Britoff brez tarif

Aktualno-politična novica
21. 6. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pozdravljeni v torkovem tematskem BritOFFu, ki se ukvarja s tehnologijo, tehnološkim biznisom in regulacijo obojega. O slednjem tokrat iz svetovne prestolnice regulacije Bruslja.

Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije, z angleško kratico BEREC, je izdal posodobljena navodila za nacionalne regulativne agencije, ki prepovedujejo breztarifno obračunavanje internetnega prometa. Gre za prakso, ko ponudniki dostopa do interneta pri paketih, pri katerih se obračunava promet podatkov, določene spletne strani ali spletne ponudnike izvzamejo iz obračunanega prometa.

V Sloveniji je vsaj trenutno to relevantno zgolj za uporabnike storitev mobilnega interneta, v nekaterih drugih državah pa je plačevanje interneta po količini podatkov relativno pogosto tudi pri fiksnem dostopu do interneta. V teh državah so nato ponudniki interneta sklepali pogodbe s tistimi ponudniki internetnih storitev, pri katerih uporabniki porabijo veliko podatkov. Ponudnik bo recimo s podjetjem Meta, ki je lastnik socialnih omrežij Facebook, Instagram in WhatsApp, imel sporazum, da se obiskovanje teh platform pri uporabniku ne šteje v njegove podatke. 

Te poslovne prakse so sporne zato, ker omogočajo velikim ponudnikom internetnih storitev, da še bolj ovirajo  morebitne konkurente. Prvič so se pojavile v državah globalnega juga, kjer prevladuje dostop do interneta prek mobilnih omrežij in sta podjetji Facebook in Google sklepali dogovore z lokalnimi ponudniki interneta ter se s tem uveljavili kot monopolni. Prva država, ki je to prakso prepovedala, je bil Čile leta 2014. V ZDA kljub številnim ugovorom in debatam o omejevanju sicer opevanega prostega trga praksa ničelnih tarif in privilegiranega dostopa ostaja legalna. 

V Evropski uniji je ničelno obračunavanje najbolj pogosto na Portugalskem, kjer so se začele tudi prve tožbe proti ponudnikom interneta. Ti sodni spori so nato romali tudi na sodišče Evropske unije. A šele tožbe proti velikima nemškima ponudnikoma mobilnega interneta Deutsche Telekom in Vodafone so bile uspešne. Zaradi teh tožb je sedaj BEREC spremenil svoja navodila nacionalnim agencijam. BEREC je namreč tako imenovana decentralizirana agencija, kar pomeni, da izdaja zgolj priporočila in navodila nacionalnim agencijam, ki same pripravijo dejanska pravila trga v posameznih državah in nato spremljajo tudi spoštovanje teh pravil. V Sloveniji je to Agencija za pošto in elektronske komunikacije ali AKOS.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.