Britoff državnega udara

Aktualno-politična novica
16. 7. 2016 - 14.00
 / BritOFF

V Turčiji je prišlo do poskusa državnega udara, ki pa ni uspel. V poznih večernih urah je vojska začela prevzemati nadzor nad ključno infrastrukturo in komunikacijam. Predsednik  Recep Tayyip Erdogan, ki je bil v tem času na počitnicah v letovišču na jugu države, je ponoči pozval ljudstvo naj gre na ulice, kar se je tudi zgodilo. Predsedniku je ostala zvesta tudi policija. V jutranjih urah je udar začel izgubljati podporo in večina vojaških enot na ulicah je odložilo orožje oz. so se vrnile v vojašnice. Erdogan je v Istanbulu razglasil, da je udar premagan. Zanj je obtožil manjšo kliko v vojski in klerika  Fethullaha Gülena. Gülen, ki živi v izgnanstvu v ZDA, je vpletenost že zanikal in je obsodil udar. V bojih je umrlo več kot dvesto ljudi. V ZDA in Evropi so voditelji držav dane obsodili poskus udara in podprl »demokracijo« v Turčiji.

Medtem je predsednik Erdogan že začel obračun z svojimi političnimi nasprotniki. Kot je povedal je sedaj čas za prečiščenje vojske. Ta je imela v preteklosti velik vpliv na politično dogajanje v Turčiji in je od leta 1960 trikrat izvedla vojaški udar. Danes je bilo aretiranih skoraj tri tisoč pripadnikov oboroženih sil, poleg tega pa je bilo odstavljeno tudi 2745 sodnikov. Vlada  napoveduje tudi morebitno ponovno uzakonitev smrtne kazni. Tarča turškega predsednika je njegov nekdanji politični zaveznik Fethullah Gülen. Turške oblasti si od oktobra lani na ameriških sodiščih prizadevajo doseči izročitev Gülena Turčiji, danes pa je ameriški zunanji minister John Kerry povedal, da so ameriške oblasti pripravljene preučiti primer, če Turčija predloži upravičene dokaze o  kaznivih dejanjih Gülena.

Nova sekretarka na ministerstvu za finance, ki bo nadomestila Metoda Dragonjo,  bo Miranda Groff Ferjančič.  Z Mramorjevim odstopom je prenehala tudi funkcija njegovih državnih sekretarjev. Na predlog Alenke Smerkolj, ki od četrtka začasno vodi finančno ministrstvo,  so bile za državne sekretarke imenovane še dosedanje sekretarke Mateja Vraničar Erman in Irena Sodin.  Groff Ferjančič je bila do sedaj namestnica generalnega sekretarja vlade Darka Kraševca, pred tem pa je delala na ministrstvu za finance.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.