BritOFF bogoskrunstva

Aktualno-politična novica
30. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

 

SEDMA

Generalna skupščina Združenih narodov je potrdila resolucijo, s katero je Palestina dobila status države nečlanice. S tem so Združeni narodi Palestini priznali državnost. Za je glasovalo 138 držav, 9 držav je bilo proti, med njimi tudi Združene države Amerike in Izrael, 41 držav pa se je glasovanja vzdržalo. Med vzdržanimi državami je bila tudi Slovenija, saj se je na seji v sredo tako odločila vlada.

Iz Evropskega parlamenta so sporočili, da je bil dosežen osnutek dogovora o kompromisu za evropski proračun v letu 2013. V osnutek sta vključena proračun za prihodnje leto in pa rebalans letošnjega proračuna. Neuradne informacije trdijo, da naj bi se odhodki prihodnje leto zvišali za okoli 3 odstotke, rebalans za letošnje leto pa naj bi bil vreden šest milijard evrov.

Včerajšnji protesti proti politični eliti in županu Mohorju Bogataju v Kranju so minili mirno. Okoli 1000 ljudi, zbranih pred občinsko stavbo, je župana pozvalo k odstopu. Na shodu, ki je bil organiziran pred družabnega omrežja Facebook, je proti občinski stavbi zletelo nekaj steklenic, razbiti pa sta bili dve šipi. Maloštevilčna policija je pridržala dva človeka in zasegla nekaj tlakovcev ter leseno palico.

OSMA

Neodvisna komisija za preiskavo spornih praks v britanskih medijih je objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da Velika Britanija potrebuje neodvisen regulator, če želi ustaviti neetično vedenje, ki seje začelo pojavljati v določenih britanskih medijih. Predsednik komisije Brian Leveseon je ob objavi poročila dejal, da britanski mediji potrebujejo neodvisen in učinkovit sistem regulacije, v katerem politika ne sme igrati nobene vloge. Preiskavo komisije je sicer sprožila afera zaradi vdiranja nekaterih medijev v telefone in elektronsko pošto znanih osebnosti.

V Argentini so začeli s sojenjem šestinšestdesetim vojakom in dvema civilistoma, ki naj bi bili vpleteni v tako imenovanih poletih smrti, pri katerih so nasprotnike argentinske diktature iz letal metali v morje. Sodni proces naj bi trajal dve leti, pred sodiščem pa se bo zglasilo približno 900 prič.

Sindikati javnega sektorja so zapustili sestanek, na katerem so se z vlado pogajali o znižanju mase sredstev za plače. Član pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi je dejal, da se vlada ni bila pripravljena pogajati o višini znižanja mase plač, saj še vedno vztraja pri petodstotnem znižanju. Sindikati naj bi zato že začeli z aktivnostmi za izvedbo splošne stavke v javnem sektorju.

DEVETA

Ameriški senat je z 62 glasovi za in 33 proti glasoval za pospešen umik ameriške vojske iz Afganistana. Senatorju so ameriškemu predsedniku Baracku Obami poslali jasno sporočilo, da naj čim prej domov pride okoli 66 tisoč enot. Na drugi strani pa v Pentagonu želijo, da ameriška vojska v Afganistanu ostane prisotna tudi po letu 2014, saj trdijo, da ima Al-Kajda tam še vedno veliko moč.

Sodišče v Južnoafriški republiki je razsodilo, da je bila odločitev ali Dalajlami odobriti vstopni vizum za v državo, zakasnjena brez pravega razloga. Dalajlama je državo želel obiskati leta 2011, vendar mu vizuma niso odobrili zaradi strahu pred negativnim odzivom kitajske vlade. Južnoafriška vlada že zanika, da je podlegla kitajskim pritiskom, odločitev sodišča pa označuje za sramotno.

Nizozemski parlament ukinja zakon o bogoskrunstvu, kar so že pozdravili zagovorniki svobode govora. Problematika bogoskrunstva je postala aktualna leta 2011 v primeru premierja Geerta Wildersa, ki se je moral pred sodiščem braniti zaradi obtožb o podžiganju sovraštva proti muslimanom. Wilders je bil oproščen, večina strank v nizozemskemu parlamentu pa je mnenja, da tak zakon ne sodi v 21. stoletje.

DESETA

Namestnik ruskega premierja Dmitrij Rogozin je dejal, da je pogojevanje srbskega vstopa v Evropsko unijo s priznanjem neodvisnosti Kosova nesramno. Rogozin meni, da ima Srbija kot neodvisna država suvereno pravico, da se sama odloči o priznanju Kosova. Na srečanju s srbskim državnim vrhom je Rogozin dejal še, da v Srbski priključitvi Evropske unije ne vidi nobenih navzkrižij ter da bo Srbija še vedno ostala strateška partnerica Rusije.

Ustavodajna egiptovska skupščina je potrdila osnutek nove ustave, o kateri bodo prebivalci mnenje izrazili na referendumu, ki naj bi praviloma potekal sredi decembra. Ustavodajna skupščina, kjer imajo večino islamisti, je sestavila osnutek, ki prinaša velike politične spremembe, med drugim tudi glede trajanja mandata predsednika. Ta bo z novo ustavo omejen na dva mandata, ki bosta skupaj trajala osem let.

Na Fakulteti za družbene vede se je ob 10. uri pričel shod zaposlenih in študentov, na katerem bodo obravnavali finančno situacijo in težave, s katerimi se bosta soočili univerza in fakulteta ob predvidenem zmanjšanju proračuna za leto 2013 na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti. Med deseto in dvanajsto uro bo po dekanovem odredu potekala prekinitev pouka na fakulteti. Podobna shoda bosta potekala tudi na Ekonomski in Filozofski fakulteti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness