BritOFF avtonomne Sidame

Aktualno-politična novica
Referendum o avtonomiji Sidame
24. 11. 2019 - 10.00
 / BritOFF

O letošnjem Nobelovem nagrajencu za mir in o dejanskem stanju njegovih reform
 / 6. 11. 2019
Etiopska volilna komisija je naznanila uradne rezultate referenduma o avtonomnosti cone Sidama. 98,5 % volilcev je glasovalo v prid avtonomiji, pri čemer je volilna udeležba zajemala 98,8 % upravičencev od štirih milijonov prebivalcev, ki v coni živijo. Sidama bo tako postala deseta zvezna država z lastnim političnim zastopstvom in z nadzorom nad svojimi surovinami. Do sedaj je bila cona Sidama del tako imenovane regije južnih narodov, nacionalnosti in ljudstev, ki je zajemala okoli 40 različnih etničnih skupin. Ljudstvo Sidama je peto najštevilčnejše ljudstvo v Etiopiji.

Represivni organi v Čilu še naprej uporabljajo gumijaste naboje, kljub temu da je v torek policijski direktor Mario Rozas napovedal njihovo ukinitev. Kontroverzni naboji, zaradi katerih je delno izgubilo vid že več kot 280 protestnikov, so sestavljeni iz 20 % gume in 80 % trših materialov, med njimi tudi svinca.

Protestniki v Boliviji so umaknili blokade s cest in distribucijskega centra zemeljskega plina v El Altu, da bi se njihovi predstavniki lahko v miru udeležili pogovorov s samooklicano predsednico Jeanine Añez. Nekateri med njimi zahtevajo zagotovila, da jih novi režim ne bo sodno preganjal. Protestniki sicer načeloma še vedno zahtevajo odstop Añez in vrnitev Moralesa. Slednjemu zakon, ki ga je Añez sprejela kmalu po svoji samooklicanosti, prepoveduje kandidiranje na ponovnih volitvah. Medtem sta tako zgornji in spodnji del parlamenta sprejela Añezin predlog zakona, ki ureja izvedbo ponovnih volitev. Stranka Gibanje proti socializmu oziroma MAS, stranka nekdanjega izvoljenega predsednika Eva Moralesa, pa je že napovedala, da bo za prihajajoče volitve izbrala drugega kandidata.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness