Britoff

Aktualno-politična novica
17. 10. 2014 - 7.00
 / BritOFF

sedma

Generalna skupščina Združenih narodov je izvolila pet novih nestalnih članic Varnostnega sveta. V prvem krogu so bile izvoljene Angola, Venezuela, Malezija in Nova Zelandija, po izvolitvi v tretjem krogu pa se jim je pridružila še Španija. Nove nestalne članice bodo z delovanjem v Varnostnem svetu pričele s 1. januarjem, ko bodo v njem nadomestile Ruando, Južno Korejo, Argentino, Avstralijo in Luksemburg.

Italijanska vlada je s pričetkom delovanja operacije za tako imenovano reševanje migrantov Triton, pod vodstvom evropske agencije Frontex, napovedala zaključek operacije Mare nostrum, s katero italijanska mornarica, ob sodelovanju slovenskega Triglava, preži nad migranti v Sredozemlju. Operacija Triton, v katero bo vključenih 26 od 28-ih držav članic Evropske unije, bo predvidoma pričela delovati s 1. novembrom, že zdaj pa nekateri opozarjajo, da nikakor ne bo mogla nadomestiti operacije Mare Nostrum. Ta ima trikrat večji proračun in deluje v celotnem Sredozemskem morju, medtem ko bo operacija Triton delovala le v bližini italijanske obale.

Grški tožilec Isidoros Dogijakos, ki vodi kazensko preiskavo proti grški neonacistični stranki Zlata zora, je sodnemu senatu predlagal, da sproži sodni postopek proti vsem poslancem in še 70-im članom te stranke. Tožilec poslancem in članom Zlate zore očita sodelovanja v kriminalni organizaciji, po njegovem predlogu pa bi jih morali procesuirati skupno 85. Grške oblasti so se, po začetnem ignoriranju, začele z Zlato zoro resneje ukvarjati lani po umoru raparja Pavlosa Fisasa, zaradi česar se je v priporu znašlo 10 vidnejših članov stranke, s predsednikom Nikosom Michaloliakosom na čelu.

osma

V današnjem jutru dajemo oznako političnega klovna južnoafriškemu predsedniku Jacobu Zumi. V javnost je ponovno pokukala njegova kompulzija o razumevanju tega kaj naj bi bila ‘’afriška kultura’’ ter kakšne so njene tradicije, prakse in verovanja. O tem, da afriška kultura ne obstaja v tem trenutku ni vredno zgubljati besed, prav tako se ne bomo poglabljali v nesmiselnost iskanja tradicij, praks in verovanj, ki bi naj bile vse afriške.

Problem demagoških ‘’mi’’ in ‘’oni’’ izjav Jacoba Zume leži predvsem v tem, da so te pogosto rasistične, licemerske, seksistične, obče žaljive, v okviru Južnoafriške republike neustavne, ter predvsem neumne.

Zadnje iz nabora izjav te vrste, so v javnost pricurljale ta teden. Eden izmed vodilnih častnikov v državi je objavil uradni memorandum iz leta 2009, ko je Državno tožilstvo v južnoafriški republiki Jacoba Zumo zaradi suma korupcije, pranja denarja in ponaverdbe pri 4,5 milijarde vredni kupčiji kupovanja orožja skušalo postaviti pred sodišče.

Dve vrli izjavi oz. razloga, ki naj bi trenutnega predsednika oprostile vseh obtožb sta sledeča. Jacob Zuma je skupaj s svojo odvetniško ekipo takrat v uradnem pojasnilu tožilstvu namreč zapisal, da je korupcija kriminial zgolj znotraj zahodnjaške paradigme. Da v Afriki korupcije ne poznajo, ter da tudi če bi ta v Afriki - ne pozabimo, da je v takšnih trenutkih Afrika ena sama država in ne kontinent - veljala za kriminal, ni bilo nikakršnih žrtev, zato pri vsem skupaj ne gre za nič spornega.

Če prezremo, da je Južnoafriška republika podpisnica Konvencije Združenih Narodov proti korupciji, pa ne gre prezreti njegovim ‘’afriškim’’ prepričanjem bolj sorodne konvencije  Afriške Unije o preprečitvi in boju s korupcijo, ki ima prav tako južnoafriški podpis. Še bolj tragikomično pa njegovo izjavo naredi dejstvo, da Južnoafriška republika že od leta 2001 goreče podpira Protokol proti korupciji razvojne skupnosti Južne Afrike.

Prah, ki ga za sabo puščajo izjave Jacoba Zume, je tudi tokrat , s svojimi generičnimi izjavami (neuspešno) skušala pobrisati služba za stike z javnostjo pri stranki ANC, navajamo: “Ljudje, zavoljo tega, da bi ustvarili maščevalno klimo proti predsedniku prodajajo laži. Kredibilnost objavljenih dokumenotov je vprašljiva.”  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.