BritOFF Alaha in Boga

Aktualno-politična novica
14. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Libijski premier Ali Zeidan je po dveh hudih nesrečah afriških migrantov na poti v Evropo v Sredozemskem morju napovedal odločen boj proti nezakonitim migracijam. Zeidan se je na srečanju z malteškim kolegom Josephom Muscatom obrnil na Evropsko unijo in jo prosil za pomoč pri urjejnju in opremi za lažji nadzor libijskih kopenskih in morskih meja, pri tem pa je izpostavil dostop do evropskega satelitskega sistema.

Kako utegne zgledati okrepljeni boj proti migracijam v Libiji, se da predvideti iz grozot, ki jih popisujejo preživeli v petkovi nesreči ladje z begunci, ki je se je pripetila v morju med Malto in italijanskim otokom Lampeduso. Po poročanju preživelih migrantov so na njihovo ladjo streljali že kmalu po odhodu z libijske obale in dva ubili, plovilo pa je nato več ur zasledoval čoln z oboroženimi moškimi, ki bi po njihovih besedah lahko bili pripadniki libijskih milic. Libijski premier Ali Zeidan navedb migrantov ni potrdil, so pa libijske oblasti o incidentu sprožile preiskavo.

V Ljubljani je na Kongresnem trgu v okviru 19. Festivala Mesto žensk 135 prostovoljk postavilo živi spomenik pozabljenim ženskam. Po besedah Teje Reba, ki je skupaj s soavtoricama Barbaro Kapelj Osredkar in Lejo Jurišič organizirala dogodek, so z akcijo Ljubljani in državi skušale poslati opomin, da končno postavi spomenik oziroma utrdi spomin na ženske, ki so mesto soustvarile. Po navedbah organizatoric je v Ljubljani okoli 360 spomenikov lokalnega pomena, vsi, razen štirih, pa so posvečeni moškim. 

 

OSMA

Sirski nacionalni svet, eden ključnih dejavnikov znotraj heterogene opozicijske Sirske nacionalne koalicije, je napovedal, da se ne bo udeležil mirovnih pogajanj v Ženevi.  Kot glavni razlog za bojkot mirovne konference v Ženevi, ki se bo predvidoma odvila sredi novembra, Sirski nacionalni svet navaja trpljenje upornikov, brutalnost režima sirskega predsednika Bašarja al Asada pa po besedah predsednika nacionalnega sveta Georgeja Sabra ne vliva upanja za uspešno demokratično tranzicijo v državi. Sirski nacionalni svet je ob tem napovedal, da bo v primeru sodelovanja preostanka opozicijske Sirske nacionalne koalicije na mirovnih pogovorih, koalicijo zapustil.

Hrvaške oblasti so na zgradbi urada državne uprave v obmejnem mestu Vukovar ponovno namestile tablo z dvojezičnim napisom v latinici in cirilici, ki so jo protestniki nasilno sneli ob prvi postaviti 2. septembra. Vlada, ki s postavitvijo dvojezičnih, ciriličnih tabel uresničuje ustavne pravice srbske manjšine na Hrvaškem, je tokrat poskrbela tudi za ustrezno varovanje, saj zgradbo varujejo policisti v polni pripravljenosti, kakor tudi zaščitne ograje. Hrvaške oblaste so dvojezične napise v Vukovarju prvič namestile tudi na zgradbo hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje, Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, ki dvojezičnim napisom najodločneje nasprotuje, pa je napovedal, da tokrat dvojezičnih napisov ne bo rušil. 

Košarkarji ljubljanske Olimpije so v tretjem krogu letošnje sezone Jadranske lige doživeli še tretji poraz. V Širokem Brijegu v Bosni in Hercegovini si je domači Široki zmago priboril s košem Domagoja Bošnjaka sekundo pred koncem tekme. Že v soboto je drugi slovenski predstavnik, Krka, premagala beograjski Partizan in vknjižila prvo letošnjo zmago. 

