BritOFF bele plahte

Aktualno-politična novica
28. 5. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9.00

Začenjamo v Veliki Britaniji, kjer je vlada oznanila, da bo do leta 2017 izpeljala referendum, na katerem se bo odločilo, ali naj otoška država ostane v Evropski uniji. Konservativni premier David Cameron se sicer nagiba k ohranitvi trenutnega stanja, da pa bi v to prepričal tudi bodoče glasovalce, namerava pred samim referendumom izboljšati odnose med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Do odločanja ne bo upravičena večina tujih državljanov EU, ki živijo v Veliki Britaniji, prav tako pa je bil zavrnjen predlog, da bi po zgledu škotskega referenduma dovolili glasovati tudi bitjem, starim šestnajst in sedemnajst let.

Ostajamo v Veliki Britaniji. Bivši britanski premier je oznanil svoj odstop s položaja mirovnega odposlanca za Bližnji vzhod, ker v času njegovega osemletnega delovanja na Bližnjem vzhodu na njegovem področju - miru - očitno ni bilo napredka. Formalno naj bi položaj zapustil v začetku junija. Kot možen razlog za opustitev položaja se navajajo Blairovi slabi odnosi s palestinskimi oblasti, kar naj bi jezilo tako Evropsko unijo kot Združene države Amerike.

Končujemo v Združenih državah Amerike. V vojaškem laboratoriju v Utahu je prišlo do pomote - v osem civilnih laboratorijev in v bazo letalskih sil Osan v Južni Koreji so namreč poslali vzorec antraksa. Suma na okužbo zaposlenih v laboratoriju z antraksom sicer ni.

10.00

Širši kontekst današnjih grešnih kozlov je aktualnopolitična redakcija izčrpno obdelala že v včerajšnjem Offsajdu, ki je po vseh pravilih že dostopen na spletni strani radia. Tema prispevka zato sama po sebi ne bo ponovno navajanje že povedanega, temveč način, s katerim so se nekateri aretirani sprehodili do vozila, ki je čakalo nanje.

Vseeno pred tem podajamo kratek oris dogajanja: v Zürichu je bilo teden dni pred volitvami novega predsednika Fife aretiranih sedem višjih funkcionarjev organizacije, ker naj bi ti prali denar, prejemali podkupnine in izsiljevali ter s tem nagrabili kup, vreden sto milijonov evrov. Obtožbe poleg sedmerice zaprtih vključujejo še sedem ljudi. Med aretiranimi so med drugim vodja in podpredsednik nogometne zveze Severne Amerike in Karibov Jeffrey Webb, predsednik brazilske zveze Jose Maria Main in član izvršnega odbora mednarodne zveze Eugenio Figuerendo.

Stvar dela smešno predvsem način njihovega izhoda iz hotela Baur au Lac, kjer je aretacija nadvse ugledne sedmerice stekla. Hotelsko osebje jim je namreč ob izstopa iz prav tako imenitne ustanove naredilo uslugo in čez grešni sprevod poveznilo belo pregrinjalo.

Pomen tega dejanja nam, navadnim smrtnikom, zaenkrat ostaja zakrit. Pojasnilo, da je šlo pri omenjeni gesti zgolj za vzpostavitev ščita med plemenitimi obtoženci in novinarskimi hijenami, se nam zdi preprosto preveč plebejsko enostavno, da bi temu verjeli.

Kakorkoli že - gotovo je, da je v dejanje vključena gesta očiščevanja. A kdo je bil pri tem očiščen? So se s čisto vodo že pred samim sodnim procesom polili zaprti plemenitaši in s tem arhaičnim obredom vnaprej prerokovali svojo oprostitev? Morda. Kaj pa, če bodo dejansko obsojeni, celo predani biričem Združenih držav Amerike, kot je zahtevalo tamkajšnje pravosodno ministrstvo? No, v tem primeru lahko dejanje razumemo kot napoved prikaza razlike med nebeško čistostjo, ki si jo po vsej pravici prisojajo sami, in nepravičnimi tuzemskimi sodnimi instancami.  

Sta morda tudi ti dve razlagi popolni bedariji in smo bili tisti obranjeni z rjuho pravzaprav zunanji gledalci? Se je pod navidezno milino pregrinjala vlekla kača nagnusnega zla, ki bi zgolj s svojim videzom nam nedolžnim in rahločutnim bitjem povzročila gangreno na zenicah? Morda je hotelsko osebje res prepoznalo svojo povezanost z nižjimi razredi in v znak solidarnosti s svojimi brati in sestrami nad vragi pridržalo tisti kost tkanine. Od tega so jim zaradi bližine zla po opisani teoriji, ki temelji na višjih zakonih morale, nedvomno zgnili prsti na rokah. Mogoče so dobili tudi raka.

No morda je bil zakriti sprevod res čisto zlo, kriv za vse in tako naprej. Še enkrat ponavljamo besedo: morda pa lahko dogodek pranja - ne denarja, ampak krivde, da ne bo pomote - v primeru prikaza širšega konteksta razumemo kot določitev grešnih kozlov, za splošno zaprte presegajočo koruptivnost v samem jedru nogometne organizacije, kot je bilo prikazano v Offsajdu, omenjenem na začetku? No - izbiro med temi nadvse veleumnimi teorijami v zadnji instanci prepuščamo tebi, nadvse razumni in nravni poslušalec.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.