BritOFF decibelov

Oddaja
14. 11. 2016 - 8.00
 / BritOFF

1005

Pozdravljeni v neuradnem listu - tematskem britoffu na valovih Radia Študent, kjer tedensko seciramo zakonske predloge in sodne odločitve na sončni strani Alp. Tokrat o predlogu novele Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika. Novela KZ-1E, skratka.  

Največja novost, ki je ne bo - vsaj direktno - občutil nihče, je odprava dosmrtnega zapora, ki ni bila v osemletnem obdobju izrečena prav nikomur. Na Ministrstvu za pravosodje, ki je predlagatelj novele, so izrazili prepričanje, da gre pri dosmrtnem zaporu zgolj za maščevanje družbe storilcu in da je bila uvedba le-tega v času Janševe vlade napaka. Lovro Šturm odkimava.

Namesto fokusiranja na opevano spremembo si poglejmo specifično en člen. Oziroma njegov dodatek. 108.a člen. Njegov starejši brat, 108. člen, se ukvarja s temo, ki je evropskim politikom zadnje čase zelo ljuba - terorizmom. Predpisuje, kaj to sploh je in kakšne so kazni zanj. Predlagani člen bi kot kaznivo dejanje po novem označil tudi potovanje ali organizacijo potovanj z namenom storitve, priprave ali načrtovanja dejanj iz 108. člena. Če si tako privoščite 14-dnevni polpenzion v Raki ali all-inclusive teden v Mosulu, vam lahko grozi do osem let zapora, tistemu, ki vas je tja spravil, pa še par let več.

Zadnja predlagana novela na predlog Vrhovnega sodišča ne vključuje fraze potovanja “v drugo državo”, saj le-ta po ozki interpretaciji ne zajema potovanj na ozemlja, ki jih ne nadzoruje nobena država, in na odprto morje. Zahvaljujoč previdnosti Vrhovnega sodišča tako zakonu ne uidejo niti džihadisti pirati. Previdnost je mati modrosti.

 

0805

Bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov se bo očitno držal obljube, ko je pred predsedniškimi volitvami izjavil, da bo v primeru poraza kandidatke vladajoče stranke GERB, Seške Sačeve, ponudil odstop. Drugi krog volitev za položaj, ki je bolj kot ne simboličnega pomena, je prepričljivo dobil Rumen Radev - neodvisni kandidat s podporo opozicijskih socialistov, general in nekdanji poveljnik bolgarskega vojnega letalstva.

Predlog zakona, ki bi omejil glasnost klicev k molitvi iz džamij, je dobil javno podporo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Po novi ureditvi, ki se sicer uradno nanaša na vse verske objekte, džamije ne bi smele več uporabljati zvočnikov, kar so nevladne organizacije označile za kršenje verskih pravic muslimanov, ki predstavljajo 17,5 odstotkov prebivalstva.

Direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar je še pred prvim snegom napovedal zaprtje smučišča Španov vrh v Planini pod Golico. Kaplja čez rob je bil znesek milijon evrov, ki bi ga morala prispevati občina za obnovo naprav. Majhno smučišče je sicer zaradi nizke nadmorske višine v zadnjih petih letih obratovalo pičlih 18 dni, občina pa je zanj vsako leto namenila 35 tisoč evrov za pokritje stroškov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.