Brit je OFF

Aktualno-politična novica
26. 1. 2020 - 11.30
 / BritOFF

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019
V Madridu je več tisoč podpornikov pričakalo Juana Guaidója, vodjo venezuelske opozicije in samooklicanega začasnega predsednika Venezuele. Navdušeni množici, navijajoči za »demokracijo«, je na glavnem trgu govoril o pomembnosti mednarodne podpore, ki jo uživa, in o tem, kako bistvena je odstavitev zdajšnjega predsednika Nicolása Madure. Španski premier in vodja socialistov Pedro Sánchez se z Guaidójem ni srečal, kar je opozicija ostro obsodila. Sánchez je v izjavi za medije sicer pojasnil, da podpira čim hitrejše volitve v Venezueli, opoziciji pa je vrnil obtožbo, da nevladne stranke venezuelsko politično krizo uporabljajo proti španski vladi. Obisk Guaidója je sovpadel s političnim konfliktom v Španiji, ki ga je povzorčilo poročilo o skrivnem srečanju med španskim ministrom za transport Joséjem Luisom Ábalosom in svetovalcem Guaidója, kateremu je vstop v Evropsko unijo prepovedan.

Bolgarija odpira vrata novim oblikam financiranja strank
 / 9. 7. 2019
Prebivalci bolgarskega mesta Pernik so se zbrali na protestu, s katerim so ponovno želeli opozoriti na večmesečni primanjkljaj pitne vode in na nevarnost, da se bo v roku dveh tednov posušil edini vodni vir mesta in okolice. Zaradi grožnje bližajoče se humanitarne krize je sicer že v začetku meseca odstopil okoljski minister Neno Dimov. Industrijskim obratom je namreč omogočil izkoriščanje vodnih virov, kljub temu da naj bi vedel, da bo taka poteza morebiti vplivala na pitno vodo več deset tisoč ljudi. Nezadovoljstvo v mestu se stopnjuje že dlje časa, tokratne proteste pa je spodbudila odločitev župana Stanislava Vladimirova, da zaradi vodne krize odpove tradicionalni plesni festival, ki vsako leto pritegne veliko število turistov in mnogim meščanom predstavlja pomemben vir prihodkov. 

V Ljubljani konferenca o problematiki kašmirskega konflikta
 / 4. 3. 2019
Indijske oblasti so se po skoraj šestih mesecih brez dostopa do interneta včeraj odločile okupirani regiji Kašmir povrniti del dostopa do spleta. Seveda ne brez omejitev – dostop bodo prebivalci imeli le do tristotih odobrenih spletnih strani, in tudi ne prostovoljno – desetega januarja je namreč indijsko vrhovno sodišče označilo prepoved interneta za nelegalno. Tako bo v teoriji mogoče naročiti izdelke preko Amazona, brati novice ter uporabljati spletne strani, namenjene zabavi. V praksi večina naštetih storitev ne bo delovala, saj bo omrežje povrnjeno le v obliki 2G, ki je za opravljanje mnogih storitev prepočasen. Socialna omrežja in aplikacije, ki ponujajo virtualna zasebna omrežja VPN, ne bodo ponovno omogočena. Hkrati novi vodja obrambnih sil, general Bipin Rawat, trdi, da se Kašmirju obetajo tako imenovana deradikalizacijska taborišča.

Za konec pa še žalostna novica o koncu. Z današnjim dnem se poslavljamo od jutranjih novic ob koncu tedna, ki jih na 89,3 megaherca UKV stereo radi imenujemo »Vikend« BritOFF. Jutranje novice bodo tako v etru Radia Študent na sporedu le vsak delovni dan nekaj minut čez osmo in deseto uro dopoldne. Seveda jih boste še vedno lahko prebrali tudi na spletni strani. 

Bil je in ni ga več. Slava muuuuuuuuuuuuuuu!

Poslednji Vikend BritOFF sta pripravili vajenki Ajda in Lucija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.