BRITOFF BIBLIČNEGA TOALETNEGA PAPIRJA

Aktualno-politična novica
5. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Latvija je podpisala uradno prošnjo za članstvo v območju evra. Valuto naj bi tako zamenjala že januarja prihodnje leto, saj naj bi spomladi že izpolnjevala maastrichtske kriterije, ki so pogoj za uvedbo evra. Vodilni državni politiki so dogodek že označili za zgodovinskega in menijo, da bo dogodek Latviji prinesel hitrejšo gospodarsko rast.

Zdravstveno stanje venezuelskega predsednika Huga Chaveza je zelo delikatno, je v kratki izjavi zapisala venezuelska vlada. Chavez ima težave z dihanjem, po operaciji na Kubi pa se mu je pojavila tudi dihalna okužba. Predsednik sicer skuša premagati raka, zato je bil v zadnjem času izpostavlen številnim kemoterapijam, v javnosti pa ni bil viden že vse od decembra. Zaradi bolezni pa je bila zamaknjena tudi njegova inavguracija.  

Istrabenzu je uspelo doseči dogovor o refinanciranju dolga. Okoli 150 milijonov evrov dolga bodo bankam upnicam vrnili v dveh obrokih v naslednjih desetih letih. V družbi menijo, da dogovor predstavlja osnovo za zagotavljanje dolgoročne plačilne sposobnosti Istrabenza.

OSMA

Sirski uporniki, ki se borijo proti režimu Bašarja Al Asada, so sporočili, da so zavzeli mesto Raqqua in ga že imajo pod skoraj popolnim nadzorom. Mesto jim je uspelo zavzeti po večdnevnih silovitih spopadih, prebivalci Raqque pa so medtem tudi podrli kip nekdanjega predsednika Hafeza Al Asada, sicer očeta sedanjega predsednika. Raqqa je prva provincialna prestolnica, ki jo je uspelo zasesti upornikom.

Češkemu predsedniku Vaclavu Klausu očitajo narodno izdajo zaradi množične pomilostitve zapornikov. Klaus je namreč ob novem letu razglasil amnestijo, ki je zajela okoli 7000 zapornikov. Češki poslanci so se zato odločili, da bodo proti predsedniku vložili ustavno obtožbo. Vse strani še posebej moti Klausovo zaustavljanje postopkov, starejših od osem let, z edinim pogojem, da zagrožena kazen ne presega desetih let.

Malezijska vojska je sprožila napad proti oboroženemu filipinskemu klanu. S tem želi ustaviti nasilne spopade, v katerih je v zadnjih dneh umrlo vsaj 27 ljudi, je sporočila malezijska vlada. V operaciji bodo skušali zavzeti ozemlje v Sabahu, ki ga trenutno okupira okoli 180 Filipincev. Območje Sabaha ostaja jabolko spora med državama predvsem zaradi lastniških pravic do zemlje.

DEVETA

V egiptovskem mestu Port Said je izbruhnilo nasilje. Protestniki so zažgali dve vladni stavbi in metali kamenje v policijo, ki je nad njih poslala solzivec. Protestniki so se na ulice podali zaradi pogreba treh ljudi, ki jih je ubila policija. V protestu so notranje ministrstvo označili za strahopetno, predsednika Morsija pa pozvali k odstopu.    

Trg z mobilnimi aplikacijami naj bi letos vreden kar 25 milijard dolarjev, kar predstavlja 62 odstoten dvig v primerjavi z lanskim letom. Trg mobilnih aplikacij je v razcvetu predvsem zaradi vse bolj razširjene uporabe pametnih telefonov, prinesel pa je tudi kar nekaj delovnih mest – v zadnjih šestih letih je na področju mobilnih aplikacij samo v Združenih državah Amerike delalo več kot 400 tisoč ljudi. 

Ameriški diplomat Joseph Torsella, ki Združene države predstavlja v Komisiji Združenih narodov za proračun, je dejal, da je sprejemanje letnega proračuna organizacije oteženo zaradi diplomatov, ki na sestanke prihajajo opiti. Še en diplomat, ki pa je želel ostati anoninen, je dejal, da je bil eden izmed njih tako opit, da so ga morali celo zamenjati.

DESETA

V državnem zboru bodo sprejemali novelo zakona o vladi, ki predvideva ponovno ustanovitev kulturnega ministrstva. Poleg tega naj bi se zgodil tudi prenos resorjev iz enega v drugo ministrstvo, ministrstva pa se bodo tako posledično tudi preimenovala. Poleg tega predlog novele tožilstvo vrača pod pristojnost pravosodnega minstrstva, javno upravo pa po novem uvršča v resor notranjih zadev. 

Spletna stran za deljenje datotek Pirate Bay je oznanila novo lokacijo svojih strežnikov, potem ko je morala zapustiti Švedsko. Za novo lokacijo naj bi si nekoliko presenetljivo izbrala Severno Korejo, vendar pa v Pjongjangu te izjave še niso potrdili. Pirate Bay v izjavi na svojem blogu navaja, da jih je v Severno Korejo povabil njen voditelj Kim Jong Un.

Finski proizvajalec toaletnega papirja je iz svojih artiklov umaknil natisnjene verze iz Svetega pisma, potem ko so zaradi tega ogorčenje izrazili nekateri norveški verski voditelji. Podjetje Metsa Tissue na svoj toaletni papir tiska sporočila, povezana z ljubeznijo, kamor so uvrstili tudi vsebino iz Evangelija po Mateju, nevedoč da gre za biblijski verz.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.