Britoff davčnih napovedi

Aktualno-politična novica
11. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

Ameriška industrija priprave davčnih napovedi je tik pred uresničitvijo svojega dolgoročnega cilja. Ameriški kongres bo namreč odločal o zakonu, ki bi Službi za notranje prihodke oziroma ameriški davčni upravi prepovedal pripravo brezplačnega spletnega sistema za oddajo davčne napovedi.

Zakon, ki se ironično imenuje Davkoplačevalec prvi, lepo prikazuje moč lobiranja v politiki ZDA. Služba za notranje prihodke je sicer že pred časom s predstavniki industrije priprave davčnih napovedi podpisala memorandum, s katerim se je zavezala, da ne bo pripravljala svojih orodij za oddajo davčnih napovedi. Eno izmed večjih lobističnih trošiteljev, podjetje H&R Block, je lansko leto za lobiranje porabilo 6,6 milijona dolarjev.

Denar, porabljen za lobiranje, se bo najverjetneje večkratno povrnil. Ameriška zakonodaja sicer predvideva brezplačne davčne napovedi za vse, ki letno zaslužijo manj kot 66 tisoč dolarjev, kar predstavlja 70 odstotkov prebivalstva. Temu navkljub pa brezplačno storitev koristijo zgolj trije odstotki upravičencev. Glavni razlog je v tem, da so brezplačne storitve, ki so jih zasebna podjetja primorana nuditi, zelo slabe, mnogokrat pa preko njih prodajajo druge plačljive in nepotrebne produkte in storitve.

Poleg določila, po katerem ameriška davčna uprava ne bo smela sama konkurirati komercialnim storitvam za pripravo davčne napovedi, zakon Davkoplačevalec prvi vsebuje še en zaskrbljujoč člen. Ta Službo za notranje prihodke omejuje na izbiro zasebnih podjetij pri izterjavi dolgov.

Ob 8-ih

… Rok za brexit podaljšan na 31. oktober …

… Protesti nemških taksistov proti načrtovani deregulaciji storitve …

… znanstveniki s prvo fotografijo črne luknje …

… odkritje nove zgodnje človeške vrste Homo luzonensis …

Evropski svet je britanski premierki Theresi May odobril zakasnitev brexita do 31. oktobra. May sicer pravi, da želi brexit izvesti v prvih treh tednih maja, tako da bi se Združeno kraljestvo lahko izognilo evropskim volitvam. Rok za brexit je sicer pol krajši od tistega, ki ga je predlagal predsednik Sveta Donald Tusk.

V Nemčiji so taksisti priredili proteste proti državnim načrtom deregulacije njihovega področja, ki bi omogočile manj regulirano delovanje storitvam, kot je Uber. Ta sicer že sedaj sme delovati v Berlinu, Münchnu in Düsseldorfu, a pod strogimi omejitvami, kot je denimo zagotavljanje posebnih licenc za voznike.

Alžirski začasni predsednik Abdelkader Bensalah je razpisal nove predsedniške volitve za 4. julij, potem ko je pred dnevi po dolgotrajnih protestih odstopil dosedanji dolgoletni predsednik Abdelaziz Bouteflika.

Avstralski premier Scott Morrison je za 18. maj napovedal parlamentarne volitve in s tem sprožil predvolilno kampanjo. V njej se bo pomeril z laburistom Billom Shortenom, ki je trenutno po javnomnenjskih anketah favorit. Konservativec Morrison je na čelu Avstralije od avgusta lansko leto, ko je znotraj stranke prevzel vodstvo Malcolmu Turnbullu. Ta je s podobnim trikom oblast prevzel Tonyju Abbottu leta 2015.  

Znanstveniki iz mednarodnega projekta Event Horizon Telescope so na šestih simultanih tiskovnih konferencah po svetu predstavili prvo fotografijo črne luknje: črn krog z obdajajočim oranžnim obročem. Ker bi za takšno fotografijo potrbovali teleskop v velikosti Zemlje, so namesto tega med seboj povezali več teleskopov po svetu, ki so od leta 2017 zbirali podatke in jih združevali v eno podobo.

Še drugačen preboj pa je uspel znanstvenikom, ki so v regiji Nature objavili odkritje nove zgodnje človeške vrste, imenovane Homo luzonensis, katere ostanke so odkrili na Filipinih. Odkrite kosti so stare med 50 in 67 tisoč let. Znanstveniki domnevajo, da se je ta vrsta že držala pokonci in ni živela v drevesih.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.