Britoff 2/3 delovnih mest

Aktualno-politična novica
15. 11. 2016 - 8.05
 / BritOFF

8:05

Fatou Bensouda, vrhovna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča, je izjavila, da bi ameriška vojska in Osrednja obveščevalna agencija CIA utegnili storiti kakšen vojni zločin. Tako je komentirala rezultate predkazenske preiskave o dejanjih varnostnih organov ZDA na območju Afganistana. Preiskava se nanaša na leti 2003 in 2004, razkrila pa naj bi še posebej brutalne metode zasliševanja. ZDA sicer niso med podpisnicami Rimske pogodbe in tako Mednarodno kazensko sodišče nima jurisdikcije nad njihovimi državljani. Več konteksta dobite v prispevkih Neravnotežja mednarodnega kazenskega sodišča in Ustavite sodišče, izstopiti hočem, dostopnih na naši spletni strani pod razdelkom politika.

Jose Mario Vaz, predsednik Gvineje Bissau, je v upanju, da bo razrešil krizo nasledstva vlade, razpustil parlament. Parlament je bil ujet v krču že od lanskega avgusta, ko je Vaz odstavil premierja vladajoče Afriške stranke za neodvisnost Gvineje Bissau in Zelenortskih otokov. Od takrat se frakciji v vladajoči stranki nista uspeli dogovoriti o nasledniku.

V nekdanji jedrski elektrarni Černobil se je pričela zaključna faza nameščanja zaščitne konstrukcije čez reaktor, ki ga je razneslo leta 1986. Konstrukcija iz železa in betona je dolga 275 in visoka 108 metrov ter je največja zgrajena premikajoča konstrukcija na svetu. Ko bo postavljena, se bodo takoj pričela dela za razgradnjo četrtega reaktorja: strokovnjaki se namreč bojijo, da bi trenutni sarkofag popustil.

Tehnološki britoff, ki je na sporedu čez dve uri, napovedujemo z novico o DoS napadu na ogrevalni sistem kompleksa stavb na Finskem. Kompleks je bil priklopljen na splet, napadalec pa je z velikim številom zahtevkov po njegovem odzivu dosegel, da je ugasnil. Za ponovni zagon ogrevanja in prezračevanja je bil potreben skupni trud vzdrževalcev in razvijalcev podjetja.

 

10:05 Tehnobritoff

V tehnološko obarvanem Britoffu pozornost tokrat namenjamo poročilu Organizacije Združenih narodov, z naslovom Roboti in industrializacija v državah v razvoju. Povezavo do poročila najdete tu. Ena glavnih ugotovitev poročila je, da so države v razvoju na robotizacijo bolj občutljive od držav prvega sveta. V slednjih je namreč manj nizkokvalificirane delovne sile, ki jo avtomatizirani procesi tudi lažje nadomestijo.

Poročilo ugotavlja, da lahko izgine do dve tretjini delovnih mest. Po napovedih prednjači Kitajska, ki naj bi do leta 2018 po številu industrijskih robotov močno prehitela druge države. Sledijo ji Japonska, Južna Koreja in Nemčija. S podajanjem rešitev so bili raziskovalci Združenih narodov precej skopi. Predlagali so, da bi se morale države, ki so zaradi robotizacije bolj na udaru, bolj posvetiti izobraževanju.

Selimo se v prvi svet, kjer se je zapletlo z licencami. Nemško razvijalsko podjetje Bitmanagement Software zaradi kršenja avtorskih pravic toži mornarico ZDA. Iz tožbe razberemo, da je mornarica programsko opremo, za katero so kupili 38 licenc, namestila na več kot pol milijona računalnikov. To jim je po tem, ko so onesposobili zaščito pred piratiziranjem.

Mornarica obtožbe zavrača. Trdijo, da je nemško podjetje vedelo za masovno nameščanje programske opreme, ki omogoča tridimenzionalne vizualizacije bojišč. V kolikor bo tožba uspešna, bo za posamezno nelicencirano kopijo mornarica morala plačati tudi do 150 tisoč dolarjev odškodnine.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness