Britoff finančne regulacije

Aktualno-politična novica
13. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

0705
Večtisoč madžarkih študentov je na ulicah Budimpešte protestiralo proti rezom v izobraževalnem sistemu, katere je prejšnji teden napovedal premier Viktor Orban. Po obelodanjenih načrtih bo v naslednjem letu polno financiranje študija, torej šolnin in nastanitve, dobilo dve tretjini manj študentov kot letos; za preostale študente pa bo država plačala le del šolnin. Obenem pa bo država pričela nuditi tudi študentom ugodne kredite.
V New Yorku so na večih lokacijah protestirali podplačani delavci, med katere sodijo predvsem delavci v hitri prehrani in uslužbenci ameriške verige Wal-Mart ter podobnih korporacij. Na protestih so sodelovali tudi ljudje iz drugih delov gospodarstva. Glavne zahteve protestnikov je dvig minimalne plače in zakonska podpora pri sindikalnem povezovanju. Obenem se tudi drugod po državi odvijajo številni protesti za izboljšanje položaja ameriškega delavca.
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je nekdanjega častnika vojske Republike srbske Zdravka Tolimirja obsodilo na dosmrtno kazen. Spoznan je bil za krivega genocida, sodelovanja pri genocidu, zločinov proti človečnosti, ubojev in iztrebljanja. Kot vodja varnostne službe bi Tolmir moral ščititi vojne ujetnike, obenem pa mu sodišče očita, da je bil desna roka poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića. Slednji velja za enega izmed glavnih krivcev za poboje v Srebrenici.

0805
Indija je izrazila željo po pridobitvi licence in “know-howa” za izdelovanje izraelskega vojaškega sistema “Iron Dome” - slovensko železna kupola - ki se je izkazal pri ščitenju Izraela pred raketami iz okupirane Gaze. Izrael je zaenkrat izrazil pripravljenost prodajanja sistema, okleva pa pri posredovanju znanja, ki bi omogočilo Indiji izdelovati sistem na svojih tleh.
Izraelska vojska je ustrelila palestinskega najstnika na nadzorni točki v mestu Hebron na Zahodnem bregu. Po poročilih izraelske strani je najstnik izvlekel pištolo, zaradi česar so vojaki odprli ogenj. Pri pregledu trupla pa se je pištola izkazala za maketo. Zaradi streljanja so v Jeruzalemu izbruhnili protesti, ki jih vojska drži pod kontrolo s silo.
Mednarodni denarni sklad je odložil izplačilo 4.8 milijarde dolarjev vrednega posojila Egiptu, saj predsednik Mohamed Mursi ni zvišal davkov. Dogovor o posojilu je bil sprejet že pred enim mesecem, vendar so predstavniki Mednarodnega denarnega sklada pričakovali hitrejšo izpolnitev pogojev s strani egipčanskih oblasti. Egipčanski premier Hesham Qandil je za naslednji teden napovedal sestanek med socialnimi partnerji, kjer se bodo dogovorili o novem davčnem načrtu.

0905
Nemška policija je izvedla obsežno racijo sedeža Nemške Banke zaradi suma davčne utaje, pranja denarja in oviranja preiskav s strani njenih zaposlenih. Osumljenci naj bi kupovali ogljične certifikate v tujini in jih nato prodajali v Nemčiji, brez da bi plačali davek. Med 25 osumljenemi je tudi več vodilnih kadrov banke, recimo podpredsednik izvršnega direktoja Juergen Fitschen.
Evropski parlament je izglasoval uvedbo omejenega davka na finančne transakcije. Pri uvedbi bo sodelovalo 11 članic, med katerimi je tudi Slovenija. Preden pa bo lahko Evropska komisija pričela razmišljati o dejanski implementaciji, mora odločitev potrdidi še Svet Evropske unije. Besedilo resolucije sprejete v evropskem parlamentu pa za končni cilj še vedno smatra uvedbo globalnega davka na finančne transakcije.
Finančni ministri EU so dosegli dogovor o zakonodajnem okviru za enotni bančni nadzor v območju evra. Dogovor je velik korak v smeri evropske integracije. Kljub temu pa je to le prvi del koraka. Pred dokončno uveljavitvijo je tukaj še ratifikacija in vzpostavitev nadzor.

1005
V gruzijskem parlamentu se je pojavil predlog zakona, ki želi mladoletnim preprečiti dostop do seksualnih pripomočkov v trgovinah. Samo po sebi razumen predlog, vendar je gruzijski parlament strogo razdeljen na dva sovražna si tabora - med premierja Ivanisvilija in predsednika Saakashvilija. Ker se o nobeni tematiki ne najde konsenza, so pričeli razpravo tudi o spolnih pripomočkih, kjer so se kresala mnenja na posameznih primerih. Tudi kondome so razločili na dve kategoriji - tiste, za preprečevanje nosečnosti in tiste, ki so narebreni, zaradi česar že padejo v kategorijo spolnega pripomočka. Posnetek dotične parlamentarne seje je dosegel visoko spletno gledanost med Gruzijci.
Rezultati študije “Znanja za življenje” izpeljane v Veliki Britaniji, ki analizira osnovno matematično in jezikovno znanje med 16 in 65 let starimi Britanci, so bili zaskrbljujoči. 24 odstotkov odraslih ima namreč matematično znanje osemletnika. Študija je obenem izpostavila, da taisti ljudje potrebujejo več socialne pomoči.
Za konec pa še malo resnosti. Kitajsko letalo morske opazovalne skužbe je preletelo sporne otoke v Vzhodnokitajskem morju. Japonci so za odgovor v zrak poslali vojaške lovce. Prav tako so v vode spornega otočja vstopile tudi 4 kitajske ladje. Incidenti kažejo na pričakovano nadaljevanje spora glede otočja. Japonski odgovori pa bi znali postajati ostrejši, saj se na bližnjih japonskih volitvah pričakuje zmaga konservativne stranke pod vodstvom Shinzo Abeja. Slednji je že napovedal tršo politično linijo do Kitajske.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.