Britoff digitalnih pravic

Aktualno-politična novica
13. 6. 2012 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

 

 

V Združenih državah Amerike se je začelo sojenje osmim aktivistom gibanja Occupy Wall Street obtoženih nelegalnega zadrževanja na privatnem zemljišču. V nasprotje z zakonom so prišli decembra lani, ko so preplezali ograjo cerkvene posesti pri newyorški cerkvi Svete trojice, z namenom postavitve zatočišča, potem ko je bilo gibanje pregnano iz Zuccotti parka. To so storili potem, ko jim je tamkajšnji duhovnik vstop na posest že prepovedal.

 

Skrajna srbska desničarska organizacija Obraz, ki je svoje pravo lice pokazala med beograjsko parado ponosa leta 2010, bo po novem lahko delovala zgolj še v ilegali. Njeno delovanje je včeraj namreč prepovedalo srbsko ustavno sodišče. Obsodbo je izreklo na podlagi zahteve državnega tožilstva, ki je zahtevalo prepoved zaradi kršenja človekovih in manjšinski pravic ter spodbujanja rasnega, nacionalnega ter verskega sovraštva ter nestrpnosti.

 

Slovenski poslanci in poslanke bodo danes v državnem zboru razpravljali tudi o noveli zakona o verski svobodi. Z njo Socialni demokrati in Pozitivna Slovenija med drugim predlagajo odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varstvo duhovnikov. Novelo podpirajo vsi poslanci omenjenih strank pa tudi večina poslancev stranke Desus. V državljanski listi še niso zavzeli stališča, poslanci Slovenske demokratske stranke, Slovenske ljudske stranke in Nove Slovenije pa so kakopak proti. Predloga prav tako ne podpira vlada, ki že pripravlja svojo novelo zakona.

 

OSMA

 

Nasprotniki spornega ameriškega sicer še nesprejetega zakona SOPA, ki bi močno omejil danes še zelo odprto medmeržje in kateri naj bi bil odgovor na digitalno piratstvo, so stopili korak naprej. Tako nekateri glasni nasprotniki iz republikanske kot demokratske strani so stopili skupaj in spisali tako imenovane digitalne pravice. Deset jih je in gredo takole:

 

1. Pravica do svobodnega in necenzuriranega interneta.

2. Pravica do odprtega, neoviranega interneta.

3. Pravica do enakosti na internetu.

4. Pravica do druženja in sodelovanja na spletu.

5. Pravica do ustvarjanja in sodelovanja.

6. Pravica do svobodnega menjavanja idej.

7. Pravica do enake možnosti dostopa do interneta.

8. Pravica do svobodnega združevanja na medmrežju.

9. Pravica do internetne zasebnosti.

10. Pravica do koristi od svojega ustvarjanja.

 

Če se je kdo že zbal, da po aferi Patria ne bo več velikih provizijskih nategov, se lahko oddahne. Prihaja namreč afera Teš 6. Kriminalisti so včeraj na domu nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro dobavitelja tehnološke opreme za blok Teš 6 francoskega Alstoma. Preiskava je potekala tudi na domu nekdanjega vodje projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in pri Petru Kotarju iz podjetja CEE. Slednji naj bi dobil od Alstoma mastno provizijo v zameno za sklenjen posel v Šoštanjski elektrarni.

 

DEVETA

 

 

Če se pogosto počutite nesrečne, je za to glede na raziskave, ki so jih opravili na irski univerzi Cork, lahko kriva količina bakterij v črevesju v otroških letih. Ugotovili so namreč, da je količina črevesnih bakterij v zgodnjih letih neposredno povezana z regulacijo sproščanja serotonina oziroma tako imenovanega hormona sreče skozi vse življenje. Več kot ste imeli v mladosti bakterij več možnosti imate, da boste srečni. Stvari so enostavne.

 

Podsekretar za mirovne operacije pri Združenih narodih Herve Ladsous je razmere v Siriji, ki se iz dneva v dan zaostrujejo, označil kot državljansko vojno. Ob tem je povedal, da je jasno, da želi režim Baširja al Asada ponovno zasesti nekatera področja v večih mestih, ki so sedaj v rokah opozicije. Izjavo je podal po ponavljajočih se napadih na opazovalce Združenih narodov, pri čemer bi po mnenju nekaterih le-ta lahko ogrozila mirovni načrt. Ob tem dodajmo, da predvsem Izrael poziva k zračnemu posredovanju v Siriji.

 

Evropski parlament bo danes v Strasbourgu med drugim glasoval o tako imenovanem zakonodajnem dvojčku gospodarskega upravljanja, ki govori o strožjem nadzoru nad proračuni držav članic območja evra. Prva direktiva daje Evropski komisiji pristojnost, da v primeru, da nacionalni proračun ne upošteva dolžniških omejitev, od države članice zahteva pripravo novega osnutka proračuna. Druga pa je namenjena državam v finančnih škripcih, ki bodo, v kolikor bo zakon sprejet, podvržene še strožjemu proračunskemu nadzoru.

 

DESETA

 

 

Naj začnemo zadnji Britoff kar se da optimistično. Znanstveniki dveh angleških univerz so na podlagi raziskave, ki je vključevala 2.249 moških, ugotovili, da kajenje, pitje alkohola in uporaba drog zanemarljivo malo vpliva na kvaliteto sperme. Pred tem se je pretežno zaradi predsodkov domnevalo, da omenjene razvade in odvisnosti vplivajo na plavalne sposobnosti posameznih spermijev. Je pa raziskava prišla še do drugega presenetljivega zaključka in sicer je pokazala, da lahko fizično delo poleni spermije. Med aktivnostjo se namreč sproščajo snovi, ki imajo nanje negativen vpliv.

 

Pekinške mestne oblasti razmišljajo, da bi v kuhinje restavracij namestile kamere, s katerimi bi nadzirali uporabo olja za cvrtje. Problem, ki se pojavlja je namreč ta, da številne restavracije že uporabljeno olje prodajo trgovcem, slednji ga pa ponujajo kot sveže živilo. Po nekaterih podatkih 62.000 restavracij, kolikor jih je v Pekingu, za cvrtje dnevno porabi 240 ton olja.

 

Po novih pravilih ameriške Zvezne volilne komisije bodo lahko politični kandidati za kampanje od podpornikov dobivali tudi preko SMS sporočil. Na posamezno telefonsko številko se bo lahko doniralo 50 dolarjev na mesec, skupaj na kampanjo pa največ 2500 dolarjev na posameznika. Darovalo se bo lahko le iz ameriških telefonov, s čimer naj bi preprečili, da tujci ne bi mogli vplivati na potek volitev.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.