Britoff človekovih pravic

Aktualno-politična novica
18. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Kitajska je Severno Korejo podprla v zavračanju poročila o zlorabah človekovih pravic v tej komunistični državi, ki ga je pripravila skupina strokovnjakov pod sponzorstvom Združenih narodov. V poročilu tako lahko preberemo obtožbe o stradanju, umorih, mučenju in zasužnjevanju, ki se jih poslužuje severnokorejska oblast. Po mnenju kitajskih oblasti je poročilo nelegitimno, saj preiskovalna skupina ni nikoli vstopila v Severno Korejo, njihovo poročilo pa temelji izključno na zgodbah beguncev.

Prav preveč zadovoljno ni niti rusko zunanje ministrstvo. Ivana Simonoviča, pomočnika generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov, so namreč obtožili pristranskosti pri njegovem komentiranju situacije glede človekovih pravic v Ukrajini. Tako ga obtožujejo, da izpostavlja preiskovanje novinarjev in aktivistov s strani uniformiranih posameznikov na ruski strani ob hkratnem molčanju o domnevno proevropskih ekstremistih, ki razpisujejo nagrade za uboj novinarjev, in potezah nove ukrajinske vlade, ki je naročila zatemnitev tujih programov in omejila število tujih poročevalcev.

Ostajamo pri človekovih pravicah. Na Šri Lanki sta bila aretirana dva izmed najuglednejših aktivistov in obtožena spodbujanja rasnega ali verskega nasilja, kar pod protiteroristično zakonodajo pomeni, da sta lahko brez sojenja zaprta 18 mesecev. Poteza je že sprožila neodobravanje mednarodnih nevladnih organizacij, na predsednika Mahindo Rajapkse pa se je vsul nov plaz kritik.

 

OSMA

 

Ameriški astronomi so odkrili nekaj, čemur nekateri pravijo sveti gral njihovega polja. Na nebu so namreč odkrili ostanke oziroma odmev super hitre ekspanzije, ki je sledila velikemu poku. Tako so dokazali obstoj gravitacijskih valov, kar je ključno za potrditev dveh teorij, to je Einsteinove splošne teorije relativnosti in teorijo kozmične inflacije.

Ameriški tjulni, skupina elitnih vojaških specialcev, je zasedla tanker v libijskih vodah, ki je iz pristanišča pod nazorom upornikov poskušal odpeljati prvi tovor na na ta način ukradene nafte. Tanker je sicer plul pod severnokorejsko zastavo, vendar pa naj bi ga upravljala egiptovska družba. V akciji ni bil nihče poškodovan, tri pristanišča na vzhodni libijski obali pa ostajajo pod nadzorom uporniških skupin, ki si po Gadafijevem padcu prizadevajo za večjo avtonomijo.

V Nigeriji se začenja nacionalna konferenca, na kateri bo več kot 500 delegatov, ki predstavljajo interese različnih verskih in etničih skupin, tri mesece govorilo o prihodnosti Nigerije. Po pričakovanjih bosta glavni temi delitev moči v tej federativni državi in predvsem delitev denarja od prodaje nafte. Edina uradno prepovedana tema na konferenci je govorjenje o morebitni odcepitvi posameznih območij od Nigerije ali njen razpad.

 

DEVETA

 

Župana Bostona in New Yorka, dveh izmed najbolj svobodomiselnih mest v Združenih državah Amerike, sta bojkotirala sicer v milijonih obiskano parado ob dnevu svetega Patrika v svojih mestih. Sponzorstvo dogodka so prekinili tudi v podjetjih Guinness in Heineken, ki sta sicer zvesta spremljevalca tega pivskega praznika. Razlog je odločitev organizatorjev, da iz parade izključijo gejevske skupine, ki naj ne bi spadale na dogodek z rimskokatoliškim ozadjem.

Banjaluški raziskovalni center Gea je pripravil raziskavo plačanosti parlamentarcev v Evropi v primerjavi z bosanskimi. Glede na povprečno plačo so bosanski poslanci na prvem mestu, saj mesečno zaslužijo kar šestkrat več kot povprečen državljan. Med državami Zahodne Evrope je sicer plača poslancev največkrat približno dvakrat višja od povprečne plače, o zmanjševanju tega razmerja pa govorijo tudi poslanci v Bosni, vendar pa velikega zaupanja v njihove besede ni.

Chrysovalantis Alexopoulos, poslanec grške neonacistične stranke Zlata zora, je izstopil iz svoje stranke in bo od zdaj naprej sedel med neodvisnimi poslanci. Tako se je odločil, ker naj ne bi vedel za kriminalne in nasilniške dejavnosti svoje stranke, katere simbol sicer spominja na svastiko, voditelji stranke pa se med sabo pozdravljajo z nacističnim salutiranjem. Prve razpoke v stranki so se pojavile nekaj dni pred parlamentarnim glasovanjem o imuniteti za 18 poslancev Zlate zore, ki bodo ob zelo verjetnem preklicu imunitete lahko obtoženi za kriminalna dejanja pod pokroviteljstvom njihove stranke.

 

DESETA

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je ruski parlament uradno seznanil z zaprosilom Krima za pridružitev Ruski federaciji. Seznanitev prihaja po tem, ko je Putin na podlagi na referendumu izražene volje prebivalcev podpisal ukaz o priznanju Krima kot neodvisne države. Niso pa z razpletom najbolj zadovoljni na zahodu, kar že izražajo s sankcijami. Evropska unija in Združene države Amerike so tako uvedle prepoved pridobitve vizuma in podobne brezzobe ukrepe za skupno 32 ruskih in ukrajinskih uradnikov. Kljub domnevni odločnosti in načelnosti zahodnih demokracij sta iz tega seznama izključena Putin in njegov najožji krog sodelavcev.

Svetovna nogometna zveza se sooča z novimi pritiski, saj je britanski časopis Daily Telegraph razkril sumljiva plačila posameznikom v zvezi z dodelitvijo nogometnega svetovnega prvenstva čez osem let Katarju. Član izvršnega odbora Fife Jack Warner naj bi tako od podjetja v lasti bivšega predsednika azijske nogometne zveze Mohammeda Bin Hammana prejel 1,2 milijona dolarjev za nedoločen namen, okoristil pa naj bi se tudi njegov sin.

Tajska vlada namerava v sredo preklicati izredno stanje, ki na Tajskem zaradi protivladnih protestov traja že skoraj dva meseca. V zadnjem času so se namreč protesti z zahtevo po odstopu premierke Yingluck Shinawatra umirili, kar pomeni, da policija ne potrebuje več tako širokih pooblastil za brzdanje neredov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness