Britoff azijskega povezovanja

Aktualno-politična novica
23. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

 

 

Kitajski predsednik Xi Jinping je v okviru Konference za sodelovanje in krepitev zaupanja v Aziji pozval k močnejšemu povezovanju azijskih držav na področju varnostne in obrambne politike. Kitajska si želi, da bi Konferenca prerastla v zavezništvo s skupnim mehanizmom obrambnega sodelovanja. Takšno zavezništvo, ki bi vključevalo tudi Rusijo in Iran, bi omejilo ameriški vpliv v Aziji in zmanjšalo vlogo Zahoda na globalni ravni.

 

 

Medtem Iran očitno načrtuje občutno povečanje proizvodnje jedrske energije. Iz Moskve prihajajo namigi, da bi lahko Rusija z Iranom že letos podpisala sporazum o dobavi osmih jederskih reaktorjev. Bojazni mednarodne skupnosti, da želi Iran izdelati jedrsko orožje, naj bi pomiril dogovor, po katerem mora Iran vse svoje nuklearne odpadke izvažati v Rusijo, kar naj bi mu onemogočilo bogatenje urana.

 

 

Japonska vlada je izdala uradno poročilo, ki razkriva srhljive razsežnosti jedrske katastrofe v Fukušimi. Poročilo trdi, da je do zdaj iz okvarjenih jedrskih reaktorjev v atmosfero ušlo za 75 odstotkov več radioaktivnih snovi kot v černobilski katastrofi. Radioaktivno sevanje naj bi prizadelo predvsem območje severnega Pacifika.

 

 

0800

 

 

Tajno poročilo Pentagona, ki je delno postalo dostopno, trdi, da so razkritja Edwarda Snowdna povzročila izjemno hudo škodo ameriški državni varnosti in naj bi ogrozila življenja številnih ameriških vojakov ter obveščevalcev. Trditve niso nove, saj na njih temelji sodna gonja proti Snowdnu. Zanimivo pa je, da Pentagon ni zmogel podati niti enega konkretnega primera, kako naj bi razkritja ogrozila varnost kogar koli.

 

 

Rusija in Kitajska sta pričakovano v Varnostnem svetu Združenih narodov podali veto in tako preprečili sprejetje resolucije, ki bi Mednarodnem kazenskem sodišču omogočilo pregon zločinov storjenih med sirsko državljansko vojno. Ker Sirija ni podpisnica pogodbe o ustanovitvi sodišča, lahko zločine storjene na njenem ozemlju preda v obravnavo sodišču le Varnostni svet, čemur nasprotuje Rusija, zaradi močnih vezi z režimom Bašarja al Asada.

 

 

Medtem si urugvajski predsednik Jose Pepe Mujico želi sprejeti 50 sirskih razseljenih otrok in jih nastaniti v predsedniško palačo, za kar je že zaprosil Združene narode. S to iniciativo želi opozoriti na problematiko nevzdržnih življenjskih razmer sirskih beguncev. Mujico, ki slovi kot najrevnejši predsednik na svetu, saj 90 odstotkov svoje plače podari v dobrodelne namene, je pozval Urugvajce, naj sledijo njegovemu zgledu in sprejmejo sirske begunce v lastne domove.

 

 

0900

 

 

Malezijski premier Najib Razak je svojim privržencem obljubil, da bo odbranil tradicionalne islamske vrednote malezijske družbe pred preveč ekstremnim uvajanjem človekovih pravic. Razak je poudaril, da mora biti uvajanje človekovih pravic prilagojeno vrednotam malezijske družbe in da ima vsak musliman pravico, da živi pod šeriatskim pravom. Seveda se premier zaveda, kakšno grožnjo predstavlja homoseksualizem, zato je svečano obljubil, da ne bodo nobenemu muslimanu dovolili, da bi se priključil aktivnostim lezbičnih in gejevskih gibanj.

 

 

Medtem je majhno zmago proti homoseksualni grožnji dosegel turški premier Recep Tayyip Errdogan. Turško sodišče je obsodilo Leventa Piskina, aktivista za gejevske pravice, na denarno kazen v višini 1.500 turških lir, ker je v tvitu zapisal, da je Erdogan čuden.

 

 

Pozitivna novica za istospolno usmerjene prihaja iz Brazilije. Leonardo Steiner, škof mesta Brasil in predsednik Brazilske škofovske konference, je dejal, da bi morali biti istospolno usmerjeni, ki živijo skupaj, deležni zakonskih pravic v družbi. Leta 2011 so brazilski škofje divje nasprotovali sprejetju zakona, ki bi omogočal sklenitev zakonske veze med homoseksualci in so celo skušali doseči njegovo razveljavitev na brazilskem ustavnem sodišču, zato lahko to izjavo razumemo kot velik korak k omehčanju stališč tamkajšne cerkve. Eppur si muove.

 

 

1000

 

 

Vlada novoizvoljenega indijskega premierja Narenda Modija je napovedala ambiciozen energetski načrt. Zeleni načrt predvideva, da bo solarna energija oskrbovala z elektriko vsa indijska gospodinjstva do leta 2019. Izvedba plana zahteva sodelovanje državne administracije z energetsko industrijo na nacionalni ravni, in če bodo uspešni, naj bi Indija v petih letih proizvedla zadosti solarne energije za napajanje dveh žarnic, štedilnika in televizije v slehernem gospodinjstvu druge najštevilnejše države sveta.

 

 

Skupina aktivistov je okupirala poslopje irske narodne banke v Dublinu. Z zasedbo želijo opozoriti javnost, da banka nadaljuje z izplačilom v višini dobrih 500 miljonov evrov neznanemu upniku, medtem ko irsko ljudstvo trpi zaradi varčevalnih ukrepov in dviga davkov. Okoli banke se je hitro zbrala množica mimoidočih, ki so pozdravljali zasedbo, medtem ko je policija vstopila v stavbo in odstranila aktiviste.

 

 

Po neuradnih informacijah naj bi ljubljansko okrožno sodišče predsedniku SDS Janezu Janši že poslalo poziv za prestajanje zaporne kazni zaradi obsodbe v primeru Patria. Tako Janšev odvetnik Franci Matoz kot samo sodišče informacij zaenkrat ne komentirata.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.