BritOFF dražje vodke

Aktualno-politična novica
27. 12. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Ameriški predsednik Barack Obama se iz počitnic na Havajih vrača v Washington, kjer ga čaka nova doza fiskalnih problemov. Januarja namreč potečejo davčne olajšave iz časov predsednika Georgea Busha mlajšega, obenem pa stopijo v veljavo avtomatični proračunski varčevalni ukrepi, o katerih sta se stranki dogovorili lani v času spora glede povišanja meje javnega dolga. Politiki obeh strani, mediji in analitiki svarijo, da bodo Združene države Amerike v tem primeru zgrmele v tako imenovani fiskalni prepad, ki bo povzročil novo recesijo. Kombinacija povišanja davkov in varčevalnih ukrepov tako ni v interesu ne republikancem ne demokratom.

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je podpisal sporno novo ustavo, ki so jo Egipčani v soboto potrdili na referendumu. S tem je ustava stopila v veljavo. Osnutek nove ustave je na sobotnem referendumu podprlo 64 odstotkov volivcev, vendar je bila udeležba zgolj 33-odstotna. Zaradi tega je opozicija že dejala, da referendum nima potrebne legitimnosti in ga bo zakonsko izpodbijala. Poleg nizke udeležbe so referendum po mnenju opozicije zaznamovale tudi nepravilnosti. A Mursi je zavrnil očitke o nelegitimnosti in vztrajal, da je referendum potekal transparentno. Sama nova ustava, ki jo je ob bojkotu sekularistov in kristjanov pripravila islamistično naravnana ustavodajna skupščina, je za opozicijo sporna zaradi nekaterih določb - predvsem glede pravic žensk in verskih manjšin in ker naj bi omejevala pravico do svobode govora.

Hišo predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, ki je bil kritiziran predvsem zaradi odločitve sodišča o prepovedi referendumov glede zakonov o Slabi banki in o državnem holdingu, so neznanci ponoči porisali s črnimi pestmi. Petrič tudi sam vidi vzrok za to dejanje v omenjeni odločitvi sodišča, dejal pa je, da ga kritike na to odločitev osebno prizadenejo. Še posebej ga je vznemirilo dejstvo, da naj bi proti odločitvi ustavnega sodišča protestirali tudi študentje prava. Dejal je namreč, da če se študente prava vzgaja v tej miselnosti, potem se nam obetajo slabi časi. Kakšno miselnost ima tu v mislih ni povedal, vendar je zelo verjetno, da ga moti kritična miselnost, kakor tudi dosti drugih posameznikov na vodilnih položajih.

8.05

V Rusiji se je podražila ena najpomembnejših dobrin, vodka. Cena te žgane pijače se je zaradi dviga trošarin na alkoholne pijače  dvignila skoraj za tretjino. Zvišale so se tudi cene ostalih žganih pijač, vendar to najbrž ni izzvalo toliko ogorčenja kot višja cena vodke.  Sicer zaradi prekomernega uživanja alkohola vsako leto v Rusiji umre več sto tisoč ljudi.

Medtem, ko največja vladna stranka v Sloveniji protestnike javno zmerja z zombiji, je Anglija na napad živih mrtvecev tudi uradno pripravljena. Na britanskem obrambnem ministrstvu so namreč zatrdili, da bo britanska politika v primeru napada zombijev zagotovila uspešno koordinacijo vojske. Sicer obrambno ministrstvo ne bo tisto, ki bi pripravilo načrte za obrambo pred zombiji, ampak je to v odgovornosti kabineta, ki usklajuje nujno delo vlade, so še pojasnili. Ministrstvo je presenetljive načrte o pripravljenosti na napad zombijev razkrilo po več vprašanjih javnosti. V Sloveniji bi se nanje najbrž spravili z vodnim topom in solzilcem.

Evropska nogometna zveza se je odločila, da bo vložila pritožbo na odločitev lastne disciplinske komisije, ki je kaznovala srbsko zvezo zaradi rasističnih izgredov na tekmi reprezentanc do 21 let proti Angliji. Disciplinska komisija je pred 14 dnevi kaznovala srbsko reprezentanco do 21 let z igranjem ene tekme pred praznimi tribunami, srbsko nogometno zvezo pa s plačilom 80.000 evrov kazni zaradi pretepov in rasističnih izpadov po kvalifikacijski tekmi za Evropsko prvenstvo do 21 let proti Angliji. Po izreku kazni so se pojavile številne kritike, predvsem v Angliji, kjer so zelo občutljivi na rasizem na nogometnih terenih, da je bila kazen preblaga. Odločitev komisije bo zdaj pod drobnogled vzel inšpektor zveze, mogoče pa je pričakovati ostrejše kazni.