DEVETA

Malezijsko prizivno sodišče je z zavrnitvijo razsodbe iz leta 2009, v kateri je bila malezijskem katoliškemu časopisu The Herald priznana pravica, da z besedo Alah poimenuje krščanskega Boga, odločilo, da nemuslimani v Maleziji ne smejo uporabljati besede Alah. Po besedah glavnega sodnika Mohameda Apandi Alija beseda Alah ni celosten del krščanstva, poimenovanje krščanskega Boga s to besedo, pa bi po mnenju sodišča lahko povzročilo zmedo v malezijski družbi. Malezijski kristjani so nad sodbo ogorčeni, saj naj bi besedo Alah v malajščini za poimenovanje svojega Boga uporabljali že desetletja. 

Združenje žrtev nekdanjega fašističnega režima generala Francisca Franca v Španiji, imenovano Platforma za resnico, je izrazilo ogorčenje nad beatifikacijo 522 mučenikov iz španske državljanske vojne. Po mnenju žrtev Francovega režima je razglasitev 522 mučenikov za blažene v mestu Tarragona na vzhodu Španije podpora Cerkve nekdanjemu Francovemu režimu, ob tem pa se po njihovem nadaljuje  praksa iz španske državljanske vojne, ki jo je španska Cerkev videla, kot križarski pohod in podprla Francovo fašistično diktaturo ter kruto represijo nad republikanci. Papež Frančišek je očitke žrtev Francovega režima zavrnil, beatifikacije pa sta se udeležila tudi španski notranji in pravosodni minister.

Sindikat policistov Slovenije je vložil zahtevo za izplačilo tretje četrtine neizplačanih plačnih nesorazmerij z vsemi dodatki, vezanimi na osnovno plačo, in zamudnimi obrestmi. Sindikat policistov se pri tem naslanja na odločitev Vrhovnega sodišča, ki državi jasno naložil poravnavo plačnih nesorazmerij, drugačni dogovori kot individualna izplačila nesorazmerij pa mnenju policistov niso možni. Kot so opozorili v sindikatu policistov, vlada od pravnomočnosti sodbe ni predlagala nobene resne in sprejemljive rešitve, zato drugačne poti od zahtevane, po njihovem mnenju, ni. 

DESETA

Oboroženi neznanci so na severozahodu Sirije ugrabili šest sodelavcev Rdečega križa in prostovoljca Rdečega polmeseca, ki so potovali med mestoma Sarmin in Sarakeb v provinci Idlib. Napadalci so na humanitarne delavce najprej streljali, nato pa so jih odpeljali v neznano. Razlog ugrabitve za zdaj ni znan, človekoljubni organizaciji pa sta napad takoj ostro obsodili, od ugrabiteljev pa zahtevali izpustitev vseh zajetih delavcev. Med ugrabljenimi naj bi bili tako domačini kot tujci, na terenu pa naj bi sirsko prebivalstvo s pomočjo oskrbovali od 10. oktobra.

V industrijskem delu Moskve so se sprava mirne demonstracije več kot tisoč skrajnih nacionalistov sprevrgle v nasilje in spopadi med protestniki in policijo. Ta je aretirala najmanj 308 ljudi, ki so pred tem razgrajali po mestu, razbijali izložbe in uničevali drug družbeni inventar. Pripadniki ruske skrajne desnice so na ulice Moskve odšli zaradi umora 25-letnega Jegorja Žerbakova, ki so ga ubili v noči na torek, po tem ko je z dekletom zapuščal biljardnico. Po poročanju nekaterih ruskih medijev so varnostni posnetki pokazali, da je bil morilec neslovanskega videza s severnega Kavkaza, kar je bilo za skrajne nacionaliste dovolj za povračilno ulično nasilje. Dejstvo, da se je umorjeni Žerbakov pred nesrečo z domnevnim morilcem stepel in da navedb medijev oblasti zaenkrat še niso potrdile, je za protestnike, ki so med drugim pozivali k izgonu tujcev in se drli gesla kot so »Rusija Rusom«, seveda ostalo nepomembno.

Hokejisti Olimpije nadaljujejo s katastrofalnim začetnim nizom nove sezone razširjenega avstrijskega hokejskega prvenstva. Ljubljančani so v 12 letošnji tekmi proti Bolzanu zabeležili še 11 poraz in s se tem utrdili na repu lestvice. Olimpija ima na zadnjem mestu 2 točki in za predzadnjim Innsbruckom zaostaja že za 6 točk. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness