Britoff frackinga in sindikatov

Aktualno-politična novica

DEVETA

Islamska država je izdala priročnik, v katerem svojim borcem svetuje, kako uporabljati družabno omrežje twitter tako, da za seboj puščajo čim manj sledi. Pomankljivost twitterja kot glavnega propagandnega orožja omenjene teroristične organizacije je namreč v tem, da ameriški Nacionalni varnostni agenciji, krajše NSA in drugim tajnim službam omogoča izsleditev njihovih položajev. Borcem so bila tako posredovana navodila, kako iz tvitov odstraniti meta podatke, iz katerih je možno razbrati lokacijo ter kako na mobitelih izključiti zaznavanje položaja. Nekateri nasveti so tudi bolj očitne narave, borci naj naprimer ne bi objavljali slik, iz katerih je zaradi pokrajinskih ali arhitekturnih značilnosti jasno, kje se nahajajo.

 

Slovenski popravni izpit v obliki Violete Bulc se ima danes ob devetnajstih zgoditi v Strasbourgu. Takrat bo namreč Bulc stopila pred komisijo Evropskega parlamenta pristojno za promet in v triurnem zaslišanju poskušala ubraniti svojo kandidaturo. Bulc, ki bo nadomestila neslavno propadlo Alenko Bratušek, je pred odhodom zagotovila, da se je v kratkem času kar najbolje pripravila, glede domače podpore pa je povedala, da jo, citiramo:”čuti in sprejema”.

 

Nadaljuje se sramotno nizko število žensk, ki zasedajo županska mesta. V drugem krogu lokalnih volitev je bilo izvoljenih še pet žensk, kar skupaj nanese 16 županj. Če vemo, da imamo kar 216 občin je to zanemarljiv odstotek, je pa kljub temu napredek glede na prejšnje volitve, saj je bilo v preteklem mandatu županj le 10.

 

DESETA

 

Marcellus Shalle, podjetje, ki se ukvarja s frackingom, oziroma po naše, pridobivanjem plina iz skrilavca, naj bi v ameriških zveznih državah Pensilvanija, Ohio in Zahodna Virginija blagodejno vplival na brezposelnost. Zaradi njegovih dejavnosti je bilo po ocenah University of Illinois ustvarjenih kar 45000 novih delovnih mest, tako da so se veselju pridružili tudi nekateri izmed sindikatov, ki zastopajo panoge, v katerih je prišlo do največjega t.i. napredka. Pridobivanje plina iz skrilavca je v zadnjih letih rastoča dejavnost, pri čemer se seveda ustvarjajo delovna mesta, a ima tovrstno pridobivanje energije še številne druge stranske učinke.

Okoljevarstveniki že leta opozarjajo predvsem na možnost onesnaženja podtalnice, do katerega lahko pride pri procesu hidravličnega lomljenja. Na drugi strani je pomembno še dejstvo, da so posledice delovanja teh energetskih podjetih na lokalno prebivalstvo še posebej negativne, saj se poveča tudi pojavnost potresov, ki močno znižujejo kakovost življenja in ravno to je eden izmed razlogov, zaradi katerih pričetku procesov hidravličnega lomljena lokalno prebivalstvo pogosto nasprotuje. V Ohiu so znanstveniki ugotovili, da je v trimesečnem obdobju v letu 2013 fracking povzročil 400 manjših potresov, ki sami po sebi večinoma niso bili dovolj močni, da bi imeli negativne posledice za bližnje okolje, kljub temu pa je povezava jasna in stopnja tveganja visoka.

Kljub vsem tem pomislekom pa so se številni veliki ameriški sindikati postavili na stran industrije, ki pridobiva plin iz skrilavca, saj prinaša nova delovna mesta in je tako rešiteljica za številne ameriške družine, predvsem v mestih, kjer je to prva možnost zaposlitve po več letih. Sindikat tako postane podpornik tovrstnega pridobivanja energije, medtem ko mu okoljevarstveniki nasprotujejo, in kar naenkrat se znajdemo pred situacijo, kjer so pravice delavcev in varstvo okolja na nasprotnih straneh in vse je predstavljeno na način, kjer je možna izbira le ene od teh dveh možnosti.

Realnost seveda ni tako enostavna in niti tako izključujoča. Nasprotniki tovrstnega postavljanja teh dveh pomislekov enega proti drugemu izpostavljajo, da je že na ravni delovnih mest situacija mnogo bolj kompleksna, saj se pogosto ne upošteva vpliva na že obstoječe zaposlitve, predvsem v sektorjih kot sta turizem in kmetijstvo. Medtem ko zaposlitev v eni panogi narašča, je v drugi situacija ravno obratna, pri čemer se pokaže še en problem sindikalnega organiziranja, ki pogosto pozabi na solidarnost med sindikati različnih panog in skupno delovanje. Poleg tega ima visok potencial ustvarjanja delovnih mest tudi pridobivanje energije na druge načine, prek virov, kot sta sonce in veter, a to ne odgovarja interesom industrije pridobivanja plina iz skrilavcev in očitno niti vladam - znotraj Evrope na primer Poljska in Velika Britanija v veliki meri subvencionirata raziskave o učinkih industrije, ki prikazujejo predvsem možnost številnih novih delovnih mest in ne toliko mnenja prebivalstva ali vplivov na okolje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.