Britoff arktičnega vrtanja nafte

Aktualno-politična novica
13. 5. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.05

V Jemnu je ob osmih zvečer v veljavo stopilo 5-dnevno humanitarno premirje med Hutujci in vladnimi silami. Samo danes je bilo v spopadih ubitih več deset ljudi, večina civilistov. Obe strani sicer grozita, da bo ob najmanjši kršitvi prišlo do ponovnih spopadov. Ponekod iz bolj odročnih predelov Jemna sicer poročajo o nadaljevanju lokalnih spopadov.

Iz Bangladeša poročajo o umoru tamkajšnjega znanega progresivnega bloggerja Ananta Bijoy Dasa. Dasa je ubila skupina ljudi, oborožena z mačetami. Motiv umora zaenkrat ostaja neznan, prav tako policija še ni izsledila krvnikov. Dasa je sicer pisal bloge na bangladeški strani Mukto-Mono, katere urednik Avijit Roy je bil nedavno ubit v podobnem napadu v Bangladeški prestolnici Dakha.

Ameriški kongres je v začetku tega tedna odobril pričetek črpanja nafte na Arktiki. Odbor za upravljanje z oceanskimi energetskimi viri je izdal odločbo, ki dovoljuje nizozemski naftni multinacionalki Shell vrtanje 6ih poskusnih vrtin z 2 vrtalnima napravama. Shell je dovoljenje za vrtanje dobil okoli 80 kilometrov od kraja Wainwright na skrajnem severu Aljaske, vrtal pa bo v relativni bližini obale arktičnega morja.

8.05

Ameriški kongres je v začetku tega tedna odobril pričetek črpanja nafte na Arktiki. Odbor za upravljanje z oceanskimi energetskimi viri je izdal odločbo, ki dovoljuje nizozemski naftni multinacionalki Shell vrtanje 6 poskusnih vrtin z dvema vrtalnima napravama. Shell je dovoljenje za vrtanje dobil okoli 80 kilometrov od kraja Wainwright na skrajnem severu Aljaske, vrtal pa bo v relativni bližini obale arktičnega morja. Shellu zdaj vrtanje preprečujejo zgolj to, da nima vseh potrebnih dovoljenj. Le-te naj bi pridobil še do začetka tega poletja.

Ne gre za prvi poskus nizozemske korporacije za črpanje na skrajnem severu. Shell je na odročnih severnoaljaških območjih poskušal vrtati že leta 2012. Takrat je odprl dve testni vrtini, ki sta ga stali kar 6 milijard dolarjev. Visoka cena vrtanja je šla predvsem na rováš ostrih naravnih razmer ter nedostopnosti območja. Poleg tega so takratno testno vrtanje pestile številne tehnične težave, prihajalo pa je tudi do manjših nesreč z lokalnimi izlitji nafte, zato je bil Shell primoran zaustaviti poskuse črpanja.

Zaradi omenjenih težav so ZDA za nekaj časa prepovedale črpanje zalog nafte na Arktiki. Ukrep so naftne korporacije sprejele z velikim odporom, saj so po raziskavah ta območja zelo bogata z nafto. Po drugi strani sta na teh območjih, kot opozarjajo številni okoljevarstveniki in okoljevarstvene organizacije, zelo pestri flora in favna. Tokrat odločitev oblasti za dovoljenje Shellu pogojujejo s spoštovanjem nekaterih strogih pogojev: Shellove ladje ne bodo smele pluti v bližini aljaških avtohtonih mrožev, korporacija pa bo morala pridobiti posebna dovoljenja, ki bodo dokazovala ustrezno vzdrževanost njenih vrtalnih ploščadi.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.