Britof za vse

Aktualno-politična novica
1. 12. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10ih

Mislim globalno, fukam lokalno. Naj vam ta rek v to-rek čim dlje ostane v zavesti. Torkovo jutro je namreč čas za lokalne vesti. In nič ni ni bolj lokaliziranega kot jutranja intima dveh, treh ali več njih. Če so seveda le iz istega gospodinjstva. To mislimo resno! Nikakor se namreč ne strinjamo s precej popularnimi zunanjimi stenskimi vzkliki razočaranja ob trenutni nezaželeni abstinenci.

Spolni odnosi iz nezadržne pohote ali zaradi nezmožnosti obvladovanja spolnih impulzov namreč pogosto vodijo do neuporabe kontracepcijskih sredstev. Ta pa ob mnoštvu spolno prenosljivih okužb, ki ob zgodnjem odkritju ne puščajo posledic, lahko prinese tudi še vedno precej stigmatiziran HIV, virus človeške imunske pomanjkljivosti, ki se, če njegovega širjenja po naši krvi in tkivih ne zaustavimo dovolj hitro, lahko razvije v aids, sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti.

Danes po vsem svetu praznujemo Svetovni dan aidsa. Dan, posvečen dviganju zavedanja o pandemiji te bolezni. Bolezni, ne virusa. V svojem bistvu precej podobni pandemiji nove koronavirusne bolezni, o kateri vsi že nekaj vemo.

Dovolimo si razmišljati globalno. Z virusom HIV se letno povprečno okuži okrog milijon in pol ljudi, samo lani 1,7 milijona. Z aidsom jih povprečno umre okrog sedemsto tisoč. Večina jih ne umre zaradi aidsa, temveč zaradi pridruženih bolezni. Na začetek zdravljenja virusne okužbe z antiretrovirusnimi zdravili jih čaka 12 milijonov, od tega večina v regijah, kjer jim ta zdravila cenovno še vedno niso dostopna. Aktivno okuženih z virusom je trenutno okrog 40 milijonov ljudi, od tega skoraj deset odstotkov na južnem delu afriškega kontinenta.

Preventivna zaščita pred virusom HIV
 / 26. 2. 2019

 
Pa lokalno? V Sloveniji smo do vključno 30. novembra letos zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je šest manj kot v celem letu 2019 in manj kot v kateremkoli letu v obdobju zadnjih desetih let. Po ocenah NIJZ pri nas trenutno živi manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno petina ne ve, da so okuženi. To so predvsem moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ne toliko zaradi njihove “pregovorno pohotne nravi” kot zaradi asimptomatičnih znakov okužbe z virusom HIV. Z aidsom sta umrli dve osebi, vse okužbe so se zgodile pri spolnih odnosih.

Zagotavljanje dolgotrajne imunizacije zoper protein virusa HIV-1
 / 24. 6. 2020

 
Prvi uradno potrjen umrli z aidsom je umrl aprila 1980 v San Franciscu. Od začetka uradnega beleženja okužb se je z virusom HIV okužilo osemdeset milijonov ljudi, z aidsom jih je umrla dobra tretjina. Prvo delujoče antiretrovirusno zdravilo je postalo dostopno javnosti leta 1987, ameriška agencija za zdravila ga je odobrila v rekordnih štirih mesecih. Kljub mnogim stranskim učinkom in visoki ceni je olajšala življenje številnim obolelim z virusom HIV. V naslednjih letih so mu sledile mnoge izboljšave. Zadnje generacije zdravil okuženim omogočajo življenje skoraj povsem enako zdravim osebam.

Evita Leskovšek, specialistka za socialno medicino z NIJZ, je ob današnji obeležitvi povedala: »V situaciji, v kateri se nahajamo, se lahko veliko naučimo od epidemije aidsa, predvsem pa to, da ne smemo izgubljati časa za hiter odziv in dostopnost do zdravljenja in cepljenja za vse.«

Cenjeno poslušalstvo, na tem mestu dovolj. Vendar vam je že jasno, kam merimo. Če že ne povsem lokalno, vsaj preventivno in moralno.

