BRITOFF božjih Twitter zapovedi

Aktualno-politična novica
23. 1. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700
Ob vedno večji popularnosti družbenega omrežja med verniki je Anglikanska cerkev izdala seznam priporočil za uporabo Twitter-ja. Preden svoje misli strnejo v 140 znakov, ljudi pozivajo predvsem h globokemu premisleku o tem, če sporočilo odraža krščanske vrednote ter bi bilo primerno tudi za božja ušesa.

Medtem je mednarodna izdaja New York Times-a doživela svojevrstno cenzuro. Skupini prašičev, ki so se pojavili na naslovnici, so v Maleziji s črnimi kvadrati prekrili glave, saj naj bi bila fotografija neprimerna v državi z 60-odstotnim muslimanskim prebivalstvom. Medtem ko notranje ministrstvo ne daje izjav, pa je dogodek sprožil številne kritike znotraj malezijske opozicije.

Vpliv pripadnikov verskih skupin se zaenkrat konča pri vremenskih pojavih. 30-metrski kip Kristusa v Rio de Janeiru je tako utrpel lažje poškodbe, ko ga je v zadnjem mesecu večkrat zadela strela. Popravila okrušenih delov glave ter roke so že v teku.

0800

Spopadi v Ukrajini so zahtevali prve smrtne žrtve. Informacije o točnem številu se razlikujejo, pri vsaj dveh gre za posledico policijskega streljanja. Dvomesečni nemiri dosegajo nove razsežnosti, medtem ko pogajanja s predsednikom Viktorjem Janukovičem  ne vodijo nikamor. Vodja opozicije Vitalij Kličko je po neuspešnih pogovorih s predsednikom ter prejetju novic o žrtvah pozval k zaščiti okupiranega trga pred policisti ter nadaljnjemu boju.

Ukrajinska policija se sicer poslužuje vedno novih sredstev nadzora nad uporniki. Doslej največji poseg v zasebnost se je zgodil z novo-sprejetim zakonom, ki omogoča zabeleženje identitete vsakogar, ki se nahaja v bližini centralnega trga. Zakonodaja omogoča tudi prekinitev internetnih povezav s strani vlade, obsodbe na sodišču brez prisotnosti obtoženega, ter zaporne kazni za postavitev šotora.

Za primere javnega nereda se pripravlja tudi britanska policija. Ministrico za notranje zadeve Thereso May so pozvali k odobritvi uporabe vodnih topov tudi izven Severne Irske, kjer se v lasti policije nahaja šest vozil. Poziv utemeljujejo na podlagi analize demonstracij preteklih let ter predvidevanju, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do novih protestov v odgovor varčevalnim ukrepom. Stroški nakupa enega vozila se sicer nahajajo med 600,000 in 1 milijonom britanskih funtov.

0900

S koncem lobiranja polnega pogajalskega procesa je Evropska Komisija predstavila dogovor, po katerem naj bi do leta 2030 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 40 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Čeprav je dogovor v nekaterih pogledih presegel pričakovanja, z njim niso zadovoljne okoljevarstvene organizacije  kot sta Greenpeace in World Wildlife Fund, katerih predstavniki izpostavljajo predvsem dejstvo, da gre le za cilje na ravni EU, ki ne bodo preneseni v zakonodaje držav članic. Kljub temu je trenutna evropska politika med naprednejšimi v svetovnem pogledu in postavlja visoka pričakovanja za pogajanja v okviru okoljske konference Združenih narodov prihodnje leto v Parizu.

Okoljska pogajanja so v precejšnji meri zaznamovali ekonomski interesi, kar se kaže v odločitvi, da s strani EU ne bo prišlo do regulacije pridobivanja zemeljskega plina iz skrilavcev. Glavni lobist na tej strani je Velika Britanija, ki želi slediti politikam Združenim državam Amerike, ki so s pridobivanjem plina na domačih tleh zmanjšale odvisnost od tujih virov fosilnih goriv, poleg tega se je cena plina znižala. Javno mnenje tovrstnem pridobivanju energetskih virov predvsem v ZDA ni naklonjeno zaradi ogromne porabe ter onesnaženja pitne vode ter bolj pogostih potresov.

Da imajo nezadostne politike varovanja okolja že zelo vidne posledice, kaže tudi najnovejše Nasino poročilo. Leto 2013 je bilo sedmo najbolj vroče od začetka beleženja globalnih temperatur, še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se kar devet od desetih najbolj vročih let nahaja znotraj enaindvajsetega stoletja. Svoje poročilo so predstavile tudi zavarovalniške agencije, ki  so v letu 2013 zabeležile za kar 41 milijard dolarjev škode, povzročene s strani okoljskih katastrof.

1000

Mednarodno združenje raziskovalnih novinarjev je v svojem poročilu razkrilo finančne goljufije kitajskih elit, ki prek davčnih oaz skrivajo milijarde dolarjev. V poročilu so se znašla številna znana imena, vključno s predsednikom Xi Jinpingom, katerega politični program temelji na zavezah boja proti korupciji med vodilnimi v državi. Spletne strani, ki so poročilo objavile, so sedaj na Kitajskem blokirane.

V Pekingu poteka sojenje kitajskemu aktivistu Xu Zhiyongu, ki je na sodišču pristal potem, ko je organiziral proteste proti korupciji ter pomagal pri ustanovitvi tako imenovanega Novega državljanskega gibanja, ki poziva k transparentnosti in spoštovanju vladavine prava. Zaenkrat je sodišče določilo le, da obstaja možnost varščine, medtem ko se o izpustu še ne govori. Aretacija je del povečanega napada na politične nasprotnike, s katerim želi oblast poslati opozorilno sporočilo drugim podpornikom takšnih gibanj.

Tajsko ustavno sodišče bo danes razglasilo, kdaj bodo izvedene volitve. Te so razpisane za drugi februar, a vlada trdi, da je država v preveč nestabilnem stanju in da bi morale biti volitve prestavljene na kasnejši datum. V državi je trenutno razglašeno izredno stanje zaradi opozicijskih poskusov odstranitve z oblasti predsednice vlade, Yingluck Shinawatra.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness