Britoff francoskega fuzbal prvenstva

Aktualno-politična novica

OSMA

Po enajstih dneh so še zadnji od 85-ih rudarjev končali gladovno stavko v rudniku v turški provinci Zonguldak. Stavko so začeli po tem, ko približno 250 delavcev štiri mesece ni prejelo svojih mezd. Med stavko so se zabarikadirali v rudnik, končali pa so jo predvsem zaradi zdravstvenih težav, saj rešitve glede plač za zdaj še ni. Rudniku je vlada sicer pred kratkim dodelila upravnika. Vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj je namreč poleg številnih medijev na ta način prevzela tudi nekatera podjetja nekoč zavezniškega, zdaj pa za terorističnega označenega Gulenističnega gibanja.

Neznanci so v noči na nedeljo v mehiškem mestu Ciudad Victoria na severu države ugrabili nogometno zvezdo Alana Pulida. Ta se je po zabavi zgodaj zjutraj vračal domov, ko ga je obkrožila skupina oborožencev v poltovornjakih in ga odpeljala neznano kam. Dekle, ki je bilo z njim, je ostalo nepoškodovano. Pulido sicer igra za grški Olimpiakos in mehiško reprezentanco. Ugrabitve v Mehiki niso redke, vlada trdi, da jih je vsako leto najmanj tisoč, različne nevladne organizacije pa zagovarjajo tudi do desetkrat večjo številko.

Mohammed Alloush, glavni pogajalec največje pogajalske skupine opozicije v ženevskih pogovorih o končanju konflikta v Siriji, je odstopil. Od Savdijcev podprti Visoki pogajalski odbor, ki združuje različne tako imenovane zmerne upornike proti režimu Bašarja al Asada, je tako ostal brez vodje, ki je sicer predstavnik skupine Jaish al-Islam. Alloush je odstopil, ker mirovni pogovori niso obrodili nobenih sadov, prelivanje krvi se nadaljuje, režim pa ne kaže nobene pripravljenosti na izpustitev tisoče priprtih članov opozicije ali politično tranzicijo brez Asada in njegovega političnega kroga. Pogajanja so sicer po treh krogih od aprila na mrtvi točki, saj je omenjena krovna skupina opozicijskih milic od pogajanj odstopila, ko je sirski režim začel stopnjevati letalske napade na njihove položaje. Datum nadaljevanja za zdaj ni določen.

 

DESETA

V pakistanskem Karačiju se je odvilo srečanje, katerega namen je bilo predvsem nadaljevanje procesa dogovarjanja o odškodninah za družine umrlih delavk in delavcev leta 2012. Gre za primer požara, v katerem je umrlo več kot 250 ljudi, in sicer predvsem zato, ker nikakor ni bilo poskrbljeno za varne izhode iz tovarne Ali Enterprises, bili so celo zaklenjeni. Šlo je za odločitev lastnika, ki naj bi s tem preprečil krajo proizvodov, v tem primeru kavbojk, za nemško trgovino Kik. Dolgotrajen proces iskanja vsaj minimalnega povračila za družine žrtev se nadaljuje, vodstvo pogajanj je prevzela Mednarodna organizacija dela, vključene pa so tudi druge organizacije, ki izvajajo nadzor nad proizvodnimi verigami, kot je Clean Clothes Campaign.

Francoski delavci in delavke ostrijo svoje akcije proti vladi, ki je mimo parlamenta sprejela spremembo delovnopravne zakonodaje, seveda v škodo delavskih pravic. Iz sindikalne centrale CGT napovedujejo, da bodo med junijskim evropskim nogometnim prvenstvom stavkali v vsakem od mest, kjer se bodo odvijali dogodki, in da bo stavka potekala v različnih sektorjih, ki bi lahko otežili potek prvenstva - od transporta do odnašanja smeti. Medtem je predsednik Hollande na srečanju G7 na Japonskem izjavil, da trenutno res ni čas za vznemirjanje francoskega gospodarstva in da bo pri reformi vztrajal.

Po šestih tednih stavke so delavke in delavci ameriškega podjetja Verizon dosegli priznanje dveh sindikatov s strani vodstva podjetja in sklenitev pogodb med sindikatoma ter podjetjem glede delovnih pogojev, ki bodo zajele tudi nekatere prej izključene delavke in delavce. Stavka se je tako končala, ni pa še jasno, kaj točno sta se sindikata z delodajalcem dogovorila, saj podrobnosti nove pogodbe za zdaj niso znane. Čeprav je podjetje namesto stavkajočih najelo začasne delavke in delavce, je bil pritisk stavke za Verizon vseeno prevelik, tudi zaradi direktnih pristopov stavkajočih do strank pred poslovalnicami telekomunikacijskega podjetja.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.