Brazilski BritOFF

Aktualno-politična novica
18. 1. 2020 - 11.30
 / BritOFF

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je bil primoran odpustiti Alberta Alvima, ministra za kulturo, potem ko se je izkazalo, da je govor Alvima o prihodnosti brazilske kulture zvenel zelo podobno govoru nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa davnega leta 1933. Zdaj že izbrisan posnetek, v katerem je Alvim govoril, kako heroična mora biti njihova nacionalna umetnost v naslednjem desetletju, je bil objavljen na Twitter profilu ministrstva in je sprožil veliko ogorčenje. Dodatno nelagodje je posnetek sprožil, ker je bil v ozadju predvajan Wagner, domnevno najljubši izvajalec Adolfa Hitlerja. Bolsonaro, ki se sicer odkrito spogleduje s skrajno desnimi stališči na več področjih, je izjavo označil za neposrečeno in razčistil, da obsoja vse vrste totalitarnih sistemov. Njegovo kulturno ministrstvo je bilo v preteklem letu deležno številnih kritik zaradi konservativne kulturne politike in finančnega omejevanja različnih projektov, predvsem filmskih. Bivši minister vse obtožbe zavrača in podobnosti z Goebbelsom pripisuje naključju. 

Brazilski predsednik se je znašel tudi na tnalu tamkajšnjih domorodnih plemen, ki ga obtožujejo vodenja politike genocida, etnocida in ekocida. V kraju Piaracu, v osrčju Amazonskega pragozda, so se namreč zaradi intenzivne sečnje in požarov ter zaradi namer brazilske vlade o pospešenem rudarjenju in gradnji hidroelektrarn v regiji zbrali vodje domordcev in oblikovali skupen manifest. V njem so domorodci izrazili zahtevo, da se ustavi vse dejavnosti, ki uničujejo gozd. Vodja domorodcev Raoni Metuktire bo tako že kmalu odpotovala v brazilsko prestolnico Brasilia in zahteve predstavila predsedniku. Ta sicer v preteklosti ni kazal preveč empatije do stališča brazilskih domorodcev.

Če je verjeti poročanju nemških medijev, bo Evropska unija v kratkem znižala denarno pomoč Turčiji za 75 odstotkov. Omenjeni rezi naj bi bili zapisani v – še ne javnem – pismu predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella Evropskemu parlamentu. Kot vzrok za nižjo pomoč je Borrell navedel napad Turčije na severovzhodno Sirijo in nedovoljeno turško iskanje plina in nafte ob obalah Cipra. Preostanek denarja, ki ga bo v okviru Instrumentov za predpristopno pomoč (IPA) Turčija dobila, naj bi bil namenjen krepitvi demokracije in razvoju ruralnih območij. Rez pomoči ne vpliva na 3,5 milijarde evrov, ki so bile obljubljene Turčiji, da prepreči migrantom vstop v Evropsko unijo. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zavrnil odstop predsednika vlade Oleksija Gončaruka. Ta je odstop ponudil zaradi avdio posnetka, v katerem je bil zelo kritičen do predsednikovega poznavanja ekonomije. Gončaruk kljub podani odstopni izjavi sicer vztraja, da posnetek ni pristen. Predsednik države pravi, da zdaj ni pravi čas za rošade na vladi, obenem pa je izrazil zahtevo, da v dveh tednih najdejo odgovorne za izdelavo in objavo posnetka z domnevnega sestanka med premierjem, finančnim ministrom in šefom centralne banke. Premier Gončaruk je sicer že v govoru pred parlamentom pred sestankom z Zelenskim poudaril, da bi s padcem njegove vlade imele korist neimenovane politične elite in jih s tem posredno obtožil montaže posnetka. 

BritOFF sta pripravila vajenca Urh in Ajda.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness