BritOFF domorodnih ljudstev

Aktualno-politična novica
27. 4. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Vpogled v gibanje talibov, afganistansko vlado in morebitno vzpostavitev premirja
 / 14. 3. 2018
V Afganistanu je ob prisotnosti afganistanskega predsednika Ashrafa Ghanija zaprisegel nov sklic parlamenta, kljub temu, da je 33 od 249 sedežev v spodnjem domu ostalo nezasedenih. Ti so rezervirani za poslance iz okrožij v centralnem Kabulu, kjer državna volilna komisija šest mesecev po volitvah še ni razglasila rezultatov, zaradi česar so njene člane razrešili in nadomestili z novimi. Parlamentarne volitve, ki so v Afganistanu potekale 20. oktobra lani, so zaznamovale številne eksplozije in napadi talibov na volišča, kasnejši zapleti z ugotavljanjem izidov pa so večkrat zamaknili datum predsedniških volitev in tako podaljšali mandat Ghanija, ki je sicer že napovedal vnovično kandidaturo.

Iniciativa Yasuni-ITT
Ekvadorska iniciativa Yasuni-ITT in njen propad
 / 8. 6. 2016
Sodišče v Quitu je razsodilo v primeru tožbe domorodnemu ljudstvu Waorani proti ekvadorski vladi; odločilo je, da se Ministrstvo za energijo in neobnovljive naravne vire, Ministrstvo za okolje in Sekretariat za ogljikovodike niso v zadostni in ustrezni meri posvetovali z lokalno skupnostjo, preden so leta 2012 zemljišča, ki so primerna za črpanje nafte, uvrstili na mednarodno dražbo. V skladu z zakonodajo morajo oblasti namreč še pred načrtovanjem posegov v okolje z namenom izkoriščanja naravnih danosti izvesti tako imenovani svobodni, predhodni in informirani proces posvetovanja. Sodniki so v dotičnem primeru razsodili, da vladni organi niso sledili določilom posvetovalnega procesa - med drugim na srečanjih denimo niso zagotovili ustreznega prevoda - s čimer so kršili načelo pravice ljudstva Waoranov do samoodločbe. Sodba je nemudoma suspendirala možnosti za prodajo zemljišč za namen pridobivanja nafte in predstavlja precedenčno odločitev tudi za ostala domorodna ljudstva južnega amazonskega pragozda, ki se spopadajo z ozemeljskimi težnjami naftnih podjetij.

O razlogih za vzpon Jaira Bolsonara na brazilski politični sceni
 / 29. 10. 2018
Za pravice domorodnih ljudstev se borijo tudi v Braziliji, kjer so pripadniki več kot 300 različnih domorodnih skupin v glavnem mestu Brasilia protestirali proti brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru. Ta je ukinil Posebni sekretariat za domorodno zdravje, poznan pod kratico SESAI, ki je skrbel za zdravstveno oskrbo domorodnih ljudstev, in pristojnosti prenesel na lokalne odbore. Demonstranti so zahtevali tudi preklic izvršnega ukaza št. 870, ki je vladni agenciji za domorodna ljudstva, bolj znani pod kratico FUNAI, odvzel pristojnosti upravljanja domorodnih rezervatov in jih prenesel na Ministrstvo za kmetijstvo, nadzor ostalih pravic pa prenesel na Ministrstvo za družino, ženske in človekove pravice. Shod je sicer potekal v sklopu vsakoletnega tridnevnega zborovanja, imenovanega Free Land Camp, s katerim domorodna ljudstva opozarjajo na svoj položaj in kršenje pravic.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.