9.05

Ustvarjalci, ki se podajo na solo glasbeno pot statistično umirajo pred glasbeniki, ki so člani zasedb, kažejo izsledki raziskave objavljeni v reviji, specializirani za medicino BMJ Open. Revija je pod drobnogled vzela 1400 evropskih in severnoameriških pop in rock glasbenikov, ki so zasloveli med letoma 1956 in 2006. Po raziskavi je za evropskega samostojnega izvajalca možnost, bo umrl mlad, ena proti deset, za severnoameriškega pa je tveganje dvakrat višje. Na splošno psihološke raziskave kažejo na to, da imajo ljudje, ki uživajo podporo bližnjih, daljšo življenjsko dobo, pravi psihologinja, specializirana za obnašanje zvezdnikov Honey Langcaster-James. Zato naj bi člani zasedb umirali kasneje kot solo glasbeniki.

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je sporočil kongresu, da bodo Združene države mejo dovoljenega javnega dolga spet dosegle že 31. decembra. Ministrstvo bo zato z računovodskimi prijemi poskrbelo, da se meja premakne še za dva meseca v prihodnost. Republikanci in demokrati so se o meji javnega dolga prepirali že leta 2011. Republikanci so v zameno za dvig meje takrat zahtevali zmanjšanje proračunske porabe, razen za vojsko. Predsednik Barack Obama je želel problem z mejo javnega dolga rešiti tako, da mu kongres da pooblastila, da sam poviša mejo, ko bo to potrebno. Vendar pa republikanci to zavračajo brez dodatnih koncesij glede porabe za socialne programe.

V ameriško fiskalno igro pa se je vmešala tudi veriga kavarn Starbucks. Glavni izvršni direktor podjetja Howard Schultz je zaposlenim na območju Washingtona namreč naročil, naj na vsak naročen papirnati kozarec tekočine poleg imena kupca, ki čaka nanj, napišejo tudi geslo "Stopimo skupaj". Schultz, ki pravi, da se ne postavlja na nobeno stran v sporu, je izrazil upanje, da bo to politike tako demokratske kot republikanske stranke nagnalo k razmisleku in pomagalo rešiti spor.

Astronomska odkritja v letu 2012 so preoblikovala naše vedenje o vesolju. Znanstveniki so v letu 2012 odkrili galaksijo, ki ima v svojem središču masivno črno luknjo, z maso kar za 17 milijard večjo od mase našega sonca. Druga raziskovalna skupina je odkrila vroč skalnat planet v nam najbližjem osončju, oddaljenem le 4,3 svetlobna leta. Hkrati sta bila podrta rekorda za najbolj množične skupine galaksij in najbolj oddaljeno galaksijo

10.05

Nekdanji ameriški kolesar Tyler Hamilton, znan predvsem po tem, da je zatožil Lancea Armstronga, pričakuje, da bo osramočeni rojak, ki je zaradi dopinga ostal brez sedmih naslovov na dirki po Franciji, vrnil udarec. Hamilton, eden ključnih prič pri razkrivanju dopinškega škandala, je za nemški magazin Stern dejal, da se boji Armstrongovega maščevanja, zaradi strahu se je celo preselil. Dejal je namreč, da se je odselil iz Kolorada, ki je blizu Teksasa, države kjer živi Armstrong. Pred Hamiltonovo hišo naj bi namreč bil ves čas parkiran sumljiv avto, prav tako pa so preganjali njegovo družino in vdirali v njihove elektronske naslove.

RTV Slovenija v podporo projektu Botrstvo v Sloveniji skupaj z Mestno občino Ljubljana  med 10. in 16. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravlja dobrodelno prireditev Podprimo botrstvo. Sicer gre za drugačno botrstvo od političnega o katerem slišimo veliko zadnje čase. Projekt Botrstvo je način pomoči otrokom in mladostnikom, ki so zaradi hude materialne, socialne, zdravstvene ali družinske stiske ogroženi, prikrajšani in socialno izločeni. Projekt Botrstvo od leta 2010 poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, podpira pa ga tudi Val 202.

Facebook skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora je napovedala, da bo danes ob 11.59 povezovalni odbor za boljši Maribor v prostorih Mestne občine Maribor prenesel in prebral pet tez. Teze so naslednje: 1. Kangler mora uradno nemudoma odstopiti kot župan, 2. mestni svet se mora nemudoma samorazpustiti, 3. Franc Kangler se mora odpovedati mandatu državnega svetnika, 4. takojšnja izključitev vseh radarjev do dokončne odločitve pristojnih organov o ničnosti pogodbe in 5. vse zaposlitve in prezaposlitve v javnih podjetjih in občinski upravi Mestne občine Maribor od 1. decembra 2012 se morajo razveljaviti.

Potem ko so protestniki v Mariboru od župana in mestnega sveta doslej neuspešno zahtevali takojšnji odstop in samorazpustitev, se tako pritiski stopnjujejo. Kangler je sicer napovedal, da bo odstopil z 31. decembrom, zaradi nepotrditve mandata državnega svetnika pa je v petek vložil pritožbo na ustavno sodišče.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.