Britoff dogovorjenega umika

Aktualno-politična novica
Sirija
24. 3. 2018 - 13.00
 / BritOFF

Uporniki iz regije Vzhodna Guta v Siriji so zapustili večino ozemlja in nadzor prepustili sirskim vladnim silam. Sirska vlada je po močnem bombardiranju dosegla dogovor z vsemi večjimi uporniškimi skupinami o njihovem umiku, ki naj bi potekal v smeri Idliba. Vzhodna Guta na meji z Damaskom (njegovo predmestje) je do nedavnega veljala za močno uporniško enklavo. Po ofenzivi sirske vojske naj bi po uradnih navedbah Rusije poleg več tisoč borcev Vzhodno Guto zapustilo tudi 105 000 civilistov.

Protesti proti zakonodaji, ki bi še okrepila prepoved splava na Poljskem, so na ulice Varšave priklicali več tisoč ljudi. Poljski parlament bo namreč v ponedeljek odločal o zakonu, ki bi umetno prekinitev nosečnosti prepovedal tudi v primeru nepravilnosti fetusa. Konzervativna vlada, ki na tem področju zakonodaje močno sodeluje s katoliško cerkvijo, ima v parlamentu večino in verjetnost, da bo zakon sprejet, je velika. Svetost življenja bo na Poljskem, če bo zakon potrjen, mogoče kršiti le še v primeru posilstva ali incesta.

Bela hiša je izdala prepoved transspolnim osebam, da bi služile v vojski, kljub temu da predlogu, ko je bil lani objavljen, niso bili naklonjeni niti vrhovni vojaški uradniki, LGBT skupine pa so proti njemu tudi sprožile sodni postopek. Tako je bil za nezakonitega označen v štirih ločenih procesih na zveznih sodiščih. Izjava oblasti ukrep utemeljuje s temeljito preučitvijo razmer v  vojski in svetovanja "ekspertov", saj naj bi transspolne osebe predstavljale veliko tveganje za vojaško efektivnost.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

now the monsters will take over.
good luck and good-bye. i wish you safe journey to hell.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness