Aktivisti in entuzijasti.

Aktualno-politična novica
13. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

 

Italijanski premier Mario Monti je ob prvi obletnici poveljevanja italijanski vladi, sodeloval na seminarju o Italiji in njeni prihodnosti. Srečanje, ki se je zgodilo v Milanu naj bi poiskalo strokovne odgovore o dosedanjih ukrepih za reševanje gospodarske krize v Italiji. Montijev nastop je zaznamovala njegova srdita vojna napoved proti utajevalcem davkov, kar se v resnici nanaša na davek na premoženje. Po takojšnji burni reakciji italijanskih premožnežev je urad predsednika vlade uradno zanikal, da bi šle premierove besede za vladno napoved uvedbe davka.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob obisku v Lizboni pohvalila portugalske varčevalne ukrepe in poudarila, da so se zaradi njih izboljšali pogoji za gospodarsko rast na Portugalskem. V lastni maniri je še enkrat več pritrdila, da je varčevanje neizbežno ter dodala, da si ga ni izmislila Nemčija. Tekom celotnega dne so bili portugalski šolarji, uradiki in tovarniški delavci iz protesta proti varčevalnim ukrepom, ki jih je po njihovem vsilil Berlin, oblečeni v črno. V včerajšnih popoldanskih in večernih urah pa so se na ulicah portugalske prestolnice odvijali večji protesti, ki so nosili osrednji slogan : »K vragu s trojko

 

Japonsko podjetje Seiren je na trg postavilo njihov najnovejši izdelek, in sicer spodnje perilo, ki ne smrdi. Po večletnih raziskavah, ki jih je vodilo načelo: „Olajšati in prizanesti“ so uspešno izdelali tkanino, ki absorbira neprijeten vonj. Predstavnica za stike z javnostjo v podjetju Nami Yoshida, je povedala, da je bilo spodnje perilo sprva namenjeno predvsem bolnišnicam in domovom za ostarele, so pa zelo veseli, da je izdelek požel velik uspeh na japonskem trgu. Ob nošenju spodnjega perila, ki vsebuje majhne keramične delce so bojda Japonci bolj sproščeni in komunikativnejši.

 

ob 8.05

 

V Združenih državah Amerike nameravajo aktivisti gibanja Occupy Wall Street, izbrisati dolg ameriškega prebivalstva. Pod sloganom »Izbrišimo dolg!« se je ustvarilo združenje pripadnikov gibanje Occupy, ki želijo odkupiti slabe dolgove, kot so zdravstveni in študentski krediti. Njihov načrt je po znižani ceni od upnikov odkupiti dolg ter ga nato odpisati. Odkupovanje dolga po precej nižji ceni izterjevalnim agencijam predstavlja pomemben dohodek, ker pogosto ni kaj za izterjat. Ko recimo tretja stranka od upnika odkupi dolg, lahko z njim počne kar hoče. Lahko ga tudi odpiše. Po izračunih aktivistov bi 50 tisoč dolarjev zadostovalo za odkup milijon dolarjev osebnega dolga.

Združenje španskih bank je po dolgotrajnem pritisku vlade, opozicije in širše javnosti oznanilo, da španske banke v prihodnjih dveh letih ne bodo prisilno izseljevale socialno najbolj ogroženih občanov. Zaradi deložacij tistih, ki ne morejo več odplačevati hipotekarnih posojil, je v minulih dneh prihajalo do številnih protestov. Španske banke so tako pristale na predlog vlade in opozicijskih socialistov, da naj bančne ustanove uvedejo moratorij na prislne izselitve, dokler parlamentarci ne najdejo soglasja o spremembah zakonodaje na tem področju.

Pred sedežem Mestne občine Maribor se je včeraj zbralo več sto protestnikov in zahtevalo odstop župana Franca Kanglerja. Mariborčani se ne strinjajo s postavitvijo novih radarjev na mestnih cestah, kar so dali tudi županu jasno vedeti. V vhod mestne hiše so metali jajca, s plakati »Gotof je« pa so ponazorili njihov odnos do nadalnjega Kanglerjevega vladanja. Ob protestu so posredovali tudi policisti, ki pa so se ob burnih reakcijah prisotnih hitro umaknili. Protesti proti stacionarnim radarjem, ki so minili precej bolj odmevno od tistih protivladnih, so se končali s sedaj že ritualnim sežigom radarja.

 

ob 9.05

 

Arabska liga je kot legitimnega predstavnika sirske opozicije priznala nov sirski opozicijski blok.  Zunanji ministri Arabske lige so na srečanju v Kairu pozvali tudi regionalne in mednarodne skupine k priznanju nacionalne koalicije revolucionarnih in opozicijskih sil kot upravičenega predstavnika sirskega ljudstva. Irak in Alžirija sta na srečanju izrazila zadržanost do sprejete izjave.

Iz Sirije v Evropo. Po besedah direktorja letalske družbe Ryanair so varnostni pasovi na letalih nesmiselni, saj v nesreči ne bodo rešili potnikov. Michael O′Leary smatra, da bi potniki morali imeti opcijo stati na letalu. Ryanair torej skuša vpeljati kabine s samo stojišči, kar bi ceno prevozov za različne evropske destinacije spustilo na minimum.

Na Laškem so domačini pripravili veliko slavje potem, ko je občina končala gradnjo doslej največjega občinskega vodovoda. Vodovod, ki v celoti meri 42 kilometrov, bo omogočal, da bodo prebivalci šestnajstih naselij in vasi v krajevni skupnosti Rimske Toplice, preskrbljeni z pitno vodo v vseh vremenskih pogojih.

 

0b 10.05

 

Na tisoče turistov, znanstvenikov, amaterskih astronomov in zgolj Avstralcev je danes zjutraj po lokalnem času odšlo v severo-vzhodno Avstralijo. V tem tropskem delu celine tam spodaj, je bilo namreč danes moči videti popolen sončen mrk. Po napovedih bo mrk zajel 150 kilometrov široko področje od avstralskega severnega območja do severo-vzhodne konice celine.

Komisija za proračun italijanske poslanske zbornice je odločila, da bodo ustanove Slovencev v Italiji v okviru zakona za stabilizacijo javnih financ v letu 2013 dobile dobre 3 milijone evrov. To je skoraj poldrugi milijon evrov manj, kot bi morale dobiti letos, in več kot dva milijona evrov manj kot lani.

Varna hiša Velenje bo danes v dvorani Centra Nova z glasbeno-kulturnim programom obeležila 10-letnico delovanja. Hiša deluje  v okviru Društva regionalna varna hiše Celje kot nevladna in humanitarna organizacija. V 10 letih delovanja je Varna hiša v Velenju nudila pomoč in zatočišče 142 ženskam in 104 otrokom. V Varni hiši Velenje organizirajo in nudijo 24-urno zatočišče, psihosocialno pomoč, zagovorništvo in spremstvo ter pomoč pri urejanju pogojev za samostojno življenje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness