BritOFF E-DIMA

Aktualno-politična novica
29. 5. 2014 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Predsednik gruzijske separatistične pokrajine, od leta 2008 pa tudi neodvisne, a skoraj od nikogar razen Rusije priznane države Abhazije Aleksandar Ankvab je v dramatičnem televizijskem nagovoru državljane obvestil, da so varnostne sile preprečile opozicijski državni udar. Podporniki opozicije naj bi preplavili predsedniško palačo in tako skušali odstaviti Ankvaba, namero pa naj bi jim v zadnjem trenutku preprečili policija, vojska in pripadniki obveščevalnih služb, ki so tako izrazili lojalnost predsedniku. Abhazijska opozicija sicer že dlje časa Ankvaba obtožuje avtoritativnega in koruptnega vodenja države. 

Poslanci največje makedonske opozcijske socialdemokratske stranke so protestno odstopili zaradi domnenvih nepravilnosti na predčasnih volitvah konec aprila. Vseh 34 poslancev socialdemokratske stranke je tako uresničilo napoved, dano takoj po volitvah, da bodo zaradi volilnih manipulacij vladajoče stranke VMRO-DPNE zapustili parlament.  Vladajoča stranka premierja Nikole Gruevskega je na volitvah sicer zmagala prepričljivo in z 61 osvojenimi poslanskimi mesti v 123-članskem makedonskem parlamentu le za las zgrešila absolutno večino. 

Makedonski parlament je ostal brez dela poslancev, Slovenijo pa je že pred časom zapustila vlada. Ne še sicer povsem, saj, v skladu s svojim odhajajočim statusom, opravlja tekoče posle, med katerimi se je znašlo tudi soglasje k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za policiste. S tem je odhajajoča vlada na dopisni seji omogočila uveljavitev dogovora s policijskima sindikatoma, ki določa dodatno število dni dopusta za policiste zaradi dela v posebnih pogojih. Podpis aneksa je bil ena od stavkovnih zahtev Sindikata policistov Slovenije. 

Osma

Tajska vojaška hunta, ki je pred dnevi od kralja Bhumibola Adulyadeja dobila podporo za vodenje države in odpravo političnih napetosti, pa čeprav na račun začasne odprave demokracije, je izvedla prve menjave na ključnih položajih v državi. Med drugim je vojska tako zamenjala guvernerje ter vodilne predstavnike policije v nekaj provincah, hkrati pa je iz zaporov izpustila 124 od 200 ljudi, ki so bili aretirani po državnem udaru minuli teden. Vojaška hunta, ki po mnenju poznavalcev s prvimi menjavami začenja utrjevati oblast, je ob tem odredila vzpostavitev tako imenovanih sprtih centrov po vsej državi, že v torek pa je ustanovila tudi svetovalni svet, ki naj bi pomagal administrativno voditi državo. 

Če na Tajskem vlada vojaški red, pa se Libija vse bolj pogreza v vojaški kaos. Čedalje slabše varnostne razmere je še poslabšala ofenziva sil, lojalnih upokojenemu generalu Halifi Haftarju na islamiste v mestu Bengazi. Haftarjeva uporniška vojska je z letali napadla oporišče džidaistov na obrobju mesta, ki sicer velja za zibelko upora proti nekdanjemu diktatorju Moamerju Gadafiju, pri tem pa je na območje izstrelila več raket. Že v torek je bila tarča napada enota notranjega ministrstva v Tripoliju, ki je skrbela za varnost odhajajoče vlade.

Nogometaši Krke, ki bi se po doseženem predzadnjem mestu v minulem prvenstvu morali podati v dodatne kvalifikacije, ostajajo v prvi slovenski nogometni ligi. To jim je omogočilo vodstvo nogometnega kluba Dob, sicer zmagovalca drugoligaške konkurence, ki je še tretjič zapored odklonilo igranje v najvišjem rangu domačega ligaškega nogometa. Z odpovedjo je Dob neposredno uvrstitev v prvo ligo omogočil drugouvrščenemu moštvu minule sezone v drugi ligi, ekipi Radomelj.  

Deveta

Voditeljica francoske Nacionalne fronte, zmagovalke volitev za Evropski parlament v Franciji, Marine Le Pen je napovedala oblikovanje politične skupine v Evropskem parlamentu, ki bo združevala skrajno desne politične sile. Le Penova je o povezovanju že govorila s predstavniki nizozemske Stranke za svobodo, italijanske Severne lige, avstrijskih Svobodnjakov in belgijske stranke Vlaams. Peterica strank ima v Evropskem parlamentu v novem mandatu skupaj 38 poslancev iz petih držav, za ustanovitev politične skupine pa je potrebnih najmanj 25 poslancev iz najmanj sedmih držav. Rok za ustanovitev političnih skupin se  sicer izteka 24. junija, tako da ima evropska desnica, zbrana pod zaenkrat grotesknim delovnim imenom Zavezništvo upanja, še dobre 3 teden časa, da najde nove zaveznike.

Egiptovske predsedniške volitve niso postregle s presenečenjem in nekdanji poveljnik vojske feldmaršal Abdul Fatah al Sisi je prepričljivo zmagal. Po prešteti večini glasovnic je 46 odstotkov volilnih upravičencev al Sisiju namenilo skoraj severnokorejskih 96 procentov glasov, medtem ko se je edini protikandidat, kandidat levice Hamden Sabahi moral zadovoljiti z volilnim drobižem. Predsedniške volitve so v Egiptu sicer potekale dan dlje od načrtovanih dveh, z namenom izboljšati volilno udeležbo. Ta je bila po dveh dneh približno 37-odstotna.

Možnosti podaljšanja volitev bi morda veljalo uporabiti tudi v Sloveniji in s kakšnim 14-dnevnim volilnim festivalom zagotoviti kolikor toliko znosno volilno udeležbo. Prva priložnost za kaj takega bo že kmalu, saj so predčasne parlamentarne volitve 13. julija, po izpeti večini možnosti za predlaganje novega mandatarja, skorajšnja realnost. Opolnoči se namreč izteka 14-dnevni rok, v katerem lahko poslanske skupine ali najmanj deset poslancev predlagajo svojega kandidata za predsednika vlade. Čeprav to zadnjo možnost skuša izkoristiti nepovezani poslanec Ivan Vogrin z burlesknim predlogom neznanega ekonomista Dušana Radonjića, je le malo verjetno, da bo do začetka jutrišnjega dne, ko se izteče rok, dobil dovolj veliko podporo med ostalimi poslanskimi kolegi. 

Deseta

Več kot 50 raziskovalcev in strokovnjakov na področju javnega zdravja je Svetovno zdravstveno organizacijo pozvalo, naj opusti strog nadzor in omejevanje tako imenovanih e-cigaret. 56 podpisnikov je v pismu Svetovni zdravstveni organizaciji izpostavilo prednosti teh elektronskih naprav, ki uživalcu tobak zagotavljajo v obliki pare, in ob tem poudarilo, da gre za cigaretni nadomestek z nizkim tveganjem. Svetovna zdravstvena organizacija na drugi strani svari pred dolgotrajnimi učinki in vztraja pri strogem nadzoru, kakršnemu so podvrženi tudi drugi tobačni izdelki. Pismo sicer v javnost prihaja v času pred začetkom pomembnih mednarodnih pogajanj o tobačni politiki na svetovni ravni.

Stečajni upravitelj usihajočega murskosoboškega podjetja Aha Mura Stevo Radovanović bo zaposlenim v skladu z napovedmi izročil odpovedi pogodb o zaposlitvi. Delovne knjižice bodo dobili vsi od približno 1.200 zaposlenih v Muri, nato pa bo v 15-dnevnem odpovednem roku odločil, ali obstajajo možnosti za dokončanje najnujnejših poslov v podjetju in ohranitev vsaj določenega števila delovnih mest. Po dolgotrajnih finančnih težavah in neuspeli dokapitalizaciji s strani zasebnega vlagatelja se je nov stečajni postopek zoper Muro sicer začel minuli petek.

Slovenski hokejski reprezentant Anže Kopitar je z moštvom Los Angeles Kings v Chicagu zapravil prvo zaključno žogico za vstop v finale severnoameriške lige NHL. Na peti tekmi finala zahodne konference so morali Kralji, po vodstvu v zmagah s 3:1, tokrat vendarle priznati premoč domačemu moštvu Chicago Blackhawks. Sokoli so si tesno zmago s 5:4 priigrali po dveh podaljških. Šesta tekma, v kateri bo moštvo iz Los Angelesa lovilo četrto, odločilno zmago, bo na sporedu v noči na soboto. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness