Al Capone z Zvezdare

Oddaja
11. 11. 2014 - 8.05
 / BritOFF

Sedma

Italijansko prizivno sodišče v L’Aquili  je razveljavilo zaporne kazni za sedem seizmologov in inženirjev, ki so bili leta 2012 obsojeni zaradi tega, ker niso napovedali močnega potresa. Prvostopenjsko sodišče v l’Aquili je seizmologe obsodilo na šestletno zaporno kazen zaradi nenaklepnega umora, ki naj bi ga zagrešili s podcenjevanjem tveganja usodnega potresa, v katerem je 6. aprila 2009 sicer umrlo več kot 300 ljudi. Obsodba seizmologov je sprožila val ogorčenja mednarodne javnosti, proces pa še ni končan, saj se tožilstvo na odločitev prizivnega sodišča še lahko pritoži na višje sodišče.  

Srbski predsednik Tomislav Nikolić je zavrnil predvideno srečanje z albanskim premierjem Edijem Ramo, potem ko je ta pred tem na skupni tiskovni konferenci s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem Srbijo pozval, naj prizna neodvisnost Kosova. Po uradnih pojasnilih z Nikolićevega urada je srbski predsednik obisk z Ramo zavrnil, ker je bilo na njem pričakovati podobne provokacije kot na srečanju z Vučićem, v predsednikovem uradu pa ob tem albanskih oblasti niso pozabili opomniti, da s takšnim obnašanjem Albanije ne bodo pripeljale v družbo “sodobnih evropskih držav”. Za provokacijo je Ramino nespodobno povabilo k priznanju kosovske neodvisnosti pred tem označil tudi predsednik srbske vlade Aleksander Vučić.

Predsednik vlade Miro Cerar je predstavil kandidata za izpraznjeni ministrski mesti. Medtem ko je sekretarka v Službi vlade za razvoj Alenka Smerkolj kot kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj in kohezijo, znana že nekaj časa, pa je Cerar z Gojkom Koprivcem razkril še ime gospodarskega ministra. Koprivec širši javnosti ni poznan, premier pa podobno kot za Smerkoljevo zagotavlja, da gre za kompetentnega kandidata. Uradno bo Cerar predlagani imeni v državni zbor vložil danes.

Osma

Srbska policija je v nedeljo zjutraj aretirala Dragoslava Kosmajca, ki ga srbske oblasti že vrsto let povezujejo z nezakonito trgovino z drogo. Pripadniki posebnih enot srbske policije so Kosmajca aretirale na domu v beograjski četrti Zvezdara, poleg njega pa je v roke organov pregona padlo še sedem njegovih domnevnih pomočnikov. Oblast jih v večini primerov sumi zlorabe položaja, napeljevanja h kaznivemu dejanju utaje davkov in same utaje davkov.

Dragoslava Kosmajca oblasti zaradi domnevne vpletenosti v trgovino s heroinom in predvsem kokainom neuspešno lovijo že od leta 2001, ko je bil zanj kot člana Zemunskega klana v sklopu akcije Sablja izdan nalog za aretacijo; njegovo skorajšnje prijetje pa je z izjavo, da gre za enega največjih preprodajalcev mamil v državi, pred časom napovedal sam srbski premier Alkesandar Vučić. Da so mu za petami, so oblasti Kosmajcu dale vedeti z lanskoletno obsežno, a neuspešno racijo na njegovem domu na Zvezdari.

A čeprav se Kosmajca že več kot poldrugo desetletje povezuje z dilanjem prepovedanih drog, srbski policiji in tožilstvu tudi pri tokratni preiskavi in aretaciji ni uspelo dokazati njegove neposredne vpletenosti v narko trgovino, pač pa so ostali pri bolj otipljivih obtožbah utaje davkov. Kar srbske oblasti navdaja z optimizmom, je to, da je tudi kultni Al Capone konec koncev padel pri neplačevanju davkov. Notranji minister Srbije Nebojša Stefanović.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Kosmajac je po hišni preiskavi ter Vučićevi označbi in posredni najavi njegove aretacije v juniju začel z razprodajo svojega na več kot 10 milijonov evrov ocenjenega premoženja, da mu ga ne bi država v postopku zaplenila. Zdaj bo moral v sodnem procesu dokazati, da je do vil, stanovanj in vsega, kar naj bi osebi njegovega kova pritikalo, prišel z legalno zasluženim denarjem. Dejan Anastasijević, novinar tednika Vreme, ki že vrsto let spremlja srbski organizirani kriminal.

izjavi prilsuhnite v posnetku celotne oddaje.

Da zoper Kosmajca, čeprav naj bi bil na srbski kriminalni sceni aktiven najmanj slabih dvajset let, preiskovalni organi v vsem tem času niso uspeli zbrati dovolj konkretnih dokazov o vpletenosti v narko trgovino, po Anastijevićevem mnenju ni presenečenje. Vloga Dragoslava Kosmajca je bila namreč vsa leta omejena na posredništvo, predvsem pri trgovanju s kokainom, in povezovanje različnih balkanskih narko kartelov s proizvajalci v Južni Ameriki. Pri tem pa se sam neposredno v trgovanje ni nikoli vpletal.  

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Ko je srbski notranji minister Stefanović Kosmajca primerjal z Al Caponejem, je morda zadel bolj, kot si je mislil. Čeprav je minister pred tem razpredal o upanjih, da bo utaja davkov samo začetek razkrivanja najrazličnejših ilegalnih Kosmajčevih poslov - s trgovino z drogo na čelu, pa se zna zgoditi, da mu oblasti na koncu podobno kot ameriškemu švercerju z alkoholom z začetka 20. stoletja ne bodo mogle dokazati ničesar drugega kot zgolj izogibanje plačevanju davščin.  

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Več o vlogi Dragoslava Kosmajca znotraj srbskega organiziranega kriminala, njegovem delovanju v Zemunskem klanu in povezavah z Darkom Šarićem pa v organiziranokriminalnem Britoffu prihodnji torek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.