BritOFF Cicifuj

Aktualno-politična novica
7. 3. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem tehnološkem BritOFFU. Prejšnji teden je Evropska komisija v svojem poročilu o spletnih lažnih novicah okrcala Facebook, Google in Twitter. Komisija je poudarila, da tehnološki velikani ne izpolnjujejo zavez, da bodo pospešeno preganjali lažne novice, lažne profile in prikrito politično oglaševanje. K temu so se spletne platforme v strahu pred regulacijo namreč prostovoljno zavezale oktobra lani.

Komisija je posledično okarala vsakega od treh velikanov posebej. Facebook naj bi še vedno dopuščal problematično politično oglaševanje, obenem pa komisiji ni zagotovil, da res redno briše zlonamerne uporabniške profile. Google je sicer spisal lične smernice za volilno oglaševanje v EU, vendar komisiji ni dokazal, da jih tudi zares uporablja. Twitter pa ji časovnice svojega boja proti volilni manipulaciji sploh ni predstavil. Nejevolja Evropske komisije je še toliko večja, ker se bodo maja odvijale volitve v Evropski parlament. V letošnjem letu prav tako potekajo volitve v sedmih državah članicah EU. Nesveti spletni trojici je komisija zato zagrozila, da bo v primeru nadaljnjega stopicanja na mestu konec leta uvedla obvezujočo regulacijo lažnih novic. Pričakovano.

Googlovo flirtanje s kitajsko cenzuro
 / 29. 11. 2018

Bolj nepričakovana regulacija pa prihaja iz Kitajske. Komunistična partija Kitajske je namreč svojim članom zapovedala, da si morajo naložiti aplikacijo Šijeve študije za močan narod. Gre, kakopak, za knjižnico zapisov in posnetkov modrosti kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Delodajalci pod okriljem partije pa lahko določijo, koliko točk morajo njihovi uslužbenci pridobiti z uporabo aplikacije. Ena točka predstavlja pol ure konzumiranja Šijevih modrosti, bodisi pisnih bodisi avdio- in videoposnetkov. Partija pa je imela v mislih tudi goljufe, ki bi Šijeve napotke morda raje poslušali zgolj z enim ušesom, obenem pa počeli kaj drugega. Aplikacija naj bi tako zahtevala, da se uporabnik z vsebino aktivno ukvarja. Dvojne točke pa lahko zasluži, če Šijeve misli prebavlja med tednom zvečer ali med vikendom dopoldne. Izbira lahko med kategorijami, kot so Pomembne novice, Nove misli ali Povzetek aktualnega političnega dogajanja. Ši. Ši. Ši.

Kitajske črne liste na spletu
 / 24. 1. 2019

Uporabniki kitajske spletne platforme Douban so se tako pritožili, da so nekatere javne službe število zahtevanih Šijevih točk postavile nerazumno visoko. Učiteljica neimenovane šole naj bi morala doseči celo 40 Šijevih točk dnevno. Ne samo, da učiteljem Ši tako krati ves prosti čas, posega jim še v spanec. Ti zato že iščejo obvoze okoli obveznega ukvarjanja s Šijem, recimo z zamikom izklopa zaslona pametne naprave za vsaj deset minut.

8:05

Venezuelsko zunanje ministrstvo je zaradi podpore samooklicanemu predsedniku Juanu Guaidoju odreklo gostoljubje nemškemu veleposlaniku Danielu Krienerju. Posledično mora v roku 48-ih ur zapustiti državo. Vlado predsednika Nicolasa Madura je ujezila veleposlanikova podpora Guaidoju, potem ko se je ta vrnil v državo.

O neki drugi intervenciji v Venezueli ...
 / 28. 2. 2019
Venezuelsko ustavno sodišče je konec januarja Guaidoju namreč prepovedalo zapustiti državo brez dovoljenja oblasti. Pretekli teden je Guaido iskal zavezništva v Braziliji, Paragvaju in Argentini, ob povratku pa je poleg nemške prejel tudi podporo veleposlanikov Francije in Nizozemske.

Približno pet milijonov Italijanov, ki živijo pod pragom revščine, lahko do konca meseca zaprosi za državljanski dohodek v višini 780 evrov na posameznika. Upravičenec bo za obdobje osemnajstih mesecev prejel posebno kartico, sredstva pa bo lahko unovčil za nakup hrane in zdravil. Posledično pa ne bi smel zavrniti več kot dveh ponudb za zaposlitev, tudi če to pomeni selitev znotraj države. Gibanje petih zvezd je shemi v letu 2019 namenilo 7 milijard evrov proračunskih sredstev, dodatne 4 milijarde evrov pa bodo šle za pokojninsko reformo.

Britanska lordska zbornica je sprejela dopolnilo k zakonu o trgovanju, po katerem bo vlada primorana po brexitu izpogajati carinsko unijo z EU. O zakonu, ki ureja trgovinske odnose Velike Britanije z ostalimi državami, mora pred izstopom glasovati še spodnji dom britanskega parlamenta. Parlament bo naslednji teden predvidoma glasoval tudi o prenovljenem izstopnem sporazumu premierke Therese May.

Madžarska vladajoča stranka Fidesz je zavrnila ultimat Evropske ljudske stranke, ki je nadaljnje članstvo Fidesza pogojevala s prenehanjem protibruseljskih kampanj in s ponovnim odprtjem Srednjeevropske univerze. Vlada premierja Viktorja Orbana je v plakatni kampanji krivdo za nezaželene migracije naprtila zarotništvu med predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in milijarderjem Georgom Sorosom. Slovenske članice EPP, to so SDS, NSi in SLS, izključitve Fidesza ne podpirajo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness