Britoff amazonovih stavk

Aktualno-politična novica
22. 12. 2014 - 10.05
 / BritOFF

0905

Znani so prvi rezultati tunizijskih predsedniških volitev. Ti kažejo na zmago Bejija Caida Essebsija, 88-letnega politika, ki naj bi dobil 55 % glasov. Drugi kandidat, Moncef Marzouki, ki trenutno zaseda mesto predsednika, že trdi, da je prišlo pri volitvah do več kršitev in da rezultatov ne sprejema. Tokratne volitve so sicer prve svobodne volitve od osamosvojitve Tunizije leta 1956.

Severna Koreja je ZDA razglasila za močvaro terorizma in opozorila na možnost napada Bele hiše, Pentagona ter kar celotnega območja ZDA. Gre le za nadaljevanje spora med državama, ki traja že ves teden. Zaradi ameriškega filma, ki prikazuje načrtovanje uboja korejskega voditelja, naj bi namreč Severna Koreja vdrla v sistem Sonyja, proizvajalca filma, in posledično preprečila njegovo predvajanje. Obojestranska obtoževanja in grožnje se stopnjujejo, na obeh straneh je bil že vklopljen propagandni aparat za kazanje mišic.

Grški premier Antonis Samaras je v strahu pred morebitnimi predčasnimi volitvami v začetku prihajajočega leta očitno pripravljen obljubiti vse. Pred jutrišnjim drugim od treh glasovanj za predsednika, za katerega vladajoča koalicija predlaga Stavrosa Dimasa, ki, kot kaže, spet ne bo dobil zadostne podpore, je tako poslancem in državljanom obljubil predčasne volitve, če ga vendarle izglasujejo. Po njegovih besedah si namreč nihče ne želi predčasnih volitev, za državo pa bi bilo slabo, če bi se sedaj spustila v predvolilni boj. Po optimističnem scenariju, ki ga je predstavil Samaras, bi bile lahko volitve konec leta 2015, kar pa je tako ali tako le pol leta pred uradnim zaključkom mandata njegove vlade.
1005

V duhu prihajajoče potrošniške evforije, na Kranjskem poznane kot božič, se bomo v tokratnem Britoffu ustavili pri stavkajočih božičkovih pomagačih v skladiščih podjetja Amazon. Stavke potekajo v nekaterih skladiščih v Franciji in Nemčiji, delavci pa se pritožujejo predvsem nad slabimi delovnimi pogoji in mizernimi plačami.

V Nemčiji so delavci v treh skladiščih stavko, ki poteka že en teden, podaljšali do božiča. V prvih treh dneh je pri stavki sodelovalo 2.400 delavcev v šestih od devetih skladišč, ki jih ima ameriški trgovski velikan v lasti v Nemčiji. Ta skladišča sicer zaposlujejo 10.000 delavcev, še enkrat toliko pa jih Amazon najame v času visoke sezone, torej predvsem v predbožičnem času. Sindikat Verdi, ki organizira delavce v nemških skladiščih, se predvsem ne strinja s klasifikacijo delavcev, ki jih Amazon uvršča med delavce v logistiki, s čimer jim po kolektivni pogodbi pripada manjša minimalna plača, kot če bi bili definirani kot delavci v trgovini. Poleg tega je omenjeni sindikat tudi izpodbijal odločitev dveh regionalnih oblasti, ki sta Amazonu dovolili delo ob nedeljah, kar je sicer dovoljeno le v izrednih primerih. Sindikat Verdi se z odločitvijo regionalnih oblasti ne strinja, zato so na zvezno upravno sodišče že vložili tožbo, s katero so preprečili izvajanje omenjene odločitve, s tem pa tudi delo na včerajšnjo nedeljo.

Stavka v Nemčiji je pomenila, da je Amazon velik del svojih naročil preusmeril v Francijo, kjer pa se v skladiščih delavci prav tako upirajo. Sindikat CGT, ki združuje 40 odstotkov zaposlenih v Amazonovih skladiščih, je tako za danes organiziral stavko v štirih skladiščih po vsej državi, tudi oni pa si prizadevajo za pogajanja o plačah in pogojih dela.

Vendar pa se Amazon kljub čezmejni delavski solidarnosti zaenkrat ne da. Stavka v nekaj skladiščih po Evropi je v mreži 19 skladišč po celem kontinentu očitno zlahka nevtralizirana. Kot v posmeh so tako v podjetju podaljšali rok za naročila paketov, ki jih še lahko dobite dostavljene do božičnega večera. Ob uporabi navadne dostave imate čas do danes opoldne. Če vam torej ni mar za delavske pravice, brž za računalnike in nakupite darila!

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.