Britoff Barrosa

Aktualno-politična novica
21. 10. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Osma

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je naznanil spremembo meddržavnih odnosov z Združenimi državami Amerike. Predsednik se naj bi sedaj od ZDA odcepil ter v večji meri vzpostavil odnose s Kitajsko. Naznanitev je bila izrečena med obiskom Pekinga, kjer naj bi filipinski državni vrh sklenil poslovne dogovore, vredne 13 milijard in pol dolarjev. V izjavi je Duterte tudi dejal, citiramo “Tako v vojski, morda ne sociali, a ekonomiji prav tako, je Amerika izgubila.” Nekaj ur po omenjenih besedah pa je iz kroga njegovih ekonomskih svetovalcev prišla izjava, da večje povezovanje z Azijo še ne pomeni obračanja hrbta Zahodu.

Velika Britanija je oprostila vse kaznjence, ki so bili po zakonu, ki je glede na heteroseksualne kriterije prepovedoval spolno neprimernost, kriminalizirani. Zakon je bil ukinjen leta 1982, kaznoval pa je okoli 65 tisoč domnevnih spolnih delikventov. Od teh jih je danes živih še približno 15 tisoč.

Vlada belgijske regije Valonije je na izredni seji zavrnila nov kompromisni predlog trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Kanado, ki je znan pod kratico CETA. Spomnimo, da valonijski parlament ni odobril prvotnega sporazuma CETA, njegova odobritev pa je pogoj za njegov podpis s strani belgijske vlade. Za sprejetje sporazuma bi bilo potrebno strinjanje s strani nacionalnih parlamentov vseh 28 članic EU.

Deseta

Evropska komisija prejšnji teden ni sprejela dveh peticij, s katerima podpisniki zahtevajo strožja pravila pri prehajanju visokih funkcionarjev evropskih institucij na delovna mesta pri zasebnih podjetjih. S prvo peticijo, v okviru katere so zbrali 152 tisoč podpisov, so pričeli evropski uslužbenci, drugo pa so lansirale nevladne organizacije ter pridobile približno polovico manj podpisov. Obe peticiji zahtevata tudi ukinitev pokojnine nekdanjega predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa, ki se je dvajset mesecev po prenehanja mandata kot neizvršni direktor zaposlil pri banki Goldman Sachs. Tej naj bi svetoval pri ravnanju po Brexitu.

Podpisniki se pri svojih zahtevah nanašajo na 245. člen Pogodbe o delovanju Evropske unije. Ta odvzem pokojnine ali drugih bonitet omogoča v primeru, da se javni funkcionarji evropskih institucij tudi po prenehanju opravljanja svojega položaja ne vedejo v skladu z integriteto in diskretnostjo. Opisano naj bi, kot določajo nekatera pravila EU, veljalo tudi po osemnajstih mesecih od prenehanja opravljanja posamezne funkcije. Spomnimo, da je sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dotičen primer posredoval Etični komisiji. Pristojnosti slednje so sicer močno omejene, saj ta lahko le svetuje komisarjem, ki člane etične komisije tudi imenujejo. Članstvo komisije, ki svetuje v dotični zadevi, je bilo imenovano julija, med tremi člani pa sta dva nekdanja svetovalca komisarja.

Barroso ni prvi primer pretakanja kadra med evropskimi institucijami in banko Goldman Sachs. Med njimi je najti tudi nekdanjega italijanskega premierja Maria Montija in Petra Sutherlanda, predstavnika mednarodne migracije pri Združenih narodih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.