Ob 8ih

Volitve v ZDA, predsednikovanje kanabisa
 / 19. 11. 2020

Po objavi v nedeljo ponovno preštetih glasovnic iz okrožja Dane v Wisconsinu, ki so zmago ponovno prinesle novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, je ta včeraj popoldne oznanil člane in članice svoje gospodarske vladne ekipe. Kandidatka za ministrstvo za finance je Janet Yellen, ki je med letoma 2014 in 2018 vodila centralno banko Federal Reserve, po izteku njenega mandata pa je predsednik Donald Trump na položaj imenoval Jeroma Powella. Yellen je bila v vladi predsednika Clintona gospodarska svetovalka v času, ko je izbruhnila velika azijska finančna kriza, centralno banko je vodila v času okrevanja po veliki svetovni finančni krizi, sedaj pa jo čaka krmarjenje ministrstva v času okrevanja po morebitnem izteku epidemije koronavirusa, če bodo cepiva tako učinkovita, kot napovedujejo multinacionalke. V primeru, da jo potrdi finančni komite, bo postala prva ženska na tem položaju. Za namestnika finančne ministrice ZDA namerava Biden nominirati v Nigeriji rojenega Wallyja Adeyema, ki je bil prvi glavni izvršni direktor Obamove neprofitne fundacije. Na položaj direktorice proračunskega urada Bele hiše je Biden postavil Neero Tanden, nekdanjo svetovalko predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame. Tanden je vodila progresivni think tank Center za ameriški napredek, pred tem pa je bila zakonodajna direktorica pri nekdanji senatorki Hillary Clinton. 

Po številčnih protestih v različnih francoskih mestih ta vikend so stranke francoske vladne koalicije včeraj sporočile, da bodo medresorsko uskladile sporni amandma k zakonu o varnosti in ga poslale v parlamentarno obravnavo. Novi 24. člen zakona o varnosti, za sprejetje katerega si že več kot leto dni prizadevajo policijski sindikati, bi prepovedal objavljanje posnetkov policistov ali vojakov med opravljanjem dolžnosti. V primeru deljenja posnetkov z namenom povzročitve škode njihovi fizični ali psihični integriteti zakon predvideva enoletno zaporno kazen ali globo v višini do 45.000 evrov. Francoski spodnji dom parlamenta, ki ga obvladuje stranka predsednika Emmanuela Macrona La République En Marche, je amandmaju k zakonu o varnosti zeleno luč prižgal pred tednom dni. Levo usmerjene stranke, predstavniki medijev in organizacije za zaščito človekovih pravic glasno zahtevajo umik tega člena. Menijo, da bi z njegovim sprejetjem država preprečila dostop do informacij javnega značaja. Proteste proti policijskemu nasilju je namreč sprožila prav objava videa, v katerem policisti v civilu med pridržanjem glasbenika Michela Zeclerja pred njegovim studiem v 17. pariškem okrožju tega surovo pretepejo in zbrcajo, ob tem pa ga glasno žalijo zaradi njegove barve kože. Zakon o varnosti je sicer temeljni zakonski akt, ki ureja policijska in vojaška pooblastila v obdobju kriznih razmer. Te v državi vladajo od terorističnih napadov leta 2015 dalje. 

Libanon v mreži interesov obvladovanja Bližnjega vzhoda
Anonymous
 / 20. 12. 2017

Slovenska vlada je včeraj na dopisni seji sprejela sklep o obravnavi gibanja Hezbollah kot kriminalne in teroristične organizacije, ki predstavlja grožnjo miru in varnosti. Sklep o uvrstitvi na seznam terorističnih skupin je vlada sprejela po seznanitvi s poročilom stalne koordinacijske skupine za omejevalne ukrepe o aktivnostih in načinu delovanja Hezbollaha. Za portal STA so pojasnili: »Delovanje Hezbollaha je prepleteno z organiziranim kriminalom in izvajanjem terorističnih ali paravojaških aktivnosti na globalni ravni.« Šiitsko gibanje Hezbollah je bilo ustanovljeno leta 1982 v Libanonu, da bi se borilo proti izraelski okupaciji Libanona, spopadi z izraelskimi silami pa so se nadaljevali tudi po koncu okupacije. Nekateri evropski in regionalni vazali ZDA so gibanje že večkrat razglasili za teroristično organizacijo, kar ni nič presenetljivo novega. Na komentar strokovnjaka za šiitska oborožena gibanja, magistra Žigo Smoliča, še čakamo, verjetno.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness