Britoff, da se ne vidi

Aktualno-politična novica
22. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Washington ne vohuni nič več kot primerljive obveščevalne agencije tega tipa; tako ameriški predstavniki odgovarjajo na francoske zahteve po pojasnjevanju novih razkritij primerov vohunjenja ameriške Agencije za nacionalno varnost. Skopim pojasnilom navkljub, so zbrane podatke podvrgli reviziji, s čimer želijo primerno uravnotežiti legitimne varnostne skrbi ameriških državljanov in zaveznikov s pomisleki o zasebnosti, ki jih delijo vsi ljudje. Francoski tednik Le Monde je sicer včeraj poročal, da je omenjena agencija v Franciji posnela več deset milijonov telefonskih pogovorov, tarče pa niso bili le teroristi, temveč tudi pomembni ljudje s poslovnim in političnim ozadjem.

Državni zbor bo danes razpravljal o predlogu novele o davčnem postopku, s katero namerava vlada odločneje pritisniti na tiste, ki ne znajo dokazati izvora svojega premoženja. Obdobje nadzora se bo tako s petih let podaljšalo na deset, inšpektorji pa bodo vsakemu, ki razpolaga s sredstvi višjimi od izkazanih, lahko obračunali davek v višini sedemdesetih odstotkov.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem je dosegla rekordno volilno udeležbo, saj se je volitev udeležilo tri odstotke volilnih upravičencev. To je še vedno več kot pretekla leta. Edinih 12 kandidatov za študentski zbor je tako zasedlo 12 poslanskih mest. Letošnje volitve so bile sicer zaznamovane z izločitvijo 11 od skupno 23 prispelih kandidatur. Nad posameznikom, ki je želel poizvesti o delovanju volilne komisije pa se je zgodil celo fizični napad.

OSMA

S stopnjo ameriškega vohunjenja se ne strinjajo tudi v Mehiki, kjer so mnenja, da razodetja Edwarda Snowdena kažejo na to, da so Američani brali elektronsko pošto nekdanjega predsednika Felipeja Calderona. Mehičani, ki so največji trgovski partner Združenih Držav, menijo da takšne prakse nimajo mesta v dobrih medsosedskih odnosih. Mehiški odgovor je sicer precej bolj zadržan kot ta od ostalih držav, saj več kot osemdeset odstotkov njihovega izvoza konča v Ameriki.

Iranci so Rusom dostavili kopijo ameriškega brezpilotnega letala ScanEagle, ki so ga lani domnevno ujeli nad perzijskim zalivom. Iranski viri trdijo, da so preučili sestav drona in ga začeli izdelovati na lastni proizvodni liniji, s čimer so dokazali tehnično dovršenost svoje industrije in oboroženih sil. Iran je sicer lani paradiral s fotografijami enega najnaprednejših ameriških dronov - za radar nevidnega Sentinela. Nepoškodovano letalo naj bi iranski hekerji prestregli v zraku in ga pristali s pomočjo elektronskega napada. Ameriški viri so takšno možnost kategorično zanikali.

Z Rusi pa imajo vse toplejše odnose Indijci; na moskovskem vrhu so se namreč medsebojno dogovarjali o možnostih večjih dobav energentov preko naftovodov, Rusi pa so jih povabili tudi k sodelovanju pri satelitskem navigacijskem sistemu Glonass. Indijci ob ruski pomoči prav tako gradijo jedrske elektrarne, prvi blok elektrarne Kudankulam so zagnali v ponedeljek, v prihodnosti pa jih nameravajo zgraditi še pet.

DEVETA

Kitajska državna televizija je obtožila največjo svetovno kavno verigo Starbucks, da postavlja v njihovi državi previsoke cene. Kitajka mora tako za srednjo dozo z mlekom plačati 3.20 evra, kar je za tretjino več kot v Chicagu. Medtem ko Starbucks trdi, da so cene višje zaradi višjih logističnih in drugih stroškov, pravijo bolj kritični, da multinacionalka izkorišča kitajsko mahnjenost na izdelke tako imenovanega Zahoda. Ni pa to osamljen primer kritik na račun visokih cen produktov iz ZDA in Evrope.

Jasno, da morajo Združene države Amerike kakšen dodaten dolar zaslužiti, da lahko izvajajo obsežne špijonažne projekte. Po razkritjih tajnih dokumentov ameriške Nacionalne varnostne Agencije, ki jih je svetu posredoval Edward Snowden, je postalo jasno, da je uho in oko Združenih držav prisotno skoraj povsod. Nekdanji novinar britanskega Guardiana Glenn Greenwald, ki je sodeloval pri razkrivanju tajnih dokumentov, je zgodbi dodal še nekaj detajlov. Pravi da ima dokaze, da so ZDA vohunile prav vsem latinskoameriškim državam. Nove podrobnosti sledijo, pravi Greenwald.

Odpira se mednarodna konferenca Dnevi socialne ekonomije, ki jo organizirata Skupnost privatnih zavodov ter Šent – Slovensko združenje za duševno zdravje.  Na njej bodo spregovorili o socialnem podjetništvu v Sloveniji, trendih na tem področju v Evropi, načine financiranja socialnega podjetništva ter izobraževanje za socialne podjetnike.

DESETA

Potem ko je konzorcij petih naftnih družb pod vodstvom brazilskega državnega Petrobrasa na brazilski državni dražbi dobil pravico do izkoriščanja naftnih nahajališč na morju, so predvsem delavci iz branže v znak protesta zakorakali proti stavbi Petrobrasa. Ne strinjajo se namreč, da bodo Shell, Total in dve kitajski družbi dobili pravice nad energentom na brazilskem teritoriju.

V severovzhodnem kitajskem mestu Harbin pa se soočajo z močno onesnaženostjo zraka, ta je tolikšna, da ni mogoče videti več kot nekaj metrov pred sabo. Zunanje temperature so nizke in mesto je zagnalo javno kurjavo bazirano na premogu. To je v povezavi z drugimi težkimi industrijami na območju pripeljalo do situacije, ko je bila oblast primorana zapreti šole, zapreti letališče ter avtoceste. Meritve kažejo na nekaj desetkratna povišanja škodljivih delcev.

Po Novi Zelandiji, kot prvi azijsko-pacifiški državi, ki je legalizirala istospolen poroke, je to storil še parlament v Canberri. Na zvezni ravni ta ni dovoljena, pred letom je šlo namreč glasovanje o porokah homoseksualcev v prid konservativcev. Zadeva sicer še ni dokončna, saj lahko sodišče razveljavi odločitev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness