BREZ OROŽJA BRITOFF

Aktualno-politična novica
16. 1. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Internacionalizaciji malijskega konflikta med vladnimi silami in islamističnimi uporniki se pridružuje tudi Evropska unija. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je v Evropskem parlamentu napovedala, da bo v prihodnjih dneh v Mali napotena predhodnica misije Evropske unije za urjenje bojnih sil v Maliju. Napotitev 200-ih vojaških vaditeljev v Mali je bilo sprva predvideno za marec, a naj bi evropski zunanji ministri na izrednem zasedanju jutri vsled razraščujočega se konflikta v tej afriški državi delovanje misije pospešili. Napovedi Ashtonove je ostro oporekal slovenski evro-poslanec, sicer član evropskih liberalcev Ivo Vajgl.

Srbski tabloidni časopis Kurir in njegov lastnik Aleksander Rodić sta prejela grožnje s smrtjo. Rodiću je neznanec podpisan kot Atentator zapretil, da bo kot končal kot Ivo Pukanić, leta 2008 ubiti lastnih hrvaškega tednika Nacional, uredništvo časopisa pa je strani neznanca podpisanega kot Anakonda prejelo preteče svarilo, da bodo poslopje časnika razstrelili, v kolikor ne prenehajo s poročanjem. Kurir, ki izhaja od leta 2003, je z grožnjami že seznanil srbsko policijo.

Policisti, člani Policijskega sindikata Slovenije bodo stavkali vsaj še do ponedeljka, ko se bo sestal stavkovni odbor sindikata. Na seji odbora naj bi bila prisotna tudi notranji minister Vinko Gorenak in direktor policije Stanislav Veniger, ki sta v preteklih dneh zagotovila, da bosta storile vse, da se začne izvajati lani sprejeti stavkovni sporazum, zaradi katerega policisti tudi stavkajo. Policijski sindikat Slovenije do uresničevanja sporazuma ostaja skeptičen, saj naj bi bilo njegovo izvajanje v prisotnosti vlade oziroma ministrstva za pravosodje in javno upravo, od katerih pa sindikat nima nobenih zagotovil za udejanitev njegove zahteve.

Osma

S Kube poročajo o novem izbruhu kolere, za katero naj bi v zadnjih dneh zbolelo 51 ljudi. Nov izbruh kolere zdravniki zaznavajo od 6. januarja letos, potem ko je v prestolnici Havani poraslo število ljudi z akutno diarejo. To je že drugi izbruh kolere na Kubi v manj kot pol leta. Lani so o bolezni, ki je terjala 3 življenja, 417 pa jih je obolelo, poročali predvsem z vzhoda države. Prej primerov te bolezni na Kubi niso zabeležili več kot 130 let.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše Sviz, vztraja pri za 23. januar napovedani splošni stavki v javnem sektorju, kljub s strani resornega ministra Žige Turka napovedanem umiku sprememb standardov in normativov v osnovnem in srednjem šolstvu. Po zagotovilih SVIZ-a, je umik normativov nedefiniran, zgolj zamrznjen za čas politične krize, predvsem pa ne izpolnjuje glavne zahteve sindikata. Za stavko so se, kot so ponovili, odločili predvsem zaradi zmanjševanja mase plač v javnem sektorju.

Slovenska rokometna reprezentanca je dobila še tretjo zaporedno tekmo na svetovnem prvenstvu v Španiji. V sklopu 3. kroga predtekmovalne skupine C je Slovenija v Zaragozi s 25 proti 24 odpravila Poljsko. Z zmago si je praktično že zagotovila napredovanje v osmino finala.

Deveta

Iran v sklopu priprav na prvo izstrelitev človeka v vesolje, načrtuje ponovno vesoljsko ekspedicijo z opico. Iranski vesoljski strokovnjaki so v preteklosti uspešno poslali v vesolje manjše živali, kot so podgane, želve in črvi, medtem ko je poskus z opico leta 2011 spodletel. Vodja iranske vesoljske organizacije Hamid Fazeli je razkril, da naj bi novo izstrelitev opravili še v prvi polovici v februarja, ko bo Iran praznoval 34. obletnico islamske revolucije. Iranski vesoljski program sicer s precejšnjo skepso spremlja Zahod, saj sumi, da uradni Teheran pod njegovo pretvezo razvija balistične rakete

V središču Skopja je zagorel sedež Makedonske pošte. Požar je izbruhnil včeraj okoli 16. ure, več metrov velike ognjene zublje pa so makednoski gasilci uspeli ukrotiti šele zvečer. Vodstvo pošte je takoj po izbruhu požara odredilo evakuacijo iz stavbe, kljub temu pa je ena oseba zaradi težav z dihali končala v bolnišnici. Več prič je dejalo, da je pred izbruhom požara slišalo močno eksplozijo. Gre za že drugi večji požar v makedonski prestolnici v zadnjih dneh, oblasti pa vzroke zanj še preiskujejo.

Predsednik vlade Janez Janša skupaj z gospodarskim ministrom Radovanom Žerjavom in gospodarsko delegacijo nadaljuje z obiskom v Azerbajdžanu. Janša bo drugi dan uradnega obiska z azerbajdžanskim kolegom Arturjem Rasizadejem odprl poslovno konferenco, na kateri se bo domačim gospodarstvenikom predstavilo približno 50 slovenskih podjetij, pred tem pa se bo na štiri oči srečal tudi z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim. Ta bo kot mojster otepanja obtožb o avtoritarnosti in predvsem korupciji ob aktualnih domačih dogodkih več kot dobrodošel sogovornik slovenskega gosta.

Deseta

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama bo objavil predloge za spremembo zakonodaje o posedovanju orožja. Gre za predloge, ki jih oblikovala posebna delovna skupina pod vodstvom ameriškega podpredsednika Jospeha Bidena, ki jo je Obama imenoval po pokolu 20 otrok v Newtownu 14. decembra lani. Ameriški predsednik ima pri spreminjanju zakonodaje o orožju omejene pristojnosti, saj lahko samostojno sprejme le nekaj ukrepov, vse korenitejše pa mora potrditi kongres.

Medtem so Obamo prehiteli kongresniki v zvezni državi New York, ki so na pobudo guvernerja Andrewa Cuoma že sprejeli trenutno najostrejšo zakonodajo glede pravice do orožja v ZDA. Ta med drugim nalaga registracijo vsega orožja, omejitev prodaje napadalnega orožja, prepoved prodaje napadalnega orožja preko interneta in varno ter pravilno shrambo orožja. Odločitev newyorškega kongresa so že ostro kritizirali republikanski politiki in orožarske zveze

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović se odpravlja na prvi obisk k srbskemu kolegi Ivici Dačiću v Beograd, potem ko sta ob politika prevzela premierske posle. Milanović in Dačić od dvournega pogovora ne pričakujeta zgodovinskih premikov, v napovedih pa oba upata, da bo njuno srečanje prispevalo k zmanjšanju napetosti med Zagrebom in Beogradom. Odnosi med Hrvaško in Srbijo so se nekoliko poslabšali po oprostilni sodbi haaškega sodišča v primeru hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača decembra lani, ko so se politiki obeh držav začeli medsebojno obtoževati za vojne zločine in odpirati stara vprašanja.

Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije, krajše SKEI, bo čez slabo uro pred stavbo Gospodarske zbornice Slovenije pričel s protestnim shodom, s katerim zahteva obnovitev jeseni prekinjenih pogajanj o zvišanju plač v treh dejavnosti. SKEI zahteva v podjetjih elektroindustrije zvišanje plač z 6,5 odstotka, v kovinski industriji 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za 9 odstotkov, hkrati pa želi zagotoviti najnižjo izplačano plačo v teh dejanvostih v višini najmanj 624 evrov neto. Na shodu pričakujejo od 500 do 700 udeležencev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.