BritOFF Corsa

Aktualno-politična novica
4. 2. 2018 - 11.36
 / BritOFF

Pred torkovim obiskom francoskega predsednika Emmanuela Macrona, se je na ulicah Ajaccia, glavnega mesta Korzike, zbralo več tisoč protestnikov, ki zahtevajo večjo avtonomijo otoka. Organizatorji število prisotnih ocenjujejo na približno 25 tisoč, medtem ko policija pravi, da jih je bilo le 6 tisoč. Protestniki, ki uživajo podporo koalicije nacionalističnih strank Za Korziko, zahtevajo večjo ekonomsko avtonomijo in enakopravnost korziščine s francoščino, na pa tudi neodvisnost. Na decembrskih regionalnih volitvah je koalicija Za Korziko osvojila 56,5 % glasov.

V Ateni poteka protest z imenom "Makedonija je Grčija", ki naj bi se ga udeležili demonstranti iz cele države. Na ulicah prestolnice izražajo nasprotovanje vsakršnemu dogovoru, ki bi Makedoniji dovolil obdržanje tega naziva v kakršnikoli obliki. Po anketah javnega mnenja sodeč, okoli 70 odstotkov Grkov zavrača idejo, da bi se severni sosedi, v zameno za odpravo grške blokade pri evroatlantskih integracijah, preimenovali v eno od predlaganih možnosti - Severna Makedonija, Gornja Makedonija ali Nova Makedonija.

Podpredsednik turške vlade Bekir Bozdag je zagrozil kurdskim silam YPG, da je turška vojska pripravljena razširiti obseg sirske operacije Oljčna vejica na mesto Manbidž, če se ne umaknejo vzhodno od reke Evfrat. Pri tem je prav tako izdal opozorilo NATO zaveznici ZDA, da bodo pripadniki ameriških sil obravnavani kot teroristi, če bodo nosili uniforme YPG. Operacija Oljčna vejica, katere namen je onemogočiti vzpostavitev enotnega kurdskega ozemlja v Siriji, je samo včeraj terjala življenja sedmih turških vojakov, če je verjeti Bozdagu, pa je bilo od začetka napada 20. januarja "nevtraliziranih" 932 borcev YPG in Islamske države. Razmerje med številom ubitih in ugrabljenih znotraj kategorije nevtraliziranih ni jasno.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness