Ameriško udejstvovanje po svetu

Aktualno-politična novica
3. 10. 2012 - 10.05
 / BritOFF

07:00

Filipinski predsednik Benigno Aquino bo meril moči s katoliško cerkvijo glede zakona, ki bi ob sprejetju filipincem omogočil brezplačen dostop do kontracepcijskih sredstev in spolnega izobraževanja. H kronični revščini prebivalstva in počasnemu razvijanju gospodarstva naj bi po mnenju filipinskih strokovnjakov veliko prispevalo ravno preveliko število otrok. Katoliška cerkev predlogu zakona nasprotuje, vendar ga podpira 70 odstotkov državljanov kljub dejstvu, da se 80 odstotkov filipincev opredeljuje za katolike.

Z obratnim problemom pa se srečujejo v Nemčiji, saj se ta spreminja v državo upokojencev. Po podatkih nemškega statističnega urada se je pričakovana življenjska doba za novorojence ponovno dvignila za dva do tri mesece. Novorejeni dečki se lahko nadejajo 77 let in 9 mesecev življenja, medtem ko lahko deklice pričakujejo 82 let in 9 mesecev.

Zaradi dolge življenjske dobe pa bodo Nemci morali iskati nove finančne oaze za svoje finančno premoženje. Švicarji namreč ne bodo imeli referenduma o sporazumih z Nemčijo, Britanijo in Avstrijo, po katerih se bo od 1. Jauarja 2013 plačevalo davek za denar na švicarskih računih, ki ga bo pobirala Švica ter podpisnicam dostavila pobran denar za premoženje njihovih državljanov. S to rešitvijo ne bo rabila izdati podatkov o svojih komintentih.

 

08:00

V ukrajinskem parlamentu je prvi dve obravnavi prestal osnutek zakona, ki bo z zaporno kaznijo petih let kriminaliziral promocijo homoseksualnosti. Pod takoimenovano promocijo homoseksualnosti se smatra tolerantno prikazovanje gejevstva v medijih in uvažanje ter širjenje del z gejevsko vsebino. Poleg obskurnih zagovarjanj osnutka zakona v imenu nacionalne varnosti, saj se želi preprečiti epidemija HIVa in propada tradicionalnih vrednot, se naj bi zakon sprejemalo zaradi nabiranja točk na volitvah 28. Oktobra. V anketah namreč večina vprašanih izraža negative odnos do homoseksualnosti.

Francoski tožilci so ustavili preiskavo zoper bivšega šefa Mednarodnega denarnega sklada Dominika Strauss-Kahna, ki je bil obtožen posilstva belgijske državljanjke v Združenih Državah Amerike, saj je slednja umaknila svojo izjavo. Nadaljuje pa se preiskava zoper njega, dva poslovneža in poveljnika policije, saj naj bi skupno organizirali dekleta za prostitucijo na privatnih zabavah visokih predstavnikov oblasti in gospodarstva.

Sodnik v ameriški zvezni državi Pensilvaniji je blokiral zakonski predlog, ki je za udeležbo na volitvah zahteval identifikacijsko kartico s sliko. V Združenih Državah na volitvah zadostuje že številka socialne varnosti, njihova verzijo EMŠA. Zakon so osnovali republikanci, saj bi se z njim otežilo volilno udeležbo manjšinam in manj premožnim slojem, ki večinoma volijo demokrate. Podobne zakone se je poskušalo sprejeti tudi v zvezni državi Wisconsinu (izg viskonsnu), Teksasu in Južni Karolini, vendar bodo po vsej verjetnosti blokirani tudi tam.

 

09:00

Neznani napadalci so na kampusu politehnične fakultete v mestu Mubi na severovzhodu Nigerije ubili več kot 20 študentov. Policija zaenkrat sumi militantno skupino Boko Haram, ki se bori za vzpostavitev šeriatskega prava v Nigeriji, saj je bilo v zadnjem času več njihovih pripadnikov aretiranih. Druga sled pa je spor med študenti samimi zaradi izida študentskih volitev v prejšnjem tednu. Napadalci naj bi namreč dobro poznali prostore in žrtve klicali po imenih.

V javnost je prišla tajna izjava Združenih Držav Amerike, ki je evropskim državam močno odsvetovala podprtje Palestinske Nacionalne Avtoritete pri poskusu spremembe svojega položaja v Združenih narodih na “okrepljen status nečlanstva”. Palestinci so ravnanje ZDA označili za izjemno agresiven, medtem pa Združene Države še naprej zagovarjajo pogajanja med sprtima stranema, kot edino rešitev palestinskega vprašanja.

Združene Države Amerike so pričele iniciativo za spremembo ustave Bosne in Hercegovine. Podrobnosti še niso znane, vendar se govori o temeljiti nadgradnji daytonskega sporazuma. Možne spremembe naj bi vključuvela ponovno risanje notranjih mej, kakor tudi število predstavnikov in pristojnosti funkcionarjev. Izključuje se edino razkosanje Bosne na samostojne države po etničnih mejah.

 

10:00

V Indoneziji protestira zaradi slabih delavnih razmer okrog 3 milijone industrijskih delavcev po vsej državi. Poleg slabih delavnih razmer, jim ohlapna zaposlovalna zakonodaja ne zagotavlja stabilne zaposlitve. Obenem opozarjajo tudi na primere “outsourcinga”, torej premikanja proizvodnje v tujino. Indonezijska ekonomija je v zadnjih letih kljub recesiji veljala za zgled rasti in napredka, protesti pa kažejo na čigavih plečih je bil napredek dosežen.

Policija na jugovzhodu Bangladeša je priprla 300 izgrednikov po napadu muslimanske množice na hiše budistov in njihove temple. Vzrok napada je bila objava slik na facebooku, ki se očita pripadniku budistov, v katerih je bil slikan Koran vržen v stranišče. Večinski delež prebivalstva v Bangladešu je muslimanski, le manjšina ob meji z Mjanmarom je budističen.

Vrhovni tožilec v New Yorku Eric Schneiderman je sprožil tožbo proti banki, ki se smatra za enega glavnih krivcev finančne krize – JP Morgan Chase. V tožbi se očita masovno goljufijo s finančnimi inštrumenti v višini več deset milijard dolarjev. Obenem je Schneiderman poudaril, da je dokaze proti JP Morgan Chasu zbirala zvezna skupina sestavljena iz oddelkov različnih agencij kazenskega pregona, ki jo je ustanovil trenutni predsednik Združenih Držav Amerike Barack Obama.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

so if boeing is lucky eognuh to deliver to LAN on the 31st, that means they're averaging less than 2 787's delivered per month in 2012, and have yet to be able to get more than 3 out in one month. Not looking too good for them reaching 10 a month next year. these planes just seem to languish around forever before they finally fly off to the customer.it's especially frustrating being on the outside and not knowing why these airlines are all so resistant to taking their "state of the art" planes. you'd think they'd be champing at the bit to get them operating, but it's nothing but delay delay delay.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness