Britoff Che Guevare

Aktualno-politična novica
gruzija
9. 10. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Na parlamentarnih volitvah v Gruziji je po uradnih vzporednih volitvah zmagala vladajoča stranka Gruzijske sanje, za katero stoji nekdanji premier in bilijonar Bidzina Ivanishvili. Po več kot polovici preštetih glasovnic s 50,5 odstotki proti 27 odstotkom vodi opozicijsko drugouvrščeno stranko Združeno narodno gibanje, ki jo je ustanovil izgnani nekdanji predsednik Mihail Saakashvili. Glasovnice bodo sicer določile zgolj 77 sedežev v 150-članskem parlamentu, ostali poslanci pa so izbrani po sistemu, po katerem volilci obkrožijo posameznega kandidata, poslanec pa postane tisti z največ glasovi. Zaradi kompleksnosti volilnega sistema končni rezultati morda ne bodo znani do novembra. 

Na izrednem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov sta padla dva predloga resolucije za Alepo. Prvega je predlagala Francija in je dobil 11 glasov podpore od 15 članic Sveta, a je nanj dala veto Rusija. Predlog je predvidel prenehanje streljanja, bombardiranja iz zraka in preletavanja mesta ter dostop humanitarnih konvojev po vsej državi. Drugi predlog je podala Rusija, vendar s 4 glasovi za ni dobil dovolj podpore, predvsem zato, ker ni zahteval prenehanja bombardiranja iz zraka. Za sprejem mora namreč predlog, če nanj ni vložen veto, prejeti vsaj 9 glasov podpore. Sirska vladna ofenziva na Alepo, ki se je začela 22. septembra, je sicer terjala že številne civilne žrtve. Odposlanec Združenih narodov v Siriji Staffan de Mistura je pred nekaj dnevi izjavil, da bi bil Alepo lahko pred koncem leta popolnoma uničen.

Nemški časnik Suddeutsche Zeitung je razkril osnutek zakona o kompenzaciji škode, povzročene homoseksualnim moškim parom pod zakonodajo izpred leta 1994. V njem je predvidenih 30 milijionov evrov za homoseksualce, ki so bili obsojeni pod nekdanjo zakonodajo, ki je spolne odnose med moškimi kriminalizirala. Nemška pravosodna ministrica Heiko Maas je sporočila, da bi kompenzacijska sredstva lahko izračunali na podlagi posameznih primerov, možne pa bi bile tudi kolektivne kompenzacije. Pričakuje, da bi bilo do kompenzacije lahko upravičenih do 50 tisoč posameznikov.

redhaclKot posledica razkritij spletne pošte turškega ministra za energetiko in naravne vire Berata Albayraka, ki poleg visoke državne funkcije opravlja tudi ožjedružinsko turškemu predsedniku Recepu Tayipu Erdoganu (je namreč njegov svak), je Turčija onemogočila dostop do spletnih storitev GitHub, Google Drive in DropBox. Hekerska skupina RedHack, ki je pridobila njegovo spletno pošto in jo na omenjenih storitvah objavila, je v zameno za nerazkritje zahtevala izpustitev nekaterih levičarskih političnih zapornikov. Turčija se je odzvala z zahtevkom po blokiranju njihovega twitter računa. Albayrakova spletna pošta med drugim razkriva državne spletne trolle, ki otežujejo dostop do informacij političnih nasprotnikov vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj ter dogovarjanje z mediji, ki so ji naklonjeni, o vsebini njihovih objav.

Britoff je posvečen Ernestu Che Guevari, umorjenemu na današnji dan pred 49 leti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

it is the ceremony for the chosen ones*

spuki shit man

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness