Britoff Celjske kotline

Aktualno-politična novica
cjele
17. 1. 2022 - 10.00
 / BritOFF

V preteklem tednu je na odboru za infrastrukturo svojo parlamentarno pot začel in končal predlog zakona o sanaciji Celjske kotline. Predlog je vložila nepovezana poslanka in Celjanka Janja Sluga.

celje zrak
Zrak v Celju in ukrepi na tem področju, madžarsko-poljski veto na evropski proračun...
 / 17. 11. 2020
Celjska kotlina je onesnažena zaradi svoje industrijske preteklosti, in sicer s težkimi kovinami, predvsem s kadmijem, cinkom in svincem. Posamezne sanacije so že stekle – tako so lani na primer zamenjali zemljine pri štirih celjskih vrtcih. Sluga je kot prvopodpisana predlog zakona o sanaciji celjske kotline vložila že drugič. Prvič je poskušala že v letu 2018, a se predlog od tedaj ni premaknil z mrtve točke. Pod tokratni predlog so se poleg njenih kolegov iz vrst nepovezanih poslancev podpisali še opozicijski poslanci iz strank LMŠ, SAB in SD.

 

Zakon o sanaciji Celjske kotline bi uvedel načelo, da mora sanacijo plačati onesnaževalec. Tako bi za sanacijo območja stare Cinkarne v desetih letih 16 milijonov evrov zagotovilo podjetje Cinkarna Celje. Zakonski predlog je predvidel tudi sanacijo še ne saniranih vrtčevskih in otroških igrišč ter ostalih prekomerno onesnaženih površin v občini, na primer nelegalnega odlagališča Bukovžlak, in biomonitoring otrok. Za sanacijo omenjenih površin bi sredstva zagotovila država, šlo pa bi za okoli sedem milijonov evrov.

A po mnenju koalicije bi bila tovrstna rešitev nejasna in nedomišljena. Problematiko bi bilo po njihovo bolje načeti sistemsko s krovnim zakonom in z mislimi na vsa degradirana območja, ne le na območje mestne občine Celje. Tako so člani odbora državnega zbora za infrastrukturo predlog zakona o sanaciji Celjske kotline z desetimi glasovi zavrnili, predstavnikom strank podpisnic predloga, na drugi strani pa se je v podporo predlogu priključila še stranka Levica. Da je sprejetje zakona edino smiselno, je menil tudi tedanji poslanec Levice Celjan Željko Cigler, ki pa je nedavno prestopil v poslansko skupino SD.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness