Anom BritOFF

Aktualno-politična novica
10. 6. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Dobro jutro, poslušate TehnobritOFF, jutranjo rubriko aktualnopolitične redakcije, v kateri vam enkrat na teden serviramo novice s področja tehnologije.

Organi pregona v 14 državah so izvedli obsežno mednarodno akcijo, imenovano Trojanski ščit, v kateri so pridržali več kot 800 osumljencev, povezanih s trgovino s prepovedanimi drogami in organiziranim kriminalom. Skupaj je bilo zaseženih več ton prepovedanih substanc, 250 kosov orožja in za skoraj 50 milijonov dolarjev gotovine in kriptovalut. Novica je za TehnobritOFF zanimiva predvsem zato, ker je Zvezni preiskovalni urad, krajše FBI, do dokazov prišel tako, da so sami izdelali aplikacijo za kriptirano komuniciranje, ki pa je vsebovala “zadnja vrata”, skozi katera so lahko dostopali do sporočil uporabnikov.

Aplikacija se je imenovala Anom in je delovala zgolj na prilagojenih pametnih telefonih. Od leta 2019, ko so aplikacijo in prilagojene telefone poslali v promet, je bilo razdeljenih več kot 12 tisoč takšnih enot. FBI in Europol sta po drugi strani tudi uspešno onesposobila dva druga "varna" kanala, ki sta bila v uporabi za podtalno delovanje, in sicer EncroChat in Sky ECC, zato so nepridipravi iskali nove načine varne komunikacije in se ujeli na limanice preiskovalcev.

FBI je idejo za akcijo dobil ob leta 2018 izvedeni aretaciji direktorja družbe Phantom Secure Vincenta Ramosa. Njegovo podjetje je prodajalo kriptirane pametne telefone, ki so jih pogosto kupovali in uporabljali za komunikacije pri nezakonitih aktivnostih. Pri tej akciji so na svojo stran pridobili - iz filmov vemo, kako to gre - zaupnika in ovaduha, ki je pred tem za Phantom Secure prodajal mobilne naprave, FBI-ju pa je ponudil sodelovanje pri aplikaciji Anom. Ovaduh naj bi od FBI prejel 120.000 dolarjev plačila in 60.000 dolarjev za stroške.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness