Britof na Wannseeju

Aktualno-politična novica
20. 1. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Preteklost ni mrtva

Pozdravljeni v drugem sredinem BritOFFu, ki kot ponavadi brska po preteklosti. Tokratni zgodovinski BritOFF spada v podvrsto “Na današnji dan …”. 20. januarja 1942 je namreč potekala slovita wannseejska konferenca, ki je najbolje dokumentirano srečanje visokih nacističnih funkcionarjev, na katerem se je odločalo o izvedbi končne rešitve judovskega vprašanja, kar je bila fraza, s katero so nacistični uradniki poimenovali uničenje Judov v Evropi.
 
Konferenca je ime dobila po vili na obrobju Berlina, ki se nahaja na naslovu Großen Wannsee 56, kjer je potekalo srečanje, ki ga je sklical Reinhard Heydrich, direktor Vrhovnega urada službe državne varnosti. Na njem so bili prisotni uradniki drugega ranga v  državni in strankarski birokraciji ter vojski. Srečanje je obveljalo za najbolj poznan dogodek, na katerem so nacisti odločali o holokavstu; verjetno predvsem zaradi tega, ker so za razliko od drugih, verjetno pomembnejših sestankov na wannseejski konferenci pisali zapisnik pogovorov in se je en izvod zapisnika tudi ohranil. Dve leti po vojni so ga namreč našli med osebnimi papirji diplomata Martina Luthra, ki je na konferenci zastopal zunanje ministrstvo.
 
Konferenca se je pripravljala od poletja leta 1941, a je bila večkrat prestavljena, nazadnje z začetka decembra na januar naslednje leto. Položaj Nemčije v vojni se je namreč decembra leta ‘41 hitro spreminjal. Rdeča armada je ustavila Wehrmacht pred Moskvo in 5. decembra začela protiofenzivo, kar je bil prvi večji neuspeh Nemčije v vojni do tedaj. Dva dni kasneje je Japonska napadla ameriško pomorsko bazo Pearl Harbor na Havajih in nekaj dni kasneje je Nemčija vstopila v vojno z Združenimi državami Amerike. S temi dogodki je možnost hitrega zaključka vojne postala nemogoča.
 
Na drastično poslabšanje vojne situacije se je nacistično vodstvo odzvalo s podvojenimi napori za uničenje nezaželenih etničnih skupin, v prvi vrsti Judov. Število le-teh, ki so se znašli pod oblastjo Tretjega rajha, se je z napadom na Sovjetsko zvezo nekajkrat povečalo. SS ni odlašal z genocidom in tako imenovane Einsatzgruppen so do konca leta ‘41 pobile že več kot milijon ljudi. A ta holokavst krogel se je izkazal za premalo učinkovitega in preveč obremenjujočega celo za SS.  
 
Konferenca v Wannseeju je bila tako predvsem srečanje predstavnikov vseh institucij Tretjega rajha, ki so sodelovale v izvajanju holokavsta. SS je želel postopke pospešiti ter uničenje Judov in drugih skupin industrializirati v uničevalnih taboriščih v okupirani Poljski. Pred konferenco so o končni rešitvi 12. decembra, dan po nemški napovedi vojne ZDA, z Adolfom Hitlerjem v Berlinu govorili tudi vsi najvišji funkcionarji Tretjega rajha.
 
Glavni namen konference je bil pridobiti privolitev in obljubo o sodelovanju ministrstva in okupacijskih oblasti z SS pri deportacijah Judov. Glavne odločitve so bile namreč že sprejete, prav tako so posamezne bolj zagnane institucije že začele s svojimi genocidnimi dejavnostmi. Začeli so se tudi postopki za postavitev uničevalnih taborišč. Šlo je za relativno decentralizirano odločanje in tekmovanje med različnimi institucijami, da bi izpolnile relativno nejasno definirane ukaze z vrha, kar je bila značilnost Tretjega rajha. Znamenita konferenca v Wannseeju je bila tako v prvi vrsti operativni sestanek izvajalcev holokavsta, ki pa je za sabo po naključju pustil najbolj direktne dokaze o odločanju o uničenju Judov na najvišjih položajih  nacistične Nemčije.

 

Novice

V Mostarju je centralna volilna komisija Bosne in Hercegovine potrdila končne rezultate prvih mostarskih lokalnih volitev v 12 letih. Od 35 sedežev v mostarskem mestnem svetu jih bo 13 zasedla hrvaška stranka HDZ Bosne in Hercegovine, 11 bošnjaška konservativna stranka SDA, liberalna Naša stranka in socialdemokrati bodo zasedli vsak po 6 sedežev, preostalo pa si bodo razdelili hrvaški republikanci in srbska lista. Potrditev uradnih rezultatov volitev, ki so bile izvedene 20. decembra, se je zavlekla, saj so se tri stranke pritožile zoper neuradne rezultate in zahtevale ponovno štetje glasov, kar je sodišče v Sarajevu zavrnilo. Včeraj je potrditvi uradnih rezultatov nasprotoval le en hrvaški član centralne volilne komisije, saj naj bi v eni volilni enoti prišlo do ponarejanja registracije volivcev.

Tajvanska vojska je začela z obsežnimi vojaškimi vajami, namenjenimi obrambi države pred potencialnim kitajskim napadom. Napetosti, ki so med Kitajsko in Tajvanom stalnica, so se še povečale, odkar je trenutni tajvanski predsednik Caj Ing Ven ob ponovni izvolitvi še bolj odločno zavrnil kakršnokoli kitajsko vmešavanje v tajvansko politiko. Kitajska v odgovor že več kot leto dni proti Tajvanu pošilja letalske patrulje. Kitajsko je prav tako razjezila okrepitev vojaških vezi med Tajvanom in ZDA v zadnjem letu. V luči odhoda Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA so kitajsko-ameriški odnosi na najslabši ravni v zadnjih desetletjih.

Potem ko je policija včeraj sredi dneva izpred Tovarne Rog razgnala njene uporabnike, znane kot Avtonomna tovarna Rog, so se le-ti in njihovi podporniki pred tovarno znova začeli zbirati okrog 17. ure. V naslednjih dveh urah se je pred Rogom zbralo okoli 200 ljudi, ki so s transparenti protestirali “proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano”, kot so protest tudi sami poimenovali. Malo po 19. uri so protestniki zapustili policijsko zastraženi Rog in protestirali pred Mestno hišo, kjer so policisti odrinili protestnike, ki so se preveč približali njenim vratom. Protest je minil brez večjih napetosti in se do 21. ure zaključil.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.