehiški vojski vodil 12-dnevno bitko .

V Egiptu se nadaljuje drugi dan predsedniških volitev. Za predsedniško titulo se potegujeta Hamdeen Sabahi ter nekdanji poveljnik vojske Abdul Fattah al-Sisi. Slednji velja za favorita volitev. Volišča se bodo zaprla drevi ob 20.00, neuradni rezultati volitev pa naj bi bili znani nekaj ur po zaprtju volišč.

Zaključimo v razburkani Ukrajini. V spopadih v vzhodno ukrajinskem mestu Doneck naj bi v bojih med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti domnevno umrlo vsaj 30 slednjih. Do bojev je prišlo po tem, ko so proruski separatisti včeraj skušali zavzeti letališče.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.