Britoff Airbnb-jevih oglasov

Aktualno-politična novica
Airbnb Palestine
22. 11. 2018 - 10.01
 / BritOFF

ob 10h

socializem v muzeju
Kako prijazni (komu) so novi tržni modeli
 / 11. 12. 2017

Berete tehnobritoff, v katerem enkrat tedensko obdelamo novico, ki vsaj deloma preči polje tehnologije. Danes se bomo gibali v vodah delitvene ekonomije oziroma platformnega kapitalizma.

Za hudo razburjenost izraelskih vladnih uradnikov je poskrbelo podjetje Airbnb. Platforma za objavljanje oglasov o kratkotrajnem najemu nepremičnin se je namreč odločila, da bo umaknila oglase, ki oglašujejo izraelske nepremičnine na Zahodnem bregu, torej na okupiranih ozemljih. Na teh ozemljih naj bi se preko Airbnb-ja oddajalo okrog 200 nepremičnin. Ob umiku oglasov so organi spletne platforme izrazili upanje, da bo več kot 60 let trajajoči konflikt čim prej razrešen.

Umik oglasov je izraelski minister za turizem Yariv Levin označil za bedno kapitulacijo pred gibanji do bojkota Izraela. Napovedal je tudi vladno podporo uporabnikom Airbnb, ki bodo zaradi umika njihovih oglasov vložili tožbe proti platformi.

Za nov škandal pa je poskrbelo tudi podjetje Facebook. Vodja pisarne za odnose z javnostmi Elliot Schrage je prevzel krivdo za sklenitev pogodbe s podjetjem Definers. Naloga slednjih je bila izpeljava negativne kampanje proti Georgu Sorosu. Schrage je sicer že junija napovedal svoj odstop zaradi izbruha afere Cambridge Analytica, a ostaja na položaju, dokler ne najde svoje zamenjave. V svoji izjavi zatrjuje, da Mark Zuckerberg za najem spornih uslug ni vedel.

George Soros se je Facebooku zameril s svojim govorom na svetovnem ekonomskem forumu v Davosu. V njem je Google in Facebook označil za nevarnost družbi.

 

ob 8h

Slovenska demokratska stranka je uresničila napovedi s seje državnega zbora in še isti dan vložila predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma o podpisu Marakeške deklaracije.

Švicarska vlada pa bo o podpisu globalnega dogovora Združenih narodov o migracijah odločala šele po razpravi v parlamentu. Švicarska delegacija se prav tako ne bo udeležila konference v Marakešu, ki bo potekala 10. decembra. V švicarski vladi sicer ostajajo optimistični in verjamejo, da bo razprava v parlamentu prinesla tudi sprejetje deklaracije.

Selimo se v Indijo, kjer so pripadniki izoliranega plemena Sentinel ubili ameriškega turista. Ta je v želji po pustolovščini indijske ribiče prepričal, da ga odložijo na otoku, ki je dom neolitskega plemena in je zaprt za javnost. Tamkajšnji prebivalci zaradi izolacije niso odporni na številne bolezni, po drugi strani pa so zelo sovražni do obiskovalcev. Razlog za sovražnost je mogoče pojasniti s skorajšnjim izumrtjem populacije v času britanske kolonialne okupacije. Ocenjuje se, da pleme šteje med 40 in 150 oseb.

Nazaj v nekdaj domače loge. Kosovo je dvignilo uvozne dajatve na blago iz Srbije ter Bosne in Hercegovine z 10 na 100 odstotkov. Gre za povračilni ukrep, saj sta državi onemogočili vključitev Kosova v Interpol. Po novem bo na Kosovo prepovedan tudi uvoz vseh izdelkov, ki v svojih deklaracijah Kosova ne nazivajo z republiko. Dvig uvoznih dajatev prihaja zgolj dva tedna po njihovi uvedbi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.