Britoff francoskega udejstvovanja

Aktualno-politična novica
23. 6. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700
Grške sile pregona so v atenah ponovno zasegle zajetno gmoto heroina, tokrat 986 kilogramov. Že pred enim tednom so odkrile 1.113 kilogramov. Sešteto so v dobrih sedmih dneh zasegli več kot dve toni heroina, kar je največja zasežena količina v zgodovini Evrope.
Papež je na obisku mafijsko obarvane južne regije Kalabrije v svojem govoru ostro nastopil proti kriminalni združbi 'Ndrangheti in mafijskim poslom na splošno. Prav tako je napovedal, da se bo Vatikan udejstvoval v boju proti organiziranem kriminalu. Ocenjuje se, da 'Ndrangheta tihotapi 80 odstotkov evropskega kokaina, njen posledičen doprinos italijanskemu bruto domačemu proizvodu pa znaša 3 odstotke.
Katoliška cerkev v Maleziji je izgubila pravno bitko pred vrhovnim sodiščem, ki bi ji dovolila uporabljati poimenovanje Alah, kadar v svojem časopisu naslavlja boga. Njihov argument je izhajal iz dejstva, da se v malajščini alah uporablja kot sinonim za boga tudi zunaj muslimanskega konteksta že več stoletij.
0800
V Londonu se je odvil večtisočglavi protest proti varčevalni politiki trenutne vlade. Organiziran je bil s strani mnoštva aktivističnih organizacij, sindikatov in drugih družbeno-konstruktivnih skupin. Protesti sledijo trendu, po katerem se Otočanom življenjski standard niža že zadnjih 30 let, obenem pa se širi vrzel med najbogatejšimi in najrevnejšimi. Za primer, pet najbolj premožnih britanskih družin poseduje več kot 20 odstotkov najrevnejših prebivalcev.
Kijevski protestniki, nekaterim znani kot nacionalisti, drugim kot fašistoidni praznoglavci, so poskušali prekiniti pravoslavno procesijo Križa pred glavno ortodoksno citadelo v Kijevu. Pravoslavni del množice se je zatekel za obzidje cerkve ter potreboval zaščito policije. Desna drhal se je kasneje ponovno odpravila obiskat rusko ambasado.
Blodnje ima tudi novoizvoljeni predsednik Porošenko. Po razglasitvi enostranskega premirja v petek, ki bo trajalo en teden oziroma do podpisa sporazuma o sodelovanju z Evropsko unijo, naj bi se v dotičnih dneh prav tako pričela pogajanja s predstavniki z vzhoda. Problem je le, da Porošenko izključuje možnost pogovorov s protikijevskimi uporniki. Edina možnost je ultimat, ki zajema popolno predajo ali beg iz države, drugače bo Porošenko uporabil plan B. Detajle slednjega sicer ni izdal, vendar lahko glede na dosedanje napade na civilna področja brez težav predvidevamo njegovo sestavo.
0900
Izraelska vojska je izvedla udare na devet sirskih vojaških inštalacij na Golanski planoti. Napad je bil “proporcionalno” povračilo za nedeljski incident, v katerem je z Golanske planote na izraelsko mejo priletel protitankovsi izstrelek in ubil najstnika, ki je spremljal svojega očeta pri delu. Izrael je povračilo izvedel nad sirsko vojsko, četudi se slednja na planoti bojuje z uporniki, zatorej ni možno z gotovostjo trditi, kdo je povzročil prvotni incident.
Izraelske obrambne sile so v soboto vdrle v medijsko hišo Palmedia v okupiranem zahodnem bregu. Slednja naj bi sodelovala s Hamasom pri širjenju tako imenovane propagande. Pri posredovanju so vojaki, nedvomno popolnoma po naključju, vdrli in “preiskali” tudi sobe arabske podružnice medijske hiše Russia Today.
Francija se bo morala še naprej ukvarjati s prelito krvjo ruandskega genocida. Po resoluciji Združenih narodov, ki je Franciji podelila posredovanje, so v zadnjih 20 letih vzniknila pričevanja, da je Francija urila bodoče storilce, ni posredovala, ko se je pričel genocid, ter na koncu pomagala voditeljem pri begu iz države. Sedaj bo Ruanda pričela z dodatno tožbo, ki odkriva še eno plat tako imenovanih mirovniških sil. Francoski vojaki naj bi masovno posiljevali ženske, ki so se pred pokolom zatekle v begunska taborišča.
1000
Avstralska vlada se spopada s kritiko nevladnih organizacij in opozicije zaradi dvomljivo humanitarne azilske politike. Zaostrili so namreč pogoje za pridobitev azila, ter obenem povečali denarno kompenzacijo, če se prosilec prostovoljno vrne v svojo državo. Za slednjo odločitev se lahko dobi do 10.000 dolarjev, odvisno seveda od države porekla. Irancem in Sudancem je ponujeno 7.000 dolarjev, Afgancem 4.000, kdorkoli se je pripravljen vrniti v Pakistan, Nepal ali Mjanmar, pa dobi 3.300 dolarjev.
Glede na poročilo časnika Washington Post ameriška brezpilotna letala niso taka čudesa, za katera se jih občasno smatra. Od leta 2001 je zaradi okvar, slabega vremena in operaterjevih napak strmoglavilo 500 brezpilotnih letal.
Vesoljska misija Swarm, slovensko roj, pričeta s strani Evropske vesoljske agencije v novembru, je pričela z natančnim kartografiranjem zemeljskega magnetnega polja. Z izsledki bodo znanstveniki dobili boljši vpogled v delovanje našega magnetnega polja, ki nas ščiti pred kozmično radiacijo, morebiti pa jim obenem uspelo razložiti, zakaj na več predelih zemlje polje slabi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.