Britoff Žadastega zajca?

Aktualno-politična novica
3. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Po stopnjevanju protestov, ki so vključevali tudi nekaj streljanja in eksplozij, so se na Tajskem vendarle odvile parlamentarne volitve, ki jih je premierka Yingluck Shiawatra sklicala, da bi pomirila množične proteste proti njeni vladavini. Tudi same volitve niso minile mirno, saj so na 10 odstotkih volilnih mest glasovanje onemogočili protestniki, kar pomeni, da je bilo izključenih približno šest milijonov ljudi. Kljub množičnim protestom se zmaga sicer obeta aktualni premierki, ki pa utegne imeti težave, saj so protestniki z oviranjem registracij kandidatov za poslance dosegli, da tudi v primeru, da Shinawatra dobi dovolj glasov za večino v parlamentu, ne bo imela dovolj poslancev, ki bi zapolnili sedeže.

 

Upravičeno imajo težave tudi predstavniki grške skrajno desničarske stranke Zlata zora. Grozi jim namreč, da jim bo zaradi preiskav o vpletenosti vrha stranke v različne nasilne kriminalne dejavnosti prepovedano sodelovanje na volitvah. Zagovorniki državljanskih pravic, kar grški fašisti nedvomno so, so se že domislili novega načrta. Ustanovili bodo namreč stranko Nacionalna zora, ki bo pod skoraj novim imenom in oprana obtožb o kriminalu pridno nabirala glasove volivcev, med katerimi podpora skrajnežem ostaja na visokih 10 odstotkih.

 

Z velikimi zborovanji in v strahu pred nasiljem pa se začenja volilna kampanja za afganistanskega predsednika. Za mesto Hamida Karzaja, ki ne more ponovno kandidirati, se poteguje 11 kandidatov, ki so svoj vstop v kandidaturo otvorili vsak s svojim zborovanjem v prestolnici Kabul, samo mesto pa zasuli s plakati in letaki.

 

OSMA

 

Več kot šestdeset egiptovskih aktivistov, ki so povezani z Muslimansko bratovščino, je bilo oproščenih obtožb zaradi sodelovanja na protestih v podporo odstavljenemu predsedniku Mohamedu Morsiju julija lani. Obtoženi so bili naklepnega umora, saj je v nasilnih protestih umrlo 7 ljudi. Med oproščenimi je bil tudi snemalec televizije Al Jazeera, ki je že od vsega začetka trdil, da ni bil del protestov, pač pa jih je zaradi narave svojega dela zgolj snemal. Tudi sam Morsi se sicer sooča različnimi obtožbami v štirih ločenih procesih, ki potekajo proti njemu.

 

Protestirali so tudi v Parizu. Po informacijah policije se je na ulicah Pariza in Lyona zbralo 80.000, glede na trditve organizatorjev pa kar pol milijona ljudi, ki so v en glas nasprotovali uničenju tradicionalne družine, katere simbol je bil viden na neštetih balonih in značkah; oče, mama, sin in hči. To idilično podobo namreč domnevno ogroža družinski zakon, katerega sprejetje francoska vlada napoveduje za to pomlad. Vsebina še ni točno znana, protestniki pa so prepričani, da bo zakon razmesaril vse, kar je v francoski družbi svetega.

 

Z vsebino protesta se najbrž ne bi strinjal Philip Seymour Hoffman, ameriški igralec, znan po svojih levičarskih političnih prepričanjih. To zdaj niti ni pomembno, saj so Hoffmana našli mrtvega v njegovem manhattanskem stanovanju, po trditvah enega od policistov z iglo v roki, tako da je vzrok smrti najverjetneje overdose. Hofmann je bil sicer znan po odličnih stranskih vlogah, s svojim delom pa si je prislužil tudi oskarja.

 

DEVETA

 

Na delovno mesto predsednika Ukrajine se po štirih dneh odsotnosti vrača Viktor Janukovič, ki se še vedno sooča z več tisoč ljudmi na ulicah Kijeva, ki zahtevajo njegov odstop. Ozračje je še bolj napeto zaradi situacije z opozicijskim voditeljem Dimitom Bulatovom, ki se je prejšnji teden okrvavljen pojavil na televiziji in trdil, da je bil ugrabljen in mučen. Zdaj je odšel na zdravljenje v Vilno, prestolnico Latvije, kjer so obljubili, da bodo zdravili vsakogar, ki bo poškodovan v protivladnih protestih v Ukrajini.

 

V Salvadorju se s štetjem glasov razpletajo predsedniške volitve. Po več kot polovici preštetih glasov vodi levičarki kandidat Salvador Sanchez Seren, ki pa mu do zmage v prvem krogu manjka ena odstotna točka. Predvolilno kampanjo je sicer zaznamovala predvsem debata o nasilju in šepajoči ekonomiji. Sanchez Seren napoveduje, da se bo problema tolp in visoke stopnje umorov lotil z izobraževanjem in socialnimi programi.

 

Napeto je tudi v Sloveniji, kjer se že več dni soočamo z ekstremnimi vremenskimi neprilikami. Zaradi žleda in snega je tako danes brez elektrike približno 250.000 ljudi. Zaprtih je tudi kar tri četrtine šol, saj je ministrstvo za izobraževanje ravnatelje in vodstva šol pozvalo, naj ne izvajajo pouka, če utegne biti kakorkoli ogrožena varnost otrok, zaposlenih ali staršev.

 

DESETA

 

Iraška vojska v pripravi na kopensko ofenzivo stopnjuje bombardiranje mesta Faluja, ki so ga v začetku prejšnjega meseca zavzeli uporniki. Večinoma sunitski uporniki so mesto zavzeli zaradi domnevne diskriminacije, ki jo nad njimi izvaja šiitska vlada tudi na območjih, kjer so suniti v večini. Vojska se je zato odločila zopet prevzeti nadzor nad mestom, kar pomeni bombardiranje in hkratno upanje, da militantneže iz mesta izženejo kar lokalni poglavarji, če ne bo tako, pa se bodo potrudili najti luknjo v obrambi mesta in ga zavzeti po kopnem.

 

Na trening brazilskega nogometnega kluba Corinthians v Sao Paolu je vdrlo približno 100 navijačev in več kot dve uri verbalno obračunavalo z igralci in trenerji moštva, saj niso zadovoljni z njihovo igro v zadnjem času. Dogodek je toliko pomembnejši, ker naj bi kazal varnostne pomanjkljivosti pred prihajajočim nogometnim svetovnim prvenstvom. Ekipa Corinthiansa je namreč trenirala v trening centru, ki bo namenjen tujim ekipam z vsega sveta, navijači pa so se precej zlahka z nekaj prerezanimi žicami in ograjami prebili do nogometašev.

 

Kitajska misija na Luni, katere glavni del je vozilo Jutu ali Žadasti zajec, je zašla v težave. Glede na enigmatična poročila kitajske televizije izgleda, da se je zataknilo v pripravah na noč na Luni. Ta traja kar dva tedna, temperatura pa se v tem času spusti pod 80 stopinj Celzija, zato je ključno, da se Žadasti zajec zloži tako, da zaščiti občutljive dele svoje opreme, kar pa se očitno ni zgodilo. Kaj bo končni rezultat in ali se bo Žadasti zajec še kdaj zbudil iz Lunine noči, pa bomo lahko videli šele čez slabih 14 dni.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness