BritOFF živalim!

Aktualno-politična novica
10. 5. 2021 - 8.05
 / BritOFF

10.05

Na vladni mizi na podpis čaka Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, s katerim želi vlada omejiti ilegalno trgovino s psi ter prepovedati posedovanje nekaterih eksotičnih živali, ob tem pa bo po obravnavi v delovnih telesih državnega zbora - če bo zakon sprejet - v veljavo stopila tudi strožja zakonodaja glede privezovanja psov, a z določenimi izjemami. Nevladne organizacije, ki so spodbujale spremembe dotrajanega zakona, so najbolj razočarane ravno nad izjemami glede privezovanja psov na verige; to bo ob sprejetju dovoljeno med drugim pri veterinarju in na kmetijah, kjer naj bi psi opravljali tudi vlogo ‘varuhov premoženja’. 

Nič več živali v cirkusih, nič več gojenja za krzno, nič več obrednega zakola
 / 30. 1. 2013
Vlada je z novelo zakona podobno kot pri predlogu novele kazenskega zakonika, ki bi redefinirala posilstvo, obšla predlog civilne iniciative oziroma v tem primeru Socialnih demokratov, ki so ga s prvopodpisano poslanko Meiro Hot v državni zbor vložili konec februarja. Predlog vlade je bil sprejet preteklo sredo na vladni seji, predlog Socialnih demokratov pa so poslanci z osmimi glasovi proti ter sedmimi za zavrnili v četrtek na seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Predlog Socialnih demokratov se od vladnega razlikuje predvsem po popolni prepovedi privezovanja psov na verige in druge oblike priveza. 

Vladni predlog sicer sledi večini zakonodajnih sprememb, ki so jih predlagali Socialni demokrati. Predlog zakona prinaša natančnejše postopke pri sledenju izvora psov in njihovega lastništva. Lastnik psa bo primoran prijaviti lastništvo v tednu dni od njegove pridobitve, lastnik psa mladiča iz lastne reje pa mora lastništvo prijaviti pristojni veterinarski organizaciji do dopolnjenega osmega tedna starosti mladiča. 

Zakon uvaja spremembe tudi na področju usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih. Usmrtitve, ki so bile do sedaj dovoljene po 30 dneh bivanja živali v zavetišču, od zdaj naprej ne bodo več zakonite. Prepovedano bo tudi evtanaziranje živali za pridobivanje krzna ali kože, je na sredini novinarski konferenci pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, strankarski apatrid Jože Podgoršek. 

izjava

Predlog dopolnjuje tudi določbe o nevarnih psih, katerih opredelitev naj bi se glasila “nevaren pes je pes, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti ali kaže napadalno vedenje do človeka ali je ugriznil človeka oziroma žival”. Po predlogu sodeč bo manj pastirskih psov označenih kot nevarnih.

izjava

Lov na nosoroge in slone zaradi rogov in oklov, mednarodna trgovina z živalmi in naravnimi resursi
 / 25. 7. 2012
Med drugim se omejuje posedovanje tako imenovanih eksotičnih vrst, katerih popularnost je zaradi prestižne podobe lastnika v javnosti v porastu. Posedovanje eksotičnih živali bo postalo prepovedano, če bo tako presodilo ministrstvo z uvedbo posebnega seznama živali. 

izjava

Podgoršek je predlagani zakon označil za pomemben napredek pri zaščiti domačih hišnih živali, saj se zvišujejo tudi kazni za kršitelje. Predlog pa zagotovo ne bo razveselil ljubiteljev uličnih mačk: te bodo po glasovanju v državnem zboru morebiti definirane kot ‘podivjane potomke zapuščenih domačih mačk, ki živijo v okolju neodvisno od človeka in se stiku s človekom izogibajo’. 

8.05

Alžirski notranji minister je oznanil, da bo država prepovedala nenapovedane proteste. Vlada naj bi s tem želela zatreti protestniško gibanje Hirak, ki je vzniknilo ob tem, ko je dolgoletni alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika napovedal svojo vnovično kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2019, ki jo je nato umaknil. Protestniki ulice alžirskih mest zavzemajo že od februarja 2019, zahtevali pa naj bi odhod trenutnega političnega establišmenta in umik alžirske vojske iz politike. 

O zadnjem soočenju ter argumentih za neodvisnost.
 / 26. 8. 2014
Škotska nacionalna stranka je zmagala na volitvah v škotski regionalni parlament, osvojila je 64 sedežev v 129-članskem parlamentu. Škotski konservativci so jih osvojili 31, laburisti 22, v parlament so se uvrstili še zeleni ter liberalni demokrati. Voditeljica nacionalne stranke Nicola Sturgeon [nikOla stəržen] bo po pričakovanjih obdržala položaj škotske premierke, po oznanitvi rezultatov volitev pa je že napovedala nov referendum za škotsko neodvisnost. 

Nekdanji okoljski minister Jure Leben je v soboto na digitalnem kongresu ustanovil novo Stranko zelenih dejanj oziroma Z.DEJ. Leben je napovedal, da se bo stranka pod njegovim vodstvom zavzemala za razglasitev okoljske krize, prepoved frackinga, zaščito gozdov ter za sprejetje zakona o zapiranju Premogovnika Velenje. Ob Zelenih Slovenije Andreja Čuša in Stranki mladih - Zeleni Evrope je to že vsaj tretja stranka, ki se v Sloveniji predstavlja kot zelena. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness