Bela Avstrija in druge novice

Aktualno-politična novica
19. 5. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma Po skoku v preteklost, ki smo si ga privoščili prejšnji teden, se s krimi BritOFFom vračamo v aktualnost, kjer črno-tržno dejavnost v precejšnji meri obvladuje trgovina s prepovedanimi drogami. Tudi v soseščini, kjer so organi pregona v Avstriji in na Hrvaškem zaplenili velike  večje količine kokaina. Najprej pa na sever.

Avstrijski kriminalisti so po več kot štirih letih opazovanja mednarodne združbe, ki so jo sumili švercanja in trgovanja s kokainom, pretekli teden v sodelovanju s tujimi kolegi izvedli zaključne aretacije in pridržali več kot 30 ljudi. Kriminalisti po dokazih, ki so jih pridobili v sklopu preiskave Primavera, ki jih je iz Gradca najprej vodila na Dunaj in preko Evrope v Južno Srednjo Ameriko, združbo sumijo, da je samo v Avstrijo pretihotapila najmanj 38 kilogramov kokaina, po nekaterih navedbah pa celo še dodatnih 50. Ob aretacijah in hišnih preiskavah, ki so v večini potekale na Dunaju, so preiskovalci uspeli 5 kilogramov bojda dokaj čiste, iskane bele snovi tudi zapleniti, poleg prašnega stimulansa pa jim je v roke priletelo še več kosov orožja: od odžaganih šibrovk pa vse do vodotesne zažigalne vrvice. Z orožjem naj bi združbo oskrboval v Srbiji rojen osumljenec, ki se je organom pregona več let uspešno izmikal s pomočjo menda kar štirih identitet.

Skupina naj bi kokain preko letališč v Rimu in Barceloni na Dunaj oziroma Gradec tihotapila iz Kostarike. Za nabavo pri pridelovalcih naj bi skrbel 56-letni osumljenec z avstrijskim državljanstvom, ki je v Južno Ameriko pobegnil po ovadbi za neko drugo kaznivo dejanje, kokain pa naj bi v Evropo pošiljal s pomočjo tako imenovanih mul oziroma podrejenih prekupčevalcev. Hišne preiskave so ob zaključku akcije Primavera potekale tudi v Kostariki, aretaciji pa se je 56-letni osumljeni Avstrijec uspel izmuzniti. Zanj je bila razpisana tiralica, preiskovalci pa so zaplenili tudi premoženje v vrednosti več deset milijonov ameriških dolarjev.

Kokainski ulov pa je pretekli vikend uspel tudi hrvaškim policistom, ki so na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu Jelšane zaplenili dobra dva kilograma te prepovedane droge. Policisti so na kokain, po njihovi oceni na črnem trgu vreden milijon in 300.000 evrov, naleteli med pregledom vodnega skuterja in kombija, s katerim so skuter prevažali. Zaradi suma prekupčevanja s prepovedano drogo so aretirali 32-letnega Rečána Igorja Bačića, sicer poznanega lastnika enega bolj obljudenih gostinskih lokalov na reškem Trsatu.

Sedma

Zunanji in obrambni ministri Evropske unije so sprejeli odločitev o vzpostavitvi pomorske vojaške operacije proti tihotapcem migrantov. Operacija EUNAVFOR, ki bo imela sedež v Rimu in naj bi stala slabih 12 milijonov evrov, bo potekala v treh fazah. Prva se nanaša na nadzor in pregled tihotapskih mrež, preostali dve pa na iskanje, zaseg in uničenje sredstev tihotapcev. Pred izvajanjem zadnjih faz EU računa na mandat Varnostnega sveta Združenih narodov, saj za ukrepanje v mednarodnih vodah EU potrebuje trdno pravno podlago. Operacijo naj bi uradno sprožili junija.  

V Makedoniji predstavnikom štirih najmočnejših strank tudi na drugem srečanju ni uspelo zbližati stališč, ki bi pripeljala do rešitve politične krize. Po besedah predsednika opozicijskih socialdemokratov Zorana Zaeva, ki je premierja in vodjo vladajoče stranke VMRO-DPMNE Nikolo Gruevskega ponovno pozval k odstopu, sogovorniki zaradi nespoštovanja enakopravnosti v dialogu sploh niso prišli do konkretnih predlogov, kljub temu pa so sklenili, da se ponovno srečajo čez 8 dni. Že danes se bosta v Strasbourgu pod okriljem Evropske komisije vnovič sestala Gruevski in Zaev.

Rogaška Slatina je drugi udeleženec letošnjega presenetljivega finala državnega prvenstva v basketu. Moštvo z vzhoda Slovenije si je finale priigralo z zmago na ključni tretji polfinalni tekmi proti favoriziranemu domžalskemu Heliosu, ki je pred tem senzacionalno izločil Olimpijo. Nekaj podobnega je uspelo tudi moštvu Tajfuna iz Šentjurja, ki je v polfinalu z 2:0 v zmagah odpravilo aktualnega prvaka Krko. Zgodovinski rogaško-šentjurski finale, ki se igra na 3 zmage, se pričenja v petek.

*popravljeno in dopolnjeno

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.