Britoff Čeke

Aktualno-politična novica
Felix Dzerzhinsky
20. 12. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 8-ih

Sodišče v Istanbulu je razsodilo, naj se nemško novinarko Mesale Tolu poleg petih drugih priprtih osumljencev terorizma po osmih mesecih izpusti iz pripora. Noben izmed njih sicer ne bo smel zapustiti Turčije, poleg tega pa se bo moral enkrat tedensko zglasiti na policijski postaji. Tolu je bila priprta na podlagi obtožb o članstvu v teroristični organizaciji in širjenju teroristične propagande, ker se je udeležila pogreba nekaterih članov Komunistične partije, ki je v Turčiji prepovedana. Kljub temu, da so jo izpustili iz pripora, pa končna razsodba o njenem primeru še ni bila podana.

V iraškem Kurdistanu so množice prebivalcev v več mestih protestirale in vladajočo Kurdsko demokratsko stranko pozivale  k odstopu ter prekinitvi svoje 26-letne vladavine. Protestnike je na ulice pognalo neučinkovita oskrba z elektriko in vodo, ponekod pa tudi korupcija in neizplačevanje plač. V različnih predelih regije Sulejmanija so protestniki zažigali in kamenjali pisarne stranke ali pa pred njimi taborili do jutra. Policija je protestnike v večini predelov razganjala s solzilcem in napadala s puškinimi kopiti ter palicami, ponekod pa je nanje tudi streljala. Iraški Kurdistan je relativno avtonomna regija na severu Iraka, ki jo politično upravlja Kurdska regionalna vlada. Ta je septembra letos pod vodstvom Masouda Barzanija izvedla referendum o odcepitvi, kar je posledično zmanjšalo avtonomijo regije. Iraška vlada v Bagdadu je namreč za nekaj časa prepovedala letalski promet v Kurdistanu in prevzela nadzor nad njegovimi mejami, to pa je vplivalo tudi na ekonomsko stanje regije, odvisne od izvoza nafte.

Venezuelski generalni tožilec Tarek William Saab je napovedal začetek preiskave delovanja nevladne organizacije Venezuelska zveza v Peruju. Organizacijo vodi nekdanji član opozicije Oscar Perez Torres, znan tudi kot Motor Head, ki je leta 2009 pobegnil iz Venezuele, potem ko je bil obtožen kriminala in spodbujanja nasilnih protestov. Pregon venezuelskih oblasti si je organizacija nakopala po poskusu akcije, v okviru katere bi okoli 130 otrok iz Venezuele prepeljali v Limo k njihovim tamkaj živečim sorodnikom. Akcija je bila pod naslovom Luč upanja oglaševana v mednarodnih medijih in je prek portala GoFundMe prejela tudi številne donacije. Preden pa so otroke premestili, so venezuelske oblasti ugotovile, da je vsaj ducat dovolilnic za njihovo pot in soglasij staršev ponarejenih, kar je vzbudilo sum na trgovino z otroki.

Ob 10-ih

Dobrodošli v tokratnem zgodovinskem Britoffu. Na današnji dan pred stotimi leti je bila ustanovljena Čeka oziroma Vseruska urgentna komisija za boj proti kontrarevoluciji in sabotaži. Od začetka oktobrske revolucije do decembra je za izkoreninjanje upora izkoriščajočih skrbel Petrograjski vojaški revolucionarni odbor, delujoč po direktivah Sveta ljudskih komisarjev. V začetku decembra pa je bil Vojaški revolucionarni odbor ukinjen in deloma prestrukturiran. Za potrebe zatiranja kontrarevolucije je bila ustanovljena Čeka pod vodstvom Felixa Dzeržinskija, znanega tudi pod vzdevkom Železni Felix.

Dzeržinski je bil v času carske Rusije večkrat zaprt zaradi svojega političnega delovanja, kot boljševik pa je v okviru Vojaškega revolucionarnega odbora aktivno deloval tudi med samo oktobrsko revolucijo. Kot vodja Čeke je nekoč dejal: “Predstavljamo organizirani teror - to mora biti zelo jasno povedano.”

Od septembra do oktobra 1918 je Čeka izvajala tako imenovani rdeči teror proti nasprotnikom oblasti kot odgovor na upore anarhistov. Ob začetku kampanje je časopis Krasnaya Gazeta zapisal: “Brez milosti, brez prizanašanja bomo ubili naše sovražnike v stotinah. Naj jih bo tisoče, naj se utopijo v lastni krvi. Za kri Lenina in Urickega … naj tečejo reke krvi buržoazije - več krvi, kolikor mogoče veliko.”

Komisija je imela sprva tri odseke, za informiranje, za organiziranje in za boj proti kontrarevoluciji in sabotaži. Vendar sta se njeni organizacija in sestava hitro in pogosto spreminjali. Leta 1918 so bile vzpostavljene tudi lokalne Čeke in Čeke za varovanje meja. Leta 1922 je Vseruski centralni izvršilni odbor Čeko ukinil z izrazi “hvaležnosti za herojsko delo”. Nadomestil jo je Državni politični direktorat oziroma GPU v okviru NKVD-ja, ki ga je prav tako vodil Dzeržinski.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness