Britoff španske vasi

Aktualno-politična novica
9. 5. 2014 - 7.00
 / BritOFF

7.00

Proruski separatisti v vzhodnoukrajinskih mestih Slavljansk, Luhansk in Donjetsk sporočajo, da nameravajo v nedeljo izpeljati referendume o neodvisnosti, kljub navodilom ruskega predsednika, da naj tega prestavijo. Putin sporoča, da želi nadaljevati pogajanja z vlado v Kijevu z namenom zmanjševanja napetosti na vzhodu Ukrajine. Separatisti pa nameravajo referendum izpeljati, saj bi po njihovih besedah izgubili prorusko kredibilnost od lokalnega prebivalstva.

V Venezueli je policija aretirala več kot 200 protivladnih aktivistov, ki so več mesecev šotorili na eni izmed glavnih cest v Caracasu. Notranji minister Miguel Rodriguez Torres je sporočil, da so pri protestnikih našli orožje, droge in razstreljivo, vendar slednji to zanikajo. V državi potekajo upori že od februarja, bolivaristične oblasti pa so mnenja, da želijo protivladni protestniki s podporo ZDA izvesti državni udar.

Na ameriškem zunanjem ministrstvu že pripravljajo sankcijski načrt proti trenutnim venezuelskim oblastem. Ta bo vseboval zamrznitev premoženj izbranim državnim funkcionarjem ter 15 miljard zelencev za promocijo demokracije.

8.00

Libanonska Splošna varnostna služba je iz države deportirala 41 palestinskih begunk in beguncev. Državne oblasti potezo opravičujejo z argumentom, da naj bi slednji vstopili v državo s ponarejenimi dokumenti. Drugačnega mnenja so skupine za človekove pravice, ki pravijo, da ne gre za izoliran primer deportacije. Po njihovih besedah naj bi se libanonske oblasti sistematično spravljale izključno na Palestinke in Palestince, ki v Libanon bežijo iz Sirije zaradi vojne.

Iz Združenih narodov sporočajo, da se je v zadnjih desetletjih dostop do pitne vode sicer izboljšal, vendar ne za vse. Svetovna zdravstvena organizacija in UNICEF v poročilu prikazujeta, da je imelo leta 2012 dostop do oskrbe z vodo 89% svetovnega prebivalstva. Vendar dodajajo, da so prejšnje raziskave vse preveč izpuščale najrevnejše, ki v nekaterih območjih še vedno nimajo ustreznega dostopa do življenske tekočine.

Prebivalke in prebivalci španskega mesteca bodo petindvajsetega maja odločali o usodi njegovega imena. Namreč trenutno se imenuje Castrillo Matajudios ali po slovensko Ubij Jude, čigar ime ima historične razsežnosti iz časa španske inkvizicije. Na pobudo župana bodo glasovali za ime Judov hrib, saj se slednji nahaja v bližini mesta.

9.00

Južnoafriški Neodvisni volilni kongres potrjuje včeraj objavljeno javnomnenjsko raziskavo o vodstvu Afriškega nacionalnega kongresa na parlamentarnih volitvah. Stranka je po 86 procentih preštetih volilnic prejela 63 odstotno podporo. Demokratični zvezi trenutno pripada 21 odstotkov volilnih glasov, levičarskim Ekonomskim fridom fajtersom pa 5 odstotkov.

Na Kitajski razmišljajo o gradnji želežniške povezave med severovzhodnim delom države, Rusijo in Združenimi državami Amerike. Tako imenovan projekt Kitajska Ruska plus Ameriška povezava bi bil za 3000 kilometrov daljši od trenutne trans-sibirske železnice. Večina poti bi potekala na kopnem, okoli 200 km bi je bilo pod vodo, saj bi prečkala Beringovo ožino do Aljaske. Trenutno so projekt podprli kitajski želežniški strokovnjaki, odziv vlade pa še ni znan.

Kljub vedno bolj napetim odnosom med Kremljem in političnimi predstavniki tako imenovanega zahodnega sveta se najde čas, ko se oboji prijateljsko snidejo. Čeprav bi radi slednji z ekonomskimi sankcijami zmanjšali povezave z Rusijo, pa bosta naslednji mesec v Normandiji Putin in Obama skupaj proslavila 70 letnico Dana D. 

10.00

Južna Koreja je obtožila svojo severno sosedo vohunjenja in vojaških provokacij. Iz obrambnega ministrstva zatrjujejo, da tri zajeta brezpilotna letala prihajajo iz Severne Koreje. Ta so sicer zaradi slabe kvalitete že strmoglavila na meji. Po podatkih južnokorejskih oblasti naj bi letala slikala ključne mejne in vojaške točke, prav tako pa vsebujejo slike predsedniške palače v Seulu.

Britanski politiki zahtevajo odvzem potnih listov vsem državljanom Združenega kraljestva, ki se borijo ali se nameravajo iti boriti v Sirijo. Predlog se je pojavil v več kot dvesto stranskem poročilu o protiterorizmu, v katerem so izrazili skrb nad povečanim zanimanjem za boj v večletni državljanski vojni. Polek odvzemov potnih listov se v poročilu nahaja še predlog, ki narekuje postavitev posebnih opazovalcev na sirski meji za nadzorovanje vseh, ki jo bodo bodo prečkali. 

Na današnji dan se bodo v Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu in ostalih krajih odvili večletni antifašistični marši, ki naznanjujejo obletnico uradnega konca druge svetovne vojne. Opozorili bodo tudi na vedno večjo družbeno neenakost, ki jo povzroča implementiranje neoliberalnih praks. Shoda se lahko na ulicah omenjenih mest udeležite ob 18 uri